Tratamente boli, tratament dureri

 

Arsurile

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Arsurile : Generalitati

Arsurile sunt afectiuni care pot avea o gravitate importanta daca sunt extrem de intinse si profunde. Severitatea lor depinde de varsta celui afectat, de alte boli pe care le mai are, de momentul in care se incepe tratamentul. Medicul stabileste profunzimea arsurii, clasificata in patru stadii de agresivitate.

Arsurile : Cum se manifesta

Daca arsura este usoara (de gradul intai), apare roseata, umflarea pielii, caldura in zona respectiva si usturime. In arsurile de gradul doi, apare o senzatie dureroasa severa, formandu-se niste bule cu lichid, care lasa pielea rosie dupa indepartare. Exista si niste zone violacee, cu depozite albicioase. In arsurile de gradul unu sau doi, pielea se vindeca fara cicatrici. Arsurile de gradul al treilea se caracterizeaza prin aparitia unor bule cu continut sangvinolent. Durerea este extrem de severa. Dupa ce se indeparteaza bula pielea este alba, sau marmorata, insensibila la atingere. Dupa vindecare, raman niste sechele, avand in vedere ca arsura a mers mai in profunzime. Raman cicatrici, uneori decolorate. Daca arsura a fost pe o suprafata mare de piele, poate ameninta viata. Arsurile de gradul patru sunt foarte severe. Apare o zona neagra-maronie, nedureroasa, care lasa cicatrici inestetice.

Arsurile : Principalele cauze

Majoritatea arsurilor (cam 90%) sunt produse de agenti termici (surse de caldura). Acestia pot fi: apa fierbinte sau alte lichide, contactul pielii cu un obiect solid supraincalzit, razele soarelui, gaze, benzina, petrol. Arsurile produse prin agenti chimici sunt produse de contactul pielii cu acizi sau baze. Si unele substante medicamentoase pot avea asemenea efecte, daca sunt administrate intravenos. Gluconatul de calciu este mai des intalnit in producerea arsurilor. Electrocutia (trecerea curentului electric prin corp) se insoteste de arsuri.

Arsurile : Ce trebuie facut imediat

Important este sa nu se aplice nici o substanta peste zona arsa, desi in popor se cunosc numeroase metode. Acestea pot fi, insa, mai periculoase pentru persoana respectiva. Singura masura acceptata este de indepartare a celui afectat de elementul care a produs arsura (un obiect fierbinte, de exemplu). Nu se vor indeparta hainele, deoarece poate sa fie lezata si mai mult pielea. Cel mai bine este ca pacientul sa ajunga intr-un timp cat mai scurt la un spital de urgenta.

Arsurile : Cand trebuie mers la medic

Adresarea la un spital de urgenta se face in cat mai scurt timp posibil. De perioada pierduta pana cand pacientul cu arsura ajunge la medic depinde sansa lui la viata in formele severe. Medicii vor stabili gradul arsurii, extinderea (ce suprafata a pielii este afectata).

Arsurile : La cine apare mai frecvent

Arsurile produse prin electrocutare sunt mai frecvente la cei care lucreaza pe linii de inalta tensiune (fire electrice). Persoanele care lucreaza cu anumite substante (chimisti), pot suferi arsuri cu acizi sau baze.

Arsurile : Recomandari

Principala recomandare in caz de arsuri este de a nu aplica nici o substanta cu rol „terapeutic” de catre cei din jur. Fara sfatul unui medic, ele pot face mai mult rau, decat bine. Pot accentua leziunile. Se va transporta pacientul cat mai repede la un spital de urgenta.

Arsurile : Tratament

Tratament arsuri

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.