Tratamente boli, tratament dureri

 

Candidoza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Candidoza : Generalitati

Candida albicans este o ciuperca ce se dezvolta in mod normal in corpul uman, la nivelul mucoaselor, fara a produce de regula vreo boala. Doar in anumite conditii in care imunitatea organismului este scazuta, cand apare o deteriorare a rezistentei, ea poate deveni mai agresiva, producand candidoza. Aceasta afectiune este o micoza (fiind produsa de o ciuperca). Cel mai des, apare la nivelul cavitatii bucale (in gura) si la nivel vulvo-vaginal (in zona genitala). Practic, candidoza apare atunci cand ciuperca „profita” de scaderea capacitatii de aparare a corpului.

Candidoza : Cum se manifesta

Simptomele in candidoza depind in mare parte de localizare. Daca avem de-a face cu o afectare a cavitatii bucale (gura-in termeni populari), apar niste depozite, niste zone albicioase, groase, vascoase (ca branza), greu de indepartat. La incercarea eliminarii lor, mucoasa poate sangera. Ele se afla pe limba si pe partea interna a obrajilor. Apar dureri la alimentatie, uneori trebuie ca lichidele sa se administreze cu paiul, pentru a nu irita si mai mult zona afectata. Datorita acestor zone albicioase, apare un gust neplacut in gura si totodata se elimina un miros urat. Copiii mici afectati de candidoza bucala sunt mai agitati, plang mai des, nu au pofta de mancare. In plus, daca aceasta ciuperca ajunge in intestinul gros si se elimina apoi prin scaun, zona perianala si a feselor se va inrosi si se va irita. In candidoza vulvo-vaginala, a zonei intime, femeia va avea niste mancarimi greu de suportat, o scurgere albicioasa, vascoasa, destul de abundenta. Zona vulvei este rosie, iritata, datorita scarpinatului si a lichidului eliminat. Este prezenta si usturimea, o senzatie de arsura. Aceste simptome din candidoza se intensifica in cazul contactului sexual. La barbati, apare mai rar, ducand la o iritatie la nivelul penisului si la existenta unor depozite alb- cremoase. Uneori, candidoza poate aparea pe piele, la nivelul pliurilor, cum ar fi cel de sub sani. Zona este rosie, iritata.

Candidoza : Principalele cauze

Candidoza este datorata unei ciuperci, numita candida albicans. Aceasta devine agresiva, producand imbolnavirea, in urma unui tratament cu antibiotice, sau in cazul in care capacitatea de aparare a corpului este scazuta. La femei, perioada menstruatiei poate fi favorabila dezvoltarii unei candidoze. Persoanele cu probleme de imunitate, precum cei cu HIV sau diabet zaharat au sanse mai mari de a face aceasta boala. Candidoza bucala se poate transmite prin contact sexual oral. La nou- nascut, boala poate sa apara in timpul nasterii, daca mama are o candidoza vaginala, pe care i-o transmite.

Candidoza : Ce trebuie facut imediat

In cazul in care exista suspiciunea de candidoza bucala, este indicata hidratarea eficienta, cu lichide reci, pentru a calma iritatia limbii. Daca sub tratament afectiunea nu cedeaza, este bine sa se consulte un medic. In caz de candidoza vaginala igiena intima va fi mult mai atent realizata. Adresarea la medic este obligatorie.

Candidoza : Cand trebuie mers la medic

Daca o candidoza nu se remediaza dupa tratament, daca boala are mai multe episoade, recidive, poate fi vorba de o problema de imunitate. Cel mai adesea, un diabet zaharat poate sta ascuns. De aceea, adresarea la medic este foarte importanta.

Candidoza : La cine apare mai frecvent

Candidoza este foarte frecventa mai ales in randul femeilor, aproape fiecare dintre ele avand macar o data in viata o astfel de afectiune. Este des intalnita mai ales in cazul celor active sexual, dar asta nu este o conditie necesara. Poate aparea si la virgine. Candidoza este mai frecventa la persoane cu probleme de imunitate, in perioada menstruatiei sau la menopauza. In ceea ce priveste forma ce afecteaza cavitatea bucala, copiii mici sunt favorizati, deoarece sistemul lor imunitar nu este foarte bine dezvoltat.

Candidoza : Recomandari

Candidoza nu este o afectiune severa, dar nu se poate vindeca de la sine. Este necesara terapia. In plus, de multe ori ciuperca ce produce aceasta boala poate atrage atentia, cand se manifesta frecvent, conducand la descoperirea unei probleme de imunitate. Practic, repetarea unei candidoze va determina realizarea de analize care sa diagnosticheze, de exemplu, un diabet zaharat.

Candidoza : Tratament

Tratament candidoza

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.