Tratamente boli, tratament dureri

 

Glomerulonefrita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Glomerulonefrita : Generalitati

Rinichiul este format dintr-o zona externa, numita corticala si una interna, numita medulara. Componenta care se ocupa de formarea urinii se numeste nefron si e localizat in corticala. Acesta contine un glomerul, format dintr-o artera. Inflamatia acestuia se numeste glomerulonefrita. Boala apare in mai multe situatii. Frecvent, dupa o infectie cu streptococ, localizata in orice alta zona a corpului (in nas, de exemplu), se poate declansa o glomerulonefrita, prin migrarea acestei bacterii. Si dupa o hepatita poate sa apara inflamatia glomerulului.

Glomerulonefrita : Cum se manifesta

Glomerulonefrita dupa infectia cu streptococ se numeste poststreptococica. Apar infiltrari lichidiene, retentie de apa (edeme), intai la nivelul pleoapelor, apoi la nivelul gambelor. Zonele acestea sunt umflate, imbibate. Tensiunea arteriala este crescuta, iar cantitatea de urina eliminata zilnic scade considerabil. De cele mai multe ori in acest tip de glomerulonefrita se elimina in urina proteine sau sange. Cand aceasta boala apare in urma unei hepatite, pot fi prezente dureri articulare, oboseala musculara, niste pete violacee pe piele. Aceste simptome sunt insotite de cele existente in glomerulonefrita potstreptococica. Un alt tip de glomerulonefrita este cel in care se inmulteste excesiv o componenta a glomerulului (mezangio proliferativa). Apar infectii respiratorii sau digestive, eliminari de sange masive in urina, uneori mergand chiar pana la insuficienta renala (nu se mai formeaza urina si nu se mai pot elimina substantele toxice). Sindromul Goodpasture este un tip de glomerulonefrita in care apar niste anticorpi ce actioneaza anormal. In mod firesc, rolul anticorpilor este sa lupte impotriva unor bacterii, virusuri, sau orice alt element daunator. In aceasta boala, insa, anticorpii lupta impotriva glomerulului. Astfel apar leziuni ale rinichiului. Simptomele sunt: febra, scadere in greutate, tuse, incapacitatea de a trage aer in piept, scaderea cantitatii de urina. Uneori se ajunge foarte rapid la insuficienta renala.

Glomerulonefrita : Principalele cauze

Glomerulonefrita poststreptococica este datorata unei infectii nazale sau faringiene cu streptococ. Bacteria migreaza la nivelul rinichiului. Dupa o infectie cu virus hepatitic B sau C, pe langa hepatita, poate aparea dupa o perioada si o afectiune a rinichiului. Glomerulonefrita apare cel mai des. Cand se inmultesc anormal celulele din glomerul apare glomerulonefrita mezangio proliferativa. Ea poate fi datorata unor tulburari de imunitate sau poate fi genetica (apare de multe ori la mai multe persoane din aceeasi familie. Sindromul Goodpasture se datoreaza unor probleme de imunitate.

Glomerulonefrita : Ce trebuie facut imediat

Cand apare urinarea cu sange sau alte semne, precum febra sau infiltrarea lichidiana (umflarea), la nivelul pleoapelor sau gambelor, cel mai corect este sa se consulte medicul nefrolog.

Glomerulonefrita : Cand trebuie mers la medic

Inca de la primele sangerari urinare, de la umflarea pielii la nivelul pleoapelor sau gambelor, este bine sa se consulte medicul nefrolog. Astfel se evita aparitia unor complicatii. Tratata din timp, glomerulonefrita poate sa fie oprita din evolutie.

Glomerulonefrita : La cine apare mai frecvent

Glomerulonefrita care apare dupa o infectie cu streptococ este mai des intalnita la copii, intre 2 si 10 ani. Apare mai frecvent la baieti, si cu atat mai mult in tarile mai putin dezvoltate. Glomerulonefrita din cadrul hepatitei este mai des intalnita la adulti. Cea mezangio proliferativa si sindromul Goodpasture apar la persoanele cu probleme de imunitate.

Glomerulonefrita : Recomandari

Glomerulonefrita poate conduce in timp la insuficienta renala. Un tratament inceput devreme, respectat cu strictete, este o masura sigura de oprire a evolutiei bolii.

Glomerulonefrita : Tratament

Tratamentul glomerulonefritei

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.