Tratamente boli, tratament dureri

 

Sicozis

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Sicozis : Generalitati

Sicozis, sau pseudofoliculitis barbae, este o inflamatie a foliculilor pilosi de la nivel facial. Sicozis, una din cele mai frecvente afectiuni cutanate ale barbatilor, se datoreaza barbieritului. Inflamatia apare datorita traumatizarii firelor de par care cresc sub piele si poate aparea nu numai la nivel facial, dar si in alte regiuni acoperite de par, cum ar fi regiunea axilara sau genitala (pseudofoliculitis pubis). Acesta afectiune poate aparea si la femei, in special la femeile hirsute, insa cel mai adesea se intalneste la barbatii de rasa neagra cu par cret. Sicozis nu este o afectiune grava, insa poate prezenta un disconfort pentru pacient datorita aspectului inestetic.

Sicozis : Cum se manifesta

Sicozis se caracterizeaza prin aparitia unor papule eritematoase centrate de un fir de par, adica mici noduli de culoare rosie care apar cel mai adesea dupa un barbierit incorect. Din cauza iritatiei peristente si infectiei, aceste mici papule duc la formarea unor mici pustule si abcese. Treptat tot mai multi foliculi pilosi sunt implicati iar pielea afectata capata un aspect congestionat, inflamat. O senzatie de arsura si mancarime poate insoti sicozisul. Daca leziunile raman netratate, raman cicatrici inestetice cunoscute sub numele de cheloid ( tesut granular excesiv). Sicozisul lupoid este o forma particulara a sicozisului. Sicozis lupoid este o foliculita cronica, progresiva, ce afecteaza scalpul si barba si lasa in urma zone circumscrise de alopecie.

Sicozis : Principalele cauze

Cauzele principale ale sicozisului sunt cresterea firelor de par sub piele si barbieritul incorect. Firele de par care cresc sub piele pot fi extrafoliculare si transfoliculare. Firele de par extrafoliculare sunt cele care parasesc foliculul si reintra in piele. Cele transfoliculare nu parasesc foliculul, raman la acest nivel si determina acumularea de lichid cauzand inflamatia acestuia ( foliculita). In aparitia sicozisului au fost implicati si factori genetici. Se pare ca sicozisul apare mai frecvent la cei cu anomalii ale genei keratinei ( K6hf). Bacteria care cauzeaza cel mai adesea infectie este stafilococul auriu, insa pot fi implicati celelalte tipuri de stafilococ. Evident, o cauza importanta a aparitiei sicozisului este si barbieritul incorect sau cu aparate vechi, uzate, nesterile. De asemenea, s-a constatat ca aceasta afectiune cutanata apare mai frecvent la persoanele ce lucreaza in conditii de mediu ce implica mult praf, cum ar fi minerii, cei ce lucreaza pe santier, in zidarie etc.

Sicozis : Ce trebuie facut imediat

Persoanele care sufera de sicozis ar trebui in primul rand sa evite sa se mai barbiereasca pentru o perioada. Dupa 3-4 saptamani, firele de par sunt suficient de lungi ca sa nu mai creasca pe sub piele. In aceasta perioada se poate folosi o crema pe baza de cortizon pentru a reduce inflamatia. Dupa ameliorare, este indicat barbieritul la 2 zile pana la rezolutia completa.

Sicozis : Cand trebuie mers la medic

Medicul trebuie consultat pentru a trata infectia ce complica sicozisul sau pentru a scapa de cicatricile inestetice.

Sicozis : La cine apare mai frecvent

Sicozis este o afectiune care apare cel mai adesea la barbatii de rasa neagra dupa pubertate. Pana la 80% din numarul barbatilor de rasa neagra ar suferi de aceasta afectiune, dupa unele studii. Evident, este mai frecventa la cei care obisnuiesc sa se barbiereasca zilnic.

Sicozis : Recomandari

Este recomandat ca, odata observat in inceput de sicozis, persoanele predispuse ( barbati de rasa neagra, par cret) sa evite barbieritul pentru o perioada.

Sicozis : Tratament

Tratament sicozis

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.