Tratamente boli, tratament dureri

 

Rinichiul polichistic

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Rinichiul polichistic : Generalitati

Rinichii sunt organe pereche, in numar de doua, situate de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare. Ei au rol in formarea urinii, proces prin care se elimina unele substante toxice din corp. De la nivelul lor, urina ajunge in cele doua uretere, apoi in vezica urinara si apoi se elimina la exterior prin uretra. Rinichii sunt afectati de diferite boli, unele din ele genetice. Rinichiul polichistic este un exemplu.

Rinichiul polichistic : Cum se manifesta

In aceasta boala apar atat semne la nivelul rinichilor, cat si in afara lor. Rinichiul polichistic se manifesta prin cresterea tensiunii arteriale. Chisturile pot sa atinga vasele de sange, sa le apese, acestea se vor micsora in diametru. Astfel sangele nu mai circula normal si poate aparea ischemia (lipsa irigarii). Pot fi prezente in rinichiul polichistic urinari cu sange, sau o infectie. Apar dureri in zona lombara, febra, frisoane. Aceste chisturi mai pot fi prezente in ficat. Treptat, rinichiul polichistic poate sa duca la o insuficienta renala acuta. Formarea urinii va fi astfel limitata, scazuta, se vor acumula substante toxice in organism. Rinichiul polichistic este caracterizat prin afectiuni ale vaselor de sange. Sunt incluse artere cerebrale, coronariene, artera aorta.

Rinichiul polichistic : Principalele cauze

Rinichiul polichistic are o cauza genetica. Boala se transmite ereditar. O persoana cu aceasta afectiune are 50% sanse sa o transmita copiilor. Exista niste gene modificate in organismul celor cu rinichi polichistic.

Rinichiul polichistic : Ce trebuie facut imediat

Rinichiul polichistic nu este o boala in cazul careia se pot lua masuri la domiciliu. Afectiunea este greu de tinut sub control, chiar sub stricta supraveghere a medicului. Evolueaza, nu sta pe loc, afectand din ce in ce mai mult rinichiul, dar si alte organe. Adresarea la nefrolog este cea mai buna metoda.

Rinichiul polichistic : Cand trebuie mers la medic

Persoanele care au rinichi polichistic si au copii, ii vor duce din timp la medic, pentru a verifica daca ei nu au mostenit aceasta boala. Acest lucru se bazeaza pe faptul ca boala se transmite cam in jumatate din cazuri. Este un procent mare, avand in vedere daunele pe care afectiunea le provoaca. Este una din bolile care conduce destul de usor la insuficienta renala. Aceasta poate fi intai acuta, dar apoi devine cronica. Asta inseamna ca persoana cu rinichi polichistic nu va mai forma deloc urina. Va fi nevoie astfel de dializa, pentru a curata sangele de substantele toxice. Printre factorii de risc ce determina o astfel de evolutie a rinichiului polichistic se numara :o tensiune arteriala mare, rinichi de dimensiuni mari, mostenirea genei modificate. Boala poate sa progreseze in mod diferit, de la o persoana la alta.

Rinichiul polichistic : La cine apare mai frecvent

Rinichiul polichistic apare la persoanele care au mostenit aceasta boala de la unul din parinti, de cele mai multe ori. In acest caz, genele modificate se transmit ereditar, producand afectiunea. In alte cazuri, aceste modificari apar direct, fara a fi mostenite de la parinti. Boala este diagnosticata cel mai des la adultii tineri, uneori intamplator, la o ecografie, alteori datorita complicatiilor pe care un rinichi polichistic le are. Afectiunea are o frecventa de 1/10000 de locuitori.

Rinichiul polichistic : Recomandari

Rinichiul polichistic este o boala care progreseaza incet-incet, ajungand in unele cazuri la situatii extrem de neplacute. Cand apare insuficienta renala cronica este necesara dializa, ce produce un mare disconfort in viata persoanei afectate. Pentru a evita complicatiile bolii, adresarea la medic este esentiala. Persoanele care au aceasta boala trebuie sa fie foarte atente la copii, pentru ca ei pot mosteni rinichiul polichistic.

Rinichiul polichistic : Tratament

Tratamentul rinichiului polichistic

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.