Tratamente boli, tratament dureri

 

Sindromul nefritic

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Sindromul nefritic : Generalitati

Nefronul este partea din rinichi ce se ocupa de formarea urinii. De aici, lichidul este condus catre uretere, care il transporta la vezica si apoi la uretra, unde se elimina. Una din afectiunile rinichiului este sindromul nefritic. Acesta apare in cadrul unor boli, numite nefropatii. Afectiunea poate progresa lent sau rapid.

Sindromul nefritic : Cum se manifesta

Sindromul nefritic se caracterizeaza prin cresterea tensiunii arteriale, prin modificari ale urinii, care scade in cantitate, prin imbibarea cu apa a pielii, la nivelul pleoapelor si a gambelor. In urina apare sangerarea uneori chiar in cantitate mare. Aceste semne de sindrom nefritic sunt prezente in cadrul glomerulonefritei rapid progresive. Aici apar niste depozite la nivelul rinichiului. Sunt prezente, pe langa semnele generale din sindromul nefritic, febra, durerile de cap, durerile de articulatii, oboseala, greturile si varsaturile. Nefropatia membranoasa este un alt exemplu de sindrom nefritic. Apare o ingrosare la nivelul membranei glomerulului (o foita de invelis). Acest glomerul reprezinta un manunchi de vase de sange. Apare o crestere mare a tensiunii arteriale. Si urinarea cu sange este des intalnita. Nefropatia diabetica are si ea o serie de elemente ce tin de sindromul nefritic. Se intalneste eliminarea de proteine in urina, sangerarea.

Sindromul nefritic : Principalele cauze

Nefropatia membranoasa, cu sindromul nefritic, este cauzata de consumul de medicamente precum D-penicilamina, sarurile de aur, antiinflamatoarele. Si unele boli produse de tulburarile de imunitate pot cauza nefropatia membranoasa. Infectiile precum hepatita B pot conduce la aceasta boala. Glomerulonefrita rapid progresiva este produsa de o tulburare de imunitate. Astfel apare sindromul nefritic. Nefropatia diabetica apare dupa o anumita perioada (10-15 ani) de evolutie a diabetului zaharat. Se produce datorita faptului ca glicemia nu e constanta, din cauza fumatului, a eliminarii de proteine prin urina, a acumularii masive de grasimi in sange.

Sindromul nefritic : Ce trebuie facut imediat

La aparitia sangerarilor urinare cea mai buna masura este adresarea la nefrolog. Deasemenea, o crestere a tensiunii arteriale poate fi considerata ca fiind din cauza rinichiului. Problemele nu trebuie neglijate, mai ales daca apar edemele (imbibarea cu lichid a unor zone, cum ar fi gambele, pleoapele). Este foarte probabil sa fie vorba de sindromul nefritic. E bine ca pacientii cu diabet zaharat sa se adreseze periodic nefrologului, pentru ca la un moment dat, in cursul evolutiei bolii, vor putea suferi de nefropatie diabetica.

Sindromul nefritic : Cand trebuie mers la medic

Adresarea la nefrolog trebuie sa se realizeze cat mai devreme, daca apar modificari ale urinii (scade in cantitate, e prezenta sangerarea) sau daca tensiunea arteriala creste. La fel se va proceda si daca pleoapele, gambele, sau alte zone ale pielii sunt imbibate cu lichid. Ele apar umflate. Acestea sunt primele semne ale unui sindrom nefritic.

Sindromul nefritic : La cine apare mai frecvent

Nefropatia diabetica apare frecvent la persoanele care sufera de diabet zaharat inca de la varste tinere, boala avand timp sa se dezvolte. In general, cam dupa 10-15 ani, apare aceasta complicati e a diabetului. Nefropatia membranoasa apare mai des la persoanele de 30-40 de ani. Glomerulonefrita rapid progresiva apare mai frecvent la varstnici, conducand la 12% din insuficientele renale cronice.

Sindromul nefritic : Recomandari

Modificarile urinare si imbibarea lichidiana a pielii nu trebuie sa fie neglijate. Afectiunile pot conduce la insuficienta renala.

Sindromul nefritic : Tratament

Tratamentul sindromului nefritic

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.