Tratamente boli, tratament dureri

 

Dishidroza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dishidroza : Generalitati

Dishidroza este a afectiune a pielii care se manifesta prin aparitia unor vezicule pline cu lichid la nivelul palmelor, talpilor si degetelor. Eczema dishidrotica, asa cum se mai numeste, nu are o cauza cunoscuta, desi sunt pusi in discutie mai multi factori: stresul, alergeni, schimbarile de temperatura, etc. La inceput, s-a crezut aceasta afectiune este cauzata de o disfunctie a glandelor sudoripare, mai exact de transpiratul excesiv. Insa apoi s-a constatat ca dishidroza apare si la cei care nu au aceasta problema. Desi nu este o afectiune grava, dishidroza poate crea un discomfort pacientului pe de-o parte datorita aspectului inestetic, pe de alta parte, datorita complicatiilor care pot aparea ( infectii, cicatrici etc). Dishidroza poate fi acuta, cronica sau recurenta.

Dishidroza : Cum se manifesta

Dishidroza se manifesta prin aparitia unor vezicule pline cu lichid ( ser) la nivelul palmelor, talpilor si degetelor. De regula, dishidroza este asociata cu pruritul. Uneori, veziculele mai mici conflueaza si formeaza vezicule mai mari. De obicei acestea se resorb lasand in urma o crusta urmata de descuamare. Alteori, aceste vezicule se sparg, mai ales in prezenta unor factori iritanti, iar atunci cand se sparg lasa in urma o crusta care in cele din urma se fisureaza si devine dureroasa. Dishidroza poate fi insotita si de adenopatii ( inflamatia ganglionilor). Uneori, insa, este asimptomatica. Infectia care poate aparea in evolutia unei dishidroze poate determina aparitia unor pustule ( vezicule pline cu puroi), celulita ( infectia tesutului subcutanat) sau a limfangitei ( infectia vaselor limfatice). Dishidroza poate fi confundata cu alte afectiuni ale pielii, cum ar fi pemfigus bulos, tinea pedis, tinea manus, impetigo bulos, etc.

Dishidroza : Principalele cauze

Dishidroza nu are o etiologie clara, desi la inceput s-a crezut ca este cauzata de transpiratia excesiva. De altfel, s-a crezut ca acele vezicule care se formeaza sunt pline cu sudoare. De fapt, dishidroza are o etiologie multifactoriala. In aparitia acestei dermatoze sunt implicati atat factori individuali cat si factori de mediu. Istoricul familial de boli cutanate ( de exemplu, dermatita atopica) este prezent la aproximativ jumatate din pacientii ce sufera de dishidroza. De asemenea, expunerea la nichel sau alte metale este, in unele cazuri, unul din factorii declansatori. Stresul, starile emotionale sau factori de mediu (schimbarea de temperatura, umiditatea) au fost, de asemenea, incriminati in aparitia dishidrozei. Se pare ca si fumatul, ingestia de aspirina, de contraceptive orale sunt implicati in aparitia acestei afectiuni.

Dishidroza : Ce trebuie facut imediat

Odata aparuta, dishidroza trebuie diagnosticata si tratata corect de catre medic. Este important ca pacientul sa evite gratajul pentru a impiedica infectia veziculelor.

Dishidroza : Cand trebuie mers la medic

Este important ca pacientul sa se adreseze medicului atunci cand observa apritia acestor vezicule pentru prima oara sau atunci cand apar complicatii, cum ar fi infectia, febra etc.

Dishidroza : La cine apare mai frecvent

Dishidroza apare mai frecvent la persoanele care traiesc in regiuni cu temperaturi ridicate. Un varf al incidentei se inregistreaza intre 20 si 40 ani.

Dishidroza : Recomandari

Este recomandat ca persoanele ce sufera de dishidroza sa evite gratajul sau descumarea pentru a nu suprainfecta leziunile.

Dishidroza : Tratament

Tratament dishidroza

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.