Tratamente boli, tratament dureri

 

Diabetul insipid

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Diabetul insipid : Generalitati

Diabetul insipid este o boala datorata unei tulburari a unui hormon, numit antidiuretic (ADH), sau vasopresina. Diureza reprezinta cantitatea de urina eliminata de o persoana zilnic. Acest hormon, dupa cum ii spune si numele, impiedica oarecum diureza. Acest fapt reprezinta in realitate o inhibare a eliminarii masive, excesive, de urina. Astfel se realizeaza un echilibru, se va elimina o cantitate potrivita de urina. Daca acest hormon este prea putin produs, sau nu isi face bine functia, se va produce o urinare masiva. Astfel apare diabetul insipid.

Diabetul insipid : Cum se manifesta

Termenul de "diabet insipid" se aseamana cu cel de "diabet zaharat". Boala tratata aici nu are, insa, nici o legatura cu glicemia. Denumirea este asemanatoare datorita simptomatologiei. Atat in diabetul insipid, cat si in cel zaharat, apare urinarea excesiva. Acest fenomen se numeste poliurie. In cazul afectiunii prezentate aici, se produce acest simptom deoarece ADH-ul, care ar fi trebuit sa impiedice eliminarea mare de urina, este prea putin, sau nu isi face bine functia. Astfel, in loc sa aiba un rol antidiuretic, diureza (urinarea zilnica) este masiva. In consecinta, persoana afectata va elimina zilnic chiar si 10 litri de lichid. Uneori, acest volum este depasit, in stadiile avansate ale bolii. Urina este diluata, de culoare deschisa. Pacientii urineaza mai mult noaptea decat ziua. In consecinta, ei vor bea mai multa apa, deoarece urinarea le produce deshidratare si sete. Sunt preferate lichidele reci, in lipsa hidratarii aparand oboseala. Simptomele pot sa apara brusc in diabetul insipid, sau pot sa se instaleze putin cate putin. Avand in vedere ca rinichii lucreaza atat de mult, ei cresc im dimensiuni.

Diabetul insipid : Principalele cauze

Diabetul insipid apare deoarece hormonul antidiuretic (ADH) este produs in cantitate prea mica. Uneori, chiar daca el este suficient, nu isi face bine functia, adica nu echilibreaza eliminarea de urina. In alte cazuri, organismul este cel care nu raspunde la ADH, chiar daca acesta e in cantitatea potrivita si isi indeplineste bine rolul. In mod normal, acest hormon e produs de catre hipotalamus, o structura de la nivelul sistemului nervos. El este depozitat apoi in glanda hipofiza, de unde se elimina la nevoie. Astfel, tulburarile pot tine fie de o problema a hipotalamusului, fie de una a hipofizei.

Diabetul insipid : Ce trebuie facut imediat

Urinarea frecventa, cu senzatia de sete, anunta aparitia unei forme de diabet. Pentru a se stabili daca e vorba de diabetul insipid, sau de cel zaharat, este bine ca pacientii sa se adreseze medicul. Nu exista nici o masura ce ar trebui luata la domiciliu, consultul medical fiind o urgenta.

Diabetul insipid : Cand trebuie mers la medic

Adresarea la medic ar trebui sa se realizeze cat mai rapid dupa aparitia semnelor de diabet insipid (urinare frecventa, sete intensa).

Diabetul insipid : La cine apare mai frecvent

Diabetul insipid este o boala care poate aparea in cazul persoanelor ce au anumite afectiuni ale rinichilor, precum sindrom nefrotic, insuficienta renala cronica, pielonefrita. Cei care au un nivel marit al calciului in sange pot avea diabet insipid. Este o boala frecventa la cei care au o alimentatie cu putine proteine, sau care au tinut regim fara sare o perioada lunga. Poate sa apara si congenital, din nastere, sau se poate transmite la copii. Diabetul insipid are aceeasi frecventa, indiferent de varsta sau de sex.

Diabetul insipid : Recomandari

Diabetul insipid este o boala care necesita multa atentie din partea medicului, dar si a persoanei afectate. Este necesara adresarea la specialist inca de la primele simptome, pentru a se face diferenta intre diabetul insipid si cel zaharat, care, desi se manifesta la inceput aproximativ la fel, sunt extrem de diferite. Exista diferente ale cauzelor, ale unelor manifestari si ale tratamentului.

Diabetul insipid : Tratament

Tratamentul diabetului insipid

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.