Tratamente boli, tratament dureri

 

Colica renala

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Colica renala : Generalitati

Colica renala inseamna o durere localizata la nivel lombar, de o parte sau de alta a coloanei vertebrale din zona respectiva. Poate aparea pe o singura parte sau pe ambele. Reprezinta unul dintre cele mai frecvente simptome pentru care pacientii merg la medic in ceea ce priveste rinichii. Este totodata una dintre cele mai severe dureri descrise.

Colica renala : Cum se manifesta

Colica renala apare in urma unor fenomene precum efortul fizic sever, lipsa hidratarii sau hidratarea excesiva, mersul cu vehicule ce cauzeaza trepidatii. Apare o durere extrem de violenta, severa, pe partea rinichiului afectat. Persoana afectata este foarte nelinistita, agitata, urineaza frecvent, dar in cantitati reduse. Sunt prezente usturimile la urinare, senzatia de arsura. Durerea din colica renala se poate extinde in partea opusa, spre organele genitale externe sau pe partea interna a coapsei. Mai apar si alte simptome, precum greturile, varsaturile, balonarea abdominala. La atingere, zona este dureroasa, apare contractura muschilor din zona coloanei lombare. Pulsul este normal, dar tensiunea arteriala poate fi uneori modificata. Pentru a calma simptomele din colica renala, persoanele afectate stau pe o parte, cu genunchii la piept. Fenomenul apare in criza, dureaza o perioada, apoi dispare.

Colica renala : Principalele cauze

Colica renala poate fi produsa de un calcul care se deplaseaza. Aceasta "piatra" este produsa din cauza alimentatiei (prea multe proteine si lactate), a deshidratarii, a infectiilor urinare. Factorii genetici au si ei un rol important in litiaza (calculi), existand familii in care mai multi membri au aceasta boala. O colica renala poate sa fie produsa si de un cheag de sange care ajunge din rinichi pe uretere. O tumora poate si ea sa produca colica renala.

Colica renala : Ce trebuie facut imediat

La aparitia durerii din colica renala pacientii ar putea sa isi administreze un No-Spa sau un Indometacin. Daca semnele nu inceteaza, daca episoadele sunt mai frecvente, este bine sa se consulte un medic.

Colica renala : Cand trebuie mers la medic

La repetarea simptomelor din colica renala, in cazul in care durerile sunt intense si nu cedeaza la administrarea unor medicamente, este bine sa se consulte un medic. Adresarea la urolog nu trebuie sa fie amanata. In caz contrar, este posibil sa se deplaseze mai mult calculul, sa se fixeze pe unul din uretere, sa se produca o inflamatie la nivelul unde "piatra" este pozitionata.

Colica renala : La cine apare mai frecvent

Colica renala aparuta in cazul unei litiaze apare mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30-60 de ani. Barbatii sunt mult mai des afectati de aceasta boala, existand un raport de 3:1 fata de femei. Afectiunea este mai frecventa in anumite familii, unde mai multi membri au boala. Totodata, persoane care locuiesc in zone toride, extrem de calde, care sunt supuse deshidratarii, au sanse mari de a avea o litiaza, urmata de o colica renala. Atunci cand urina are modificari dese, periodice, ale aciditatii, cand i se modifica pH-ul, creste riscul de litiaza.

Colica renala : Recomandari

Colica renala nu trebuie sa fie neglijata. Poate fi vorba de o litiaza, de un calcul care atunci cand se deplaseaza, se fixeaza, de exemplu, pe ureter si la nivelul sau se produce o iritatie. In urma acestui fenomen se acumuleaza lichid si apare apoi inflamatia. Totodata, o colica renala poate fi semnul unei tumori, care produce o infundare a ureterului. Cand este vorba de un proces malign, de un cancer, durerea produsa de colica este semnul minim ingrijorator, evolutia rapida a bolii fiind cea care ar trebui sa atraga atentia. Consultul medical nu ar trebui sa fie amanat, este bine ca persoanele cu probleme sa se adreseze cat mai rapid la specialist. Aceasta este principala recomandare in caz de colica renala.

Colica renala : Tratament

Tratamentul colicii renale

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.