Tratamente boli, tratament dureri

 

Psoriazisul

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Psoriazisul : Generalitati

Psoriazisul este o afectiune a pielii, care se extinde si in alte zone. Articulatiile pot si ele sa fie atinse. Are o evolutie cronica, permanenta, de lunga durata. Tratamentul are doar rolul de a tine boala sub control, nu de a o vindeca. Psoriazisul este determinat genetic, dar depinde si de alti factori. Exista mai multe forme, printre care si cel vulgar (obisnuit), inversat sau al articulatiilor.

Psoriazisul : Cum se manifesta

In psoriazisul vulgar apare pe piele niste pete rosii, uneori proeminente. Nu sunt dureroase, nu provoaca mancarimi. Apare descuamarea pielii, adica eliminarea straturilor superficiale. Astfel, pe suprafata sa sunt prezente niste scuame, care seamana cu matreata, dar sunt mai mari. Daca se indeparteaza aceste scuame, apare sangerarea. In psoriazisul inversat, leziunile sunt situate la nivelul pliurilor, cum ar fi axila (zona subratului) sau santul de sub sani. Apar aceleasi pete rosii, dar nu mai exista scuamele pentru ca zona e mai umeda la pliuri. Psoriazisul articular apare de cele mai multe ori atunci cand boala de pielea a evoluat deja mai mult timp. Articulatiile cel mai des afectate sunt cele ale mainii si de la nivelul genunchilor. Apar deformatii, deviatii, dureri, mai ales dimineata la trezire. La copilul mic, pot aparea leziuni de psoriazis in zona in care se aplica scutecele. Apare inrosirea pielii si descuamare. Simptomele sunt destul de neplacute, creeaza complexe, nu se remediaza decat partial dupa tratament, sunt foarte severe daca nu se aplica o terapie eficienta. La nivelul pielii sunt afectate intai coatele, genunchii, apoi toracele. In general, pe fata nu apar aceste pete.

Psoriazisul : Principalele cauze

Factorii genetici au un rol important in producerea psoriazisului. Apar mai multe cazuri in cadrul aceleasi familii. Anumite infectii, afectiuni in care apare febra, stress-ul, contribuie la declansarea bolii. HIV-ul are un rol major in evolutia nefavorabila a acestei afectiuni. Anumite medicamente precum Propranololul pot conduce la aparitia psoriazisului.

Psoriazisul : Ce trebuie facut imediat

In psoriazis, evitarea stress-ului, a infectiilor, a alcoolului, sunt masuri importante, dar nu suficiente. Insa este necesara adresarea la medic. In lipsa terapiei, boala avanseaza prea mult si devine tot mai greu de vindecat.

Psoriazisul : Cand trebuie mers la medic

Consultul medical, la dermatolog, este necesar inca de la primele pete rosii care apar pe piele. In caz contrar, ele se extind. Psoriazisul este o boala care se dezvolta mereu, nu sta pe loc, simptomele nu diminua. Este necesar un tratament de lunga durata, scump, agresiv pentru corp, dar nu cu rezultate extrem de multumitoare. Nu se poate decat limitarea extensiei afectiunii, stagnarea ei, diminuarea pe cat posibil a leziunilor. Scopul nu e vindecarea (rar posibila) ci ameliorarea simptomelor de psoriazis.

Psoriazisul : La cine apare mai frecvent

Psoriazisul apare mai des la cei care au anumite probleme de imunitate. Exista familii in care mai multi membri au aceasta boala. Stress-ul si unele infectii cresc riscul aparitiei.

Psoriazisul : Recomandari

Principala recomandare in psoriazis este legata de o modificare a stilului de viata. Se va evita consumul de alcool, stress-ul, infectiile. Este bine ca adresarea la medic sa se realizeze cat mai repede, pentru a combate extensia bolii. In momentul in care leziunile de pe piele devin numeroase, afectiunea va atinge si articulatiile. Psoriazisul creeaza, la fel ca majoritatea afectiunilor dermatologice, numeroase complexe. Poate duce pana la depresie, datorita aspectului fizic. Lunga durata si slabele rezultate ale terapiei determina frecvent intreruperea acesteia, cu accentuarea petelor rosii si a scuamelor, cu aspect extrem de neplacut.

Psoriazisul : Tratament

Tratament psoriazis

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.