Tratamente boli, tratament dureri

 

Infectia urinara (Cistita acuta)

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Infectia urinara : Generalitati

Cistita (infectia urinara) reprezinta infectia vezicii urinare, cu inflamarea peretului vezical si aparitia simptomelor specifice acestei afectiuni. Afectiunea atinge cel mai frecvent femeile din motive anatomice (lungimea mica a uretrei de 3-4 cm si rolului protector al prostatei la barbati).

Infectia urinara : Cum se manifesta

Cistita (infectia urinara) se poate manifesta prin dureri la mictiune (usturime), polachiurie (urinari frecvente si cu volum urinar scazut), tenesme vezicale (senzatia de a urina chiar si dupa mictiune), durere suprapubiana. In cistita mai poate aparea hematuri (sange in urina), urina tulbure, inchisa la culoare sau urata mirositoare. Asocierea durerii la nivelul lombelor si febra indica ascensionarea infectiei la nivelul tractului urinar superior.

Infectia urinara : Principalele cauze

Cistita (infectia urinara) apare in majoritatea cazurilor prin ascensionarea bacteriilor de la nivel perineal prin uretra catre vezica urinara. Susceptibiliatea de a dezvolta sau nu infectia depinde de fiecare femeie in parte, iar acest lucru nu a putu fi inca explicat. Bacteria implicata in 80% din cistite este Escherichia coli, organism ce colonizeaza tractul digestiv. Alte specii implicate sunt: Staphylococcus saprophyticus si Enterococcus.

Infectia urinara : Ce trebuie facut imediat

Imediat ce aveti usturime la urinare, durere suprapubiana sau polachiurie adresati-va unui medic care va poate confirma sau nu diagnosticul de cistita. Exista mai multe boli ce manifesta aceleasi simptome ca cistita, precum: uretrita, prostatita, infectie cu gonorrhea/chlamydia/candida. Automedicatia este contraindicata. Administrarea unor antibiotice ce nu ar putea avea efect asupra agentului patogen, poate determina aparitia rezistentei si prelungirea suferintei.

Infectia urinara : Cand trebuie mers la medic

Imediat ce constatati usturime la urinare, durere suprapubiana, polachiurie, febra, durere lombara, hematurie, tenesme vezicale. In urma unor analize medicale (hemoleucograma, sumar de urina,urocultura, ecografie renala si vezicala etc) se poate pune cu certitudine diagnosticul de cistita.

Infectia urinara : La cine apare mai frecvent

Cele mai expuse acestei infectii sunt femeile intre 15 si 65 de ani(la menopazua din cauza productiei scazu de de mucus nu se mai creaza mediu propice pentru multiplicrea bacteriilor, astfel ca ricul de a dezvolta cistita este mai scazut) La barbati cistita este intotdeauna secundara unei alte boli: adenom de prostata, structuri uretrale, litiaza vezicala, malformatii uretrale, corpi straini intravezicali, tumori vezicale. Factori care cresc riscul de cistita (infectie urinara): folosirea tampoanelor interne, folosirea diafragmei ca metoda de contraceptie, golirea incompleta a vezicii urinare (gravide, adenomul de prostata), femeile active sexual, alte boli urologice.

Infectia urinara : Recomandari

- Igiena mai riguroasa a regiunii perineala, in special dupa actul sexual.

- Folosirea sapunurilor cu un pH neutru, de preferinta fara parfumuri.

- Golirea completa a vezicii urinare.

- Daca simtiti nevoia imperioasa de a urina, nu amanati momentul.

- Eviatati lenjeria intima strampa si pantalonii strampti. Folositi lenjerie intima din bumbac, evitati materialel sintetice.

- Dupa mictiune stergeti-va din fata in spate, si nu din spate in fata – astfel imprastiati bacteriile de la nivel anal catre meatul uretral extern.

Infectia urinara : Tratament

Tratamentul infectiei urinare

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.