Tratamente boli, tratament dureri

 

Boli renale

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Boli renale : Generalitati

Bolile renale se clasifica in mai multe categorii: boli glomerulare, interstitiale, vasculare, obstructive, chistice etc. Functia renala se afla in stransa legatura cu functia cardiaca, de aceea, bolile cardiace sau diabetul zaharat pot determina diverse boli renale sau sindroame renale. La randul lor, rinichii pot cauza boli cardiace, osoase, hematologice.

Boli renale : Cum se manifesta

Bolile renale se pot manifesta prin atat prin simptome renale, car si prin simptome extrarenale. Unul din simptomele cardinale ale bolilor renale este durerea cu localizare lombara, in flanc sau abdominal (colica renala). Colica renala poate fi insotita si de alte simptome si este cel mai adesea cauzata de litiaza renala. Majoritatea bolilor renale se manifesta si prin modificarea diurezei, adica a cantitatii de urina. Poliuria, care reprezinta o crestere a diurezei peste 2 L in 24 de ore, poate aparea intr-o serie de boli renale. Diabetul zaharat decompensat poate determina poliurie prin efectul osmotic al glucozei. Oliguria, adica o scadere a diurezei intre 200 si 800 de ml pe 24 de ore, este unul din semnele uunor boli renale precum glomerulonefritele (acute sau cronice). Oliguria apare si in boli renale grave cum este insuficienta renala acuta. Este important de constatat culoarea urinei din oligurie: o urina diluata indica o insuficienta renala severa, in timp ce o urina concentrata sugereaza faptul ca rinichii nu si-au pierdut complet functia. Trebuie mentionat ca oliguria poate aparea si in stari patologice extrarenale (diaree, varsaturi, arsuri). Anuria (absenta formarii urinei sau o scadere a diurezei sub 200 mL in 24 de ore) semnifica boli renale severe (insuficienta renala acuta sau glomerulonefrite acute). Alt simptom al bolilor renale este polachiuria, care semnifica o crestere a numarului de mictiuni in 24 de ore. Polachiuria poate fi o manifestare atat a adenomului de prostata, dar si a cistitei sau a litiazei vezicale. Tot in adenom de prostata sau litiaza vezicala poate sa apara si disuria, adica mictiune cu efort. Alte manifestari ale bolilor renale sunt hematuria (prezenta de hematii in urina), adica urini hipercrome (cola), piuria (prezenta de puroi in urina), nicturia, edemul (alb, de consistenta moale, care lasa godeu).

Boli renale : Principalele cauze

Una principalele cauze ale bolilor renale este data de prezenta calculior la nivelul rinichilor sau la nivelul cailor urinare. Calculii renali de mici dimensiuni pot fi eliminati pe cai naturale, insa calculii renali mai mari pot duce la hidronefroza si insuficienta renala. Tinand cont de compozitia calculilor renali (oxalat, calciu etc), este indicat sa se reduca aportul de oxalati, care se gaseste in ceai, cacao, ciocolata, spanac, etc, sau de suplimente de calciu sau vitamina D. Alte cauze frecvente ale bolilor renale sunt infectiile. Infectia cu streptococ beta hemolitic de grup A determina glomerulonefrita poststreptococica. Infectiile de tract urinar pot fi determinate de diverse bacterii si sunt uneori dificil de tratat. Medicamentele (antibiotice, antiinflamatoare nesteroidiene, antineoplazice, etc) pot fi cauza unor nefrite interstitiale. Alte cauze ale bolilor renale sunt cele cardiovasculare sau metabolice (diabet zaharat).

Boli renale : Ce trebuie facut imediat

Chiar si bolile renale banale, daca raman netrate, pot duce la complicatii serioase. De aceea, este indicat ca pacientul sa se prezinte la medic de indata ce apar simptome.

Boli renale : Cand trebuie mers la medic

Medicul trebuie consultat de indata ce apar simptome urinare sau extrarenale, cum ar fi febra sau edemele.

Boli renale : La cine apare mai frecvent

Bolile renale cauzate de infectii apar mai frecvent la gravide si la diabetici. Prezenta unei sonde vezicale predispune, de asemenea, la o infectie urinara. O alta categorie de persoane cu risc crescut de a dezvolta boala renala sunt cele cu hipertensiune arteriala necontrolata.

Boli renale : Recomandari

Este indicat ca pacientul sa urmeze indicatiile medicului privind tratamentul si sa incerce pe cat posibil sa elimine factorii etiologici ai diverselor boli renale (de exemplu, deshidratarea).

Boli renale : Tratament

Pentru mai multe informatii legate de tratarea bolilor renale accesati urmatorul link: Tratamentul bolilor renale

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.