Tratamente boli, tratament dureri

 

Dermatita seboreica

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dermatita seboreica : Generalitati

Dermatita seboreica este o afectiune cutatanat care se manifesta prin aparitei unor scuame albe la nivelul zonelor bogate in glande sebacee, cum ar fi scalpul, fata, trunchi (fata, spate) etc. Este o afectiune benigna, necontagioasa. Insa desi nu este afectiune grava, dermatita seboreica poate avea consecinte in plan psihologic datorita aspectului inestetic al scuamelor. Se estimeaza ca 3-5% din populatie sufera de dermatita seboreica si afecteaza mai mult barbatii decat femeile. Aceasta dermatoza apare pentru prima oara la pubertate, insa poate aparea si la nou nascuti. Cauzele dermatitei seboreice nu sunt complet elucidate dar sunt incriminati factori de mediu, factori hormonali sau factori genetici.

Dermatita seboreica : Cum se manifesta

Dermatita seboreica se manifeste prin descuamarea tegumentului lasand in urma placi eritematoase ( rosiatice). Leziunile sunt dispuse de regula asimetric la nivelul fetei si trunchiului si apar mai ales in regiunile acoperite de par: scalp, barba, trunchi ( piept). Mai pot pot aparea scuame si la nivelul santurilor nazolabiale sau la nivelul urechilor. Matreata este cea mai comuna forma de dermatita seboreica. Scuamele care se desprind pot fi insotite si de prurit sau de senzatie de arsura. De obicei aceste scuame sunt subtiri insa, atunci cand sunnt neglijate, acestea se pot ingrosa si capata o culoare galbena conferind un aspect inestetic. Contrar opiniei generale, scuamele nu se formeaza datorita unui ten uscat, prin urmare folosirea mai rara a sapunului sau a samponului nu face decat sa agraveze simptomele. Ca orice alta afectiune cutanata, igiena necesita o atentie deosebita pentru a impiedica suprainfectia regiunilor descumate.

Dermatita seboreica : Principalele cauze

Dermatita seboreica nu are o cauza clara, desi au fost pusi in discutie mai multi factori. Se considera ca dermatita seboreica este cauzata de o ciuperca, Pytirosporum ovale ( Malassezia furfur), si faptul ca aceasta dermatoza se amelioreaza la antifungice intareste acesta ipoteza. In etiologia dermatitei seboreice mai sunt implicati si factori hormonali, de altfel, dermatita seboreica este rara inainte de pubertate. Alte posibile cauze sunt stresul, prezenta altor afectiuni cutanate ( psoriazis, acnee), boli neurologice ( Parkinson), infectia cu virusul HIV, umiditate excesiva ( temperaturi ridicate) sau sezonul rece.

Dermatita seboreica : Ce trebuie facut imediat

Dermatita seboreica este o afectiune benigna, care nu trebuie sa ingrijoreze pacientul. Cu toate acestea, este o afectiune inestetica care trebuie controlata.

Dermatita seboreica : Cand trebuie mers la medic

Medicul trebui consultat atunci cand scuamele sunt extinse si inestetice sau atunci cand apare suprainfectia. Totodata, consultul medical este indicat atunci cand tratamente repetate au dat gres.

Dermatita seboreica : La cine apare mai frecvent

Dermatita seboreica apare mai frecvent la persoanele cu ten gras sau la cele care folosesc rar samponul. De asemenea, s-a constatat ca aceasta dermatoza apare mai frecvent la barbati decat la femei.

Dermatita seboreica : Recomandari

Este recomandat pacientul sa respecte regulile de igiena (spalare zilnica cu sampon, apa si sapun) deoarece igiena este primordiala in tratarea dermatitei seboreice.

Dermatita seboreica : Tratament

Tratament dermatita seboreica

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.