Tratamente boli, tratament dureri

 

Scabia

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Scabia : Generalitati

Reprezinta infectia pielii cu un parazit denumit Sarcoptes scabiei. Poate afecta toate varstele indiferent de pozitia sociala sau de igiena. Denumirea populara a parazitului este Raie. Transmiterea se realizeaza prin contactul direct (intim, prelungit) cu un bolnav sau asternuturi/haine recent contaminate. De obicei scabia afecteaza toti membrii unei familii.

Scabia : Cum se manifesta

Parazitul se localizeaza la nivel cutanat, unde determina simptome prin simpla sa prezenta sau prin reactii de hipersensibilitate. Principalele leziuni intalnite sunt reprezentate de:

- santul lasat de parazit prin piele, care are aspectul unei linii neregulate/in zig-zag de cativa mm, la caputul careia se gaseste o mica proeminenta in care se gaseste femela (dupa depunerea oualor, femela moare);

- prurit intens, exacerbat nocturn;

- leziunile apar la nivelul feselor, plicilor interfesiere, abdomen, axila, fata interna a coapselor, sani la femei, gland/preput/scrot la barbati.

 

In cazul primei infectii, simptomele apar mai tarziu (pana la 3-4 saptamani), intensitatea lor depanzand de numarul de paraziti care au apucat sa se multiplice in epiderm.

Scabia : Principalele cauze

Cauza acestei parazitoze cutanate o reprezinta Sarcoptes scabiae, un artropod parazit. Exista 2 forme: Sarcoptes scabiae varinata homini, care produce leziuni la om si Sarcoptes Canis, care produce scabie atat la om cat si la animal. Femela este mai mare decat masculul (apx 300 microni), are la capat o structura cu care sapa in grosimea epidermului un canal (sant acarian) de apx 1 cm. La capatul canalului isi depune ouale si moare, nemaiputand iesi din galerie. Dupa 3-4 zile, din oua ies larve care vor iesi la suprafata pielii si vor relua ciclul.

Scabia : Ce trebuie facut imediat

Scabia nu este o boala amenintatoare a vietii, astfel ca nu exista masuri de urgenta pe care sa le urmati imediat ce constati infectia. Scabia nu se vindeca fara tratament mediamentos, iar masutile nemedicamentoase nu sunt suficiente.

Scabia : Cand trebuie mers la medic

Imediat ce observati prurit intensa, si urme ale prezentei parazitului pe piele.

Scabia : La cine apare mai frecvent

Persoanele care au intrat in contact cu bolnavi de scabie, animale, asternuturi sau obiecte vestimentare infestate. Poate aparea in colectivitati precum: gradinitele, scoli, crese, orfelinate sau in familie. Contactul sexual cu o persoana cu scabie creste de asemenea riscul de a contacta parazitul. Frecventa parazitozei nu tine cont de varsta sau sex, afectant toate categoriile sociale. Conditiile de igiena precare reprezinta un factor de risc important in transmiterea parazitului, dar scabia se intalneste si in medii sociale cu conditii de igiena foarte bune.

Scabia : Recomandari

Aerisirea asternutului, hainelor si obiectelor posibil contaminate (se lasa la aer cateva zile – apx 4). In cazul in care nu se pot scoate la aer, hainele/asternuturile se introduc intr-o punga/pungi, se inchide bine punga si se lasa pentru 7 zile, perioada in care parazitii mor neavand un mediu propice pentru inmultire si supravietuire. Eliminarea sursei, deparazitarea animalelor/animalului. Nu trebuie sa spalati peretii, podelele sau a mobila.

Scabia : Tratament

Tratament scabie

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.