Tratamente boli, tratament dureri

 

Melanomul

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Melanomul : Generalitati

Melanomul este o afectiune extrem de severa, o tumora maligna a pielii (cutanata), care se formeaza din niste celule care dau pigmentul din piele (melanina), care ofera culoarea. Uneori se poate forma din nevi (alunite), care se modifica in timp. Este una dintre cele mai agresive tumori, care produce metastaze foarte rapid. Pot exista mai multe feluri de melanom. Un prim tip este cel care se extinde superficial. Al doilea tip este Dubreuilh. Melanomul nodular este ultima forma.

Melanomul : Cum se manifesta

Melanomul care se extinde superficial apare ca o pata colorata, pigmentata, de obicei maronie sau cafenie, reliefata in unele zone, infiltrata in piele in anumite zone. Tocmai acest aspect neregulat, neuniform, atrage atentia. Se diferentiaza de o alunita obisnuita. Coloratia este neuniforma. Pe alocuri e maro inchis, in unele zone este cafenie sau palida. Poate aparea pe pielea normala, sau pe o alunita anterioara. Este posibil ca pe aceasta pata sa se mai formeze, In timp, si niste noduli. Melanomul Dubreuilh apare intai ca o pata mai mare, brun cafenie. Culoarea nu este uniforma, are diferente de intensitate. Pe suprafata sa pot sa se dezvolte apoi niste leziuni mai proeminente. Melanomul nodular este ca o formatiune nodulara, rotunda. Evolutia este spre ulceratie, apare o eroziune. In jurul acestui nodul apar niste pete albastrui. Aceasta tumora maligna poate aparea pe scalp, pe gat sau pe trunchi.

Melanomul : Principalele cauze

Melanomul este o tumora maligna ce poate aparea prin mai multe cauze. In principal, prezenta mai multor alunite (nevi pigmentari) poate fi un factor de risc. Persoanele care au un ten deschis la culoare sunt mai expuse sanselor de a avea un melanom. Aceasta tumora maligna se dezvolta de multe ori pornind tocmai de la alunite. Razele soarelui sunt prntre principalele cauze de aparitie a unui melanom. Exista si o predispozitie genetica. In unele familii, exista mai multe persoane afectate.

Melanomul : Ce trebuie facut imediat

Melanomul este o afectiune extrem de severa. Atunci cand o alunita mai veche, pe care persoana respectiva stia ca o are dintotdeauna, se modifica, devine neregulata, isi schimba culoarea, trebuie sa atraga atentia. Adresarea la medic trebuie sa se realizeze cat mai repede. La fel se procedeaza si atunci cand apar alunite noi. Ele pot ascunde, de fapt, un melanom.

Melanomul : Cand trebuie mers la medic

Adresarea la medicul dermatolog este absolut necesara in cazul in care apare o modificare a unei alunite mai vechi, sau daca apare una noua. Trebuie sa se tina cont ca melanomul este cea mai agresiva tumora a pielii si una dintre cele mai agresive cancere, in general. Produce metastaze foarte repede, in doar cateva luni de zile, care intuneca sever prognosticul. In acest sens, consultul medical trebuie sa se realizeze cat mai repede.

Melanomul : La cine apare mai frecvent

Melanomul apare mai frecvent la persoanele care se expun la soare excesiv, mai ales la ore nepotrivite (intre 12 si 17 dupa- amiaza), fara a folosi o crema impotriva radiatiilor UV. In plus, persoanele care au o piele deschisa la culoare, precum si multe alunite, au un factor de risc. Melanomul este mai des intalnit in anumite familii, fiind o boala maligna care are o predispozitie genetica.

Melanomul : Recomandari

Melanomul este o afectiune extrem de severa, care progreseaza rapid, produce metastaze care afecteaza si alte organe. Principala recomandare este de a se evita expunerea la soare, in orele nepotrivite. La orice modificare a unei alunite este bine sa se consulte medicul.

Melanomul : Tratament

Tratamentul melanomului

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.