Tratamente boli, tratament dureri

 

Lupusul eritematos

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Lupusul eritematos : Generalitati

Lupusul eritematos este o boala a colagenului, o componenta a unui tesut din corp, datorata unor probleme de imunitate. Apare o afectare a pielii si, in stadiile mai avansate ale bolii, ale altor zone din organism. Lupusul eritematos este sub mai multe forme:cronic (evolueaza de mai mult timp, lent), subacut (la limita intre acut si cronic) si acut (o criza, un episod pasager). In functie de stadiu apar si semnele afectiunii.

Lupusul eritematos : Cum se manifesta

Lupusul eritematos cronic are niste simptome tipice, aparute la nivelul pielii. Este prezenta inrosirea acesteia, sub forma unor „aripi de fluture”, la nivelul fetei (pe obraji si nas). Pielea se descuameaza (se elimina straturile superficiale), aparand niste elemente albicioase, mici, ca matreata. In unele zone este prezenta modificarea de culoare, fie ca pete albe, fie maro. Pe obraji poate aparea o marire in calibru a vaselor mici de sange (dilatare). Uneori apar mancarimi de piele. La nivelul cavitatii orale (in gura) pot fi prezente niste pete albe, precum si niste fisuri fine. Limba este rosie, cu papilele micsorate. Si buzele sunt mai intens colorate. In lupusul eritematos subacut, petele rosii sunt situate nu doar la nivelul fetei, ci si pe gat, trunchi (pe piept, mai ales), pe coate sau genunchi. Poate aparea febra, dureri articulare, afectare a rinichiului. In forma acuta de lupus eritematos apar intai semne precum febra, oboseala, scadere in greutate, dureri articulare si musculare. In ceea ce priveste afectarea articulatiilor, sunt prezente niste dureri, in special dimineata, la trezire, cand mainile, genunchii, coatele pot fi intepenite. Poate aparea o afectare la nivel pulmonar (tuse), renal (infectii), gastro-intestinale (diaree). La nivelul ochilor poate aparea conjunctivita, hemoragii pe retina, scaderea secretiei lacrimale.

Lupusul eritematos : Principalele cauze

Lupusul eritematos apare din cauza unei predispozitii genetice. Astfel, va fi mai des intalnita in cadrul aceleasi familii, la mai multi membri. Este cauzata si de o problema de imunitate. In mod normal, anticorpii lupta impotriva unor microbi, a unor structuri straine. Aici, ei sunt anormali, lupta impotriva unor elemente ale organismului. Practic, sunt niste auto-anticorpi. Razele soarelui, cu radiatiile UV, infectiile, unele medicamente, sau traumatismele pot declansa lupusul eritematos.

Lupusul eritematos : Ce trebuie facut imediat

In cazul in care se declanseaza un episod de lupus eritematos este bine sa se evite expunerea la soare. In continuare, va fi necesar un consult medical, pentru a se incepe tratamentul.

Lupusul eritematos : Cand trebuie mers la medic

Consultul medical trebuie sa se realizeze cat mai repede, imediat dupa aparitia primelor simptome. Este foarte bine ca diagnosticarea bolii sa se realizeze din timp, sa nu se intarzie. In plus, este important ca tratamentul sa se inceapa imediat. In caz contrar, lupusul eritematos se extinde.

Lupusul eritematos : La cine apare mai frecvent

Lupusul eritematos este mai frecvent la femei (in 80-90% din cazuri). Acest fapt sugereaza implicarea hormonilor estrogeni in boala.

Lupusul eritematos : Recomandari

Lupusul eritematos este o afectiune ce nu se limiteaza doar la primele simptome. Boala se agraveaza. Este progresiva, ajunge sa afecteze, pe langa piele, si alte organe. Daca nu este diagnosticata la timp, daca nu se incepe tratamentul, se va extinde. Principala recomandare este de evitare a expunerii la soare, deoarece sub actiunea radiatiilor UV petele rosii de pe piele se extind sever.

Lupusul eritematos : Tratament

Tratament Lupusul eritematos

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.