Tratamente boli, tratament dureri

 

Infarctul renal

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Infarctul renal : Generalitati

Rinichii sunt organe pereche, situate de o parte si de alta a coloanei vertebrale in zona lombara. Ei sunt irigati de catre arterele renale, care se ramifica in interiorul acestor organe. Tensiunea arterelor renale poate sa creasca in momentul in care in aceste vase exista niste obstacole. Nu se mai asigura hranirea eficienta cu sange a rinichilor. Astfel apare infarctul renal. Obstacolele ce infunda vasul pot fi: ateroscleroza, care ingusteaza arterele, un dop format din colesterol, sau depunerea altor elemente. Infarctul renal este cauzat de oprirea brusca a alimentarii cu sange intr-o zona a rinichiului.

Infarctul renal : Cum se manifesta

Infarctul renal intr-o zona a rinichiului este insotit de cresterea tensiunii sangelui inainte de obstacol. Practic, inainte de infundarea vasului se acumuleaza prea mult sange, iar dupa infundare sangele nu mai poate trece. Pacientii au ca simptome un zgomot (suflu) la nivelul arterei renale care se aude langa ombilic. Acesta este produs de sangele care se „loveste” de obstacol. Apar deasemenea semnele de crestere a tensiunii arteriale: dureri de cap, ameteli, oboseala. Problema majora este de evolutie a bolii spre insuficienta renala. Poata sa apara acumularea de lichid la nivelul plamanilor (edem pulmonar). Este posibila aparitia unei dureri, brusc, la nivel lombar. Cand apar semnele de crestere a tensiunii arteriale la o persoana de peste 50 de ani, sau la femei sub 35, cand aceasta nu cedeaza la medicamente, se poate considera ca exista o hipertensiune renala cu un infarct renal. Rinichii au dimensiuni diferite, aparand o micsorare a celui care nu e hranit bine cu sange.

Infarctul renal : Principalele cauze

Infundarea arterelor renale care duce la infarctul renal este produsa de ateroscleroza sau de un dop format din colesterol. Afectiunea este favorizata de fumat, de existenta unui diabet zaharat, de eliminarea prin urina a proteinelor, de modificarea grasimilor din sange.

Infarctul renal : Ce trebuie facut imediat

La aparitia unei cresteri a tensiunii arteriale care nu cedeaza la medicamentele folosite de obicei, mai ales la persoanele de peste 50 de ani sau la femei sub 35 de ani, poate fi suspectata o hipertensiune renala. Aceasta va fi insotita de infarctul renal. Principala masura, mai ales daca apare si o durere lombara, este adresarea la medic.

Infarctul renal : Cand trebuie mers la medic

Consultul medical, la nefrolog, trebuie sa se realizeze cat mai rapid. Infarctul renal poate sa conduca la insuficienta renala. Aproape o treime din pacientii cu ischemie renala (hranire deficitara, slaba, cu sange) ajung sa aiba aceasta complicatie in cativa ani. Deasemenea, infarctul renal poate sa agraveze bolile de inima care deja existau. Nu trebuie sa fie amanata adresarea la medic.

Infarctul renal : La cine apare mai frecvent

Infarctul renal afecteaza aproximativ 1-5% din populatie. Frecventa bolii este mai mare la persoanele mai inaintate in varsta, fiind rar intalnita la copii. 7% din persoanele de peste 65 de ani pot ajunge sa aiba un infarct renal. Boala este mai des intalnita la cei care au boli vasculare. In tarile dezvoltate apare o frecventa mai mare a infarctului renal. Fumatul, grasimile excesive acumulate in sange, diabetul zaharat cresc mult sansele unui infarct renal.

Infarctul renal : Recomandari

Infarctul renal este produs de un obstacol pe o artera sau pe ambele artere renale. De cele mai multe ori ateroscleroza este cauza bolii, iar ea ar putea sa fie impiedicata printr-un regim alimentar adecvat, scazut in grasimi. Preventia este, ca in orice afectiune, principala recomandare. La fel, adresarea la medic la primele simptome, este o masura eficienta de evitare a aparitiei complicatiilor.

Infarctul renal : Tratament

Tratamentul infarctului renal

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.