Tratamente boli, tratament dureri

 

Litiaza renala

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Litiaza renala : Generalitati

Rinichiul este un organ care se ocupa de formarea urinii. De la nivelul sau, lichidul ajunge in ureter, de unde este condus in vezica. De aici, urina ajunge in uretra, pe unde se elimina, proces numit mictiune. Litiaza renala inseamna formarea unui calcul („piatra”-in termeni populari) la nivelul rinichiului. Acesta poate fi unic, sau pot fi mai multi. Exista posibilitatea sa fie afectat un singur rinichi, sau ambii. De cele mai multe ori, litiaza renala este localizata la nivelul bazinetului, o componenta a rinichiului pe unde ies si intra vasele de sange si nervii. De aici, calculii migreaza des pe uretere.

Litiaza renala : Cum se manifesta

Litiaza renala, sau cea reno-ureterala (cand calculul ajunge in ureter), se manifesta prin dureri lombare. Simptomele apar de cele mai multe ori in crize, sub forma de colica, sau sub forma continua. Atunci cand durerea este permanenta, este de intensitate mai mica, suportabila. In schimb, litiaza renala care evolueaza in crize, este extrem de agresiva. Semnele sunt foarte intense, apar brusc, nelinistesc, agita pacientul. Durerea este localizata lombar, dar se extinde la nivelul regiunii inghinale, la organele genitale. Simptomele pot fi accentuate de consumul de lichide. Mai apar semne precum: sangerari urinare, urini tulburi, eliminari dese de urina, dar in cantitate redusa. Totodata, este posibil sa existe greturi, varsaturi, balonare abdominala, paliditate. Pulsul pacientului este scazut, inima bate la un ritm lent. De cele mai multe ori, litiaza renala incepe sa produca semne atunci cand „piatra” se deplaseaza din rinichi pe ureter. Daca apar in plus si o infectie, va fi prezenta febra si scaderea tensiunii arteriale. Litiaza renala cu un calcul mic, care nu se deplaseaza, este imobil, poate uneori sa nu produca nici un semn. Persoanele respective pot sa descopere boala doar la o analiza pentru cu totul alta afectiune, intamplator.

Litiaza renala : Principalele cauze

Infectiile urinare sunt principalele cauze ce conduc la aparitia unei litiaze renale. Consumul excesiv de lactate, de carne, precum si administrarea unei cantitati reduse de lichide pot favoriza formarea unui calcul. O urina prea concentrata este deasemenea un factor de risc.

Litiaza renala : Ce trebuie facut imediat

In cazul aparitiei unei crize lombare, persoana respectiva poate sa se gandeasca la litiaza renala si isi poate administra un No-Spa. Daca simptomele nu cedeaza, daca episoadele sunt frecvente, este necesara adresarea la medic.

Litiaza renala : Cand trebuie mers la medic

Litiaza renala care nu produce semne nu necesita tratament. In schimb, adresarea la medic trebuie sa se realizeze cat mai repede daca apar dureri repetate, care nu se calmeaza la un Indometacin sau No-Spa. Nu este bine sa se neglijeze afectiunea, deoarece migrarea calculului poate provoca inflamatii. In alte cazuri este posibil ca afectiunea sa se complice mai mult.

Litiaza renala : La cine apare mai frecvent

Litiaza renala apare mai frecvent la persoanele care au rude afectate. Deasemenea, calculii se formeaza mai des la cei care locuiesc in zone toride, care se deshidrateaza, prin transpiratie abundenta. Litiaza renala poate sa apara la orice varsta, dar e mai frecventa la persoanele de 30-60 de ani. Barbatii sunt mult mai des afectati.

Litiaza renala : Recomandari

O hidratare buna, o dieta ponderata, care sa includa toate alimentele, in cantitati potrivite, evitarea sau tratarea la timp a infectiilor urinare, sunt masuri ce pot impiedica o litiaza renala sa se formeze. In cazul in care deja a aparut, daca sunt prezente simptomele, este cel mai bine sa se consulte medicul. Astfel se va evita deplasarea, migrarea calculului, urmata de infectie. Durerile lombare nu trebuie neglijate, deoarece pot ascunde o litiaza renala.

Litiaza renala : Tratament

Tratamentul litiazei renale

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.