Tratamente boli, tratament dureri

 

Keratoza actinica

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Keratoza actinica : Generalitati

Keratoza actinica este o boala de piele, care apare de cele mai multe ori in urma expunerii la soare. Afectiunea este severa prin riscul de a se transforma malign. Practic, exista posibilitatea ca intr-o perioada de cativa ani de la aparitia unei keratoze actinice sa se formeze un cancer de piele. Carcinomul scuamos este cel mai frecvent tip. De altfel, majoritatea acestor tipuri de malignitati apar in urma keratozei actinice.

Keratoza actinica : Cum se manifesta

In keratoza actinica apar pe piele niste pete rugoase, aspre, rosi-maronii. Acestea cresc apoi, se transforma in niste elemente proeminente, solide, care nu dor, dar pot provoca mancarimi. Pielea din jurul acestor elemente este rosie. Aceste leziuni din keratoza actinica nu dispar de la sine, sunt persistente. Persoanele afectata trebuie sa fie atente la modificarile care pot interveni. Pot aparea sangerari, infectari, cu puroi, sau poate aparea o fisura, o eroziune centrala. Acest aspect este foarte important, putand anunta o transformare spre cancer. Aparitia durerilor trebuie sa traga un semnal de alarma. Zonele mai frecvent afectate de keratoza actinica sunt: scalpul (pielea paroasa a capului), zona urechilor, mainile, gatul, fata. De cele mai multe ori, leziunile nu sunt solitare, nu apare o singura pata proeminenta, ele sunt numeroase.

Keratoza actinica : Principalele cauze

Principala cauza de aparitie a keratozei actinice o constituie expunerea la soare. De aceea, leziunile sunt mai frecvente pe zonele care intra in contact cu radiatiile UV. Persoanele care stau la plaja la ore nepotrivite, fara a aplica pe piele o crema cu factor de protectie, au mari sanse de a dezvolta o keratoza actinica. Predispozitia genetica este un alt factor cauzant, existand familii in care mai multi membri au keratoza actinica.

Keratoza actinica : Ce trebuie facut imediat

Prima masura in caz de keratoza actinica este de evitare a expunerii la soare. Este bine sa se aplice o crema cu factor de protectie, pentru a evita efectele nocive ale radiatiilor UV. Este bine sa se realizeze un consult medical, deoarece leziunile trebuie sa fie urmarite. Orice modificare poate fi sugestiva pentru o transformare in cancer.

Keratoza actinica : Cand trebuie mers la medic

Este bine sa se consulte un medic dermatolog, pentru a se realiza analizele care sa stabileasca cu certitudine diagnosticul. Se va incepe tratamentul cat mai repede, deoarece intr-o perioada de doi-trei ani, keratoza actinica se poate transforma.

Keratoza actinica : La cine apare mai frecvent

Keratoza actinica apare mai frecvent la persoanele care au un ten deschis la culoare, o piele subtire, care este mai supusa radiatiilor UV nocive. Bineinteles, afectiunea se intalneste mai ales la cei care se expun prelungit la plaja, mai ales in timpul amiezii. Boala apare cel mai des la cei care au in jur de 35 de ani.

Keratoza actinica : Recomandari

Keratoza actinica nu trebuie neglijata. Desi nu pare a fi agresiva la inceput, boala ascunde o severitate deosebita, evoluand rapid. Persoana afectata trebuie sa mearga periodic la medic, sa urmareasca afectiunea, sa sesizeze rapid fiecare modificare care apare in cazul leziunii.

Keratoza actinica : Tratament

Tratamentul keratozei actinice

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.