Tratamente boli, tratament dureri

 

Paduchii

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Paduchii : Generalitati

Pediculoza este o boala produsa de niste paraziti, numiti paduchi. Sunt doua specii care apar la om: cei care apar pe cap si corp, si cei care apar in zona pubiana. Femela este cea care depune ouale, numite lindeni. Acestea au culoare alb-cenusie. Ouale in pediculoza se fixeaza pe firele de par. Intr-o zi, o femela poate sa depuna 10-12 oua.

Paduchii : Cum se manifesta

Pediculoza capului se caracterizeaza prin aparitia simptomelor dupa ce au fost depuse ouale la nivelul scalpului (pielea acoperita de par). Apar mancarimile, extrem de intense, care conduc la o scarpinare severa, ce produce leziuni. Firele de par se lipesc unele de altele in zonele afectate. In formele mai severe, cand sunt multi paraziti, in pediculoza poate fi prezenta inflamarea ganglionilor din zona laterala a gatului si de la ceafa. Un semn in pediculoza este observarea lindenilor, niste puncte albe pe firele de par. De obicei, intai este afectata zona occipitala a capului (in spate). Apoi, paduchii se extind. Pediculoza corpului se caracterizeaza prin niste pete proeminente, care se transforma apoi in vezicule, cu lichid. Ele apar la locul intepaturii. Mancarimile sunt prezente. Pot aparea niste cicatrici liniare, dar nu in toate cazurile. Pielea poate sa se coloreze in maro inchis, datorita unor toxine din saliva parazitilor. Pediculoza pubiana se caracterizeaza prin aparitia unor pete albastrui, de dimensiuni mici, aparute in zona intima, la locul intepaturii. Mai pot aparea eczeme, vezicule cu lichid. Ca si in celelalte forme de pediculoza, apar mancarimile severe. Pe firele de par se observa lindenii alb-galbui. Din zona genitala, paduchii pot migra in regiunea coapsei, axila, sprancene, gene, mustata.

Paduchii : Principalele cauze

Pediculoza capului si a corpului este produsa de Pediculus humanus (cu speciile capitis- pentru cap si corporis- pentru corp). Contaminarea cu acesti paraziti se realizeaza prin contact direct, prin obiecte de toaleta sau prin haine. In pediculoza corpului, parazitii stau pe haine, ajungand pe piele doar pentru a se hrani. Lipsa igienei este una din cauzele de pediculoza. Forma pubiana se transmite prin contact sexual (nu prin transmiterea secretiilor genitale, ci prin contactul pielii), sau prin lenjeria intima, purtata de mai multe persoane.

Paduchii : Ce trebuie facut imediat

Principala masura este de izolare, pentru a evita transmiterea pediculozei. Raderea firelor de par afectate de paraziti este urmatorul pas.

Paduchii : Cand trebuie mers la medic

Consultul medical la dermatolog este necesar pentru un diagnostic cert (poate fi vorba de alti paraziti), dar si pentru tratamentul pediculozei. Este importanta respectarea indicatiilor medicului referitor la izolare, deoarece boala se transmite usor.

Paduchii : La cine apare mai frecvent

Pediculoza capului si a corpului este mai des intalnita la copii. Apare mai frecvent in colectivitati (gradinite, scoli). O igiena deficitara creste riscul. Pediculoza pubiana apare mai des la cei care au un nivel de educatie scazut, precum si un nivel economic slab (imprumutarea lenjeriei intime).

Paduchii : Recomandari

Principala recomandare este de a evita contactul cu alte persoane in caz de pediculoza. Parintii trebuie sa fie atenti la simptomele copiilor (mancarimile de piele). In mod normal, trebuie sa anunte la gradinita sau scoala, pentru a se incepe masurile de igienizare. Se vor cauta celelalte cazuri in institutiile respective, se vor izola la domiciliu, pentru a preveni transmiterea.

Paduchii : Tratament

Tratament paduchi (pediculaza)

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.