Tratamente boli, tratament dureri

 

Sclerodermia

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Sclerodermia : Generalitati

Sclerodermia este o boala a tesutului conjunctiv, care poate avea mai multe forme. Tesutul care formeaza pielea in profunzime devine mai dur, iar cel de la suprafata este mai atrofiat, subtiat. Afectiunea poate sa fie sistemica, cand e generalizata, nu se limiteaza doar la piele, ajungand si la alte organe. Cand sclerodermia este localizata apare doar pe piele. Cauzele bolii sunt deasemenea variate in cele doua forme.

Sclerodermia : Cum se manifesta

Sclerodermia sistemica are, pe langa leziunile de pe piele, si afectari ale organelor. Apar dureri ale articulatiilor, umflarea degetelor. La nivelul mainilor, degetele sunt subtiate la capete, pielea este lucioasa, imobila, fixata pe zonele de dedesubt. Unghiile sunt modificate. Pulpele degetelor au si ele modificari, fiind niste ulceratii (gauri), in urma carora raman cicatrici. Si la picioare pot sa apara aceste modificari, dar mai putin severe. Pielea fetei este si ea aderenta de zonele de dedesubt, nemaiexistand riduri de expresie, mimica. Practic, aspectul fetei este mereu acelasi, cu privirea fixa. Acest aspect se numeste in „icoana bizantina”. Persoana care sufera de sclerodermie nu mai poate sa zambeasca, sa rada. Pielea este ingrosata, cartonata, uscata. Nici glandele sudoripare nu mai sunt eficiente. Sclerodermia sistemica afecteaza si organele. Apar modificari ale dintilor, arsuri pe esofag, greturi, varsaturi, dureri de stomac, balonare abdominala. Persoanele care sufera de sclerodermie slabesc. Inima poate avea batai neregulate. In cazul in care sclerodermi este doar la nivelul pielii, apar niste pete rotunde sau ovalare, rosii, cu imbibare lichidiana. Pielea devine apoi alba, ca ceara, dura. Aceste pete sunt de obicei pe trunchi, putand aparea si pe fata sau membre. In locul acelor pete rotunde, uneori apar niste benzi, sau linii mai groase.

Sclerodermia : Principalele cauze

Cauzele de sclerodermie nu se cunosc in totalitate. Se stie ca exista un rol al factorilor genetici si o tulburare de imunitate. Factorii care pot declansa inceperea bolii sunt: infectii bacteriene, virale, unele substante toxice, traumatisme.

Sclerodermia : Ce trebuie facut imediat

Nu exista o masura pe care persoana afectata sa o ia la domiciliu. Practic, nu exista niste metode prin care cel care sufera de sclerodermie sa opreasca evolutia bolii, fara sfatul unui medic. Este necesar consultul la dermatolog.

Sclerodermia : Cand trebuie mers la medic

Adresarea la medicul dermatolog se va face cat mai repede, inca de la primele pete de pe piele, chiar daca persoana respectiva nu poate sti ca e vorba de sclerodermie. Este important consultul medical, spre a se diagnostica aceasta afectiune, spre a incepe tratamentul cat mai repede. Este importanta oprirea evolutiei bolii, macar partial.

Sclerodermia : La cine apare mai frecvent

Sclerodermia este mai frecventa la cei care au niste modificari genetice, care au o predispozitie. Daca persoanele respective intra in contact cu factorii declansatori (traumatisme, infectii, toxice), boala va incepe. S-a descoperit ca persoanele vaccinate impotriva TBC-ului au risc mai mare de a avea sclerodermie. La fel se intampla si in cazul celor cu boli endocrine. Apare mai des forma care afecteaza doar pielea de sclerodermie.

Sclerodermia : Recomandari

Sclerodermia nu trebuie neglijata. Evolueaza rapid si afecteaza sever calitatea vietii, creand un aspect fizic neplacut, care creaza complexe, fara a mai vorbi de afectarea organelor. Este bine sa se trateze boala din timp, pentru a incerca oprirea evolutiei.

Sclerodermia : Tratament

Tratament sclerodermie

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.