Tratamente boli, tratament dureri

 

Sindromul nefrotic

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Sindromul nefrotic : Generalitati

Rinichiul este un organ a carui principala functie este de a curata sangele, eliminand substantele nefolositoare, toxice, in urina, de a carei formare se ocupa. Partea din rinichi ce are rolul de a forma urina se numeste nefron. O componenta a nefronului este glomerulul, format dintr-un manunchi de vase. Afectarea glomerulului se numeste glomerulopatie. Aceasta poate fi de mai multe tipuri. Un fel este sindromul nefrotic.

Sindromul nefrotic : Cum se manifesta

Urina persoanelor cu sindrom nefrotic este spumoasa, cu aspect de „guler de bere”, datorita faptului ca au loc eliminari anormale de proteine. Acestea sunt de mai multe tipuri, fiecare avand in mod normal cate un rol in corp. Daca ele se pierd, automat functia lor se pierde. Daca se elimina enzimele si vitaminele vor aparea tulburari ale metabolismului. In cazul in care se pierd proteine care transporta medicamentele exista riscul de toxicitate medicamentoasa. Cand se elimina anticorpi persoana respectiva va avea mai des diferite tipuri de infectii. Un alt simptom care apare in sindromul nefrotic este infiltrarea lichidiana la nivelul diferitelor zone. Intai apare umflarea pleoapelor, apoi a gambelor, a regiunii lombare si a scrotului la barbati. Acest fenomen se numeste edem. Si lipidele se elimina in urina existand pierderi mari de colesterol. Uneori poate exista si o sangerare urinara. Datorita faptului ca se pierd proteine ce aveau rol in coagularea sangelui este posibil sa apara sangerari, vanatai. La copii pot aparea tulburari de crestere si scadere in greutate. Este posibila anemia.

Sindromul nefrotic : Principalele cauze

Sindromul nefrotic apare deoarece este lezat un element din structura glomerulului. Acesta ar fi trebuit sa lucreze precum un filtru care in mod normal nu permite proteinelor si celulelor din sange sa ajunga in urina. Alterarea acestui element conduce la sindrom nefrotic.

Sindromul nefrotic : Ce trebuie facut imediat

La aparitia urinii spumoase sau a sangerarii urinare cel mai bine e ca persoanele afectate sa se adreseze medicului nefrolog. Netratata la timp boala poate avea complicatii severe, mergand chiar si pana la insuficienta renala.

Sindromul nefrotic : Cand trebuie mers la medic

Sindromul nefrotic necesita consult medical cat mai aproape de inceputul bolii, pentru a evita evolutia acesteia. Avand in vedere ca se pierd anticorpi prin urina, infectiile sunt foarte des intalnite in cadrul acestei boli. Pot aparea infectari urinare, respiratorii, dar si ale pielii. Septicemia este o infectie generalizata, afecteaza intregul corp, existand numeroase bacterii in sange. Poate conduce la deces. O complicatie de temut a sindromului nefrotic este aparitia insuficientei renale. Urina nu se mai formeaza, substantele toxice acumulandu-se in exces in sange. Boala poate ajunge pana in faza cronica, cand este necesara dializa pentru supravietuire.

Sindromul nefrotic : La cine apare mai frecvent

Sindromul nefrotic apare mai des la persoanele adulte, mai ales la cele care au diabet zaharat, lupus, care consuma in exces anumite medicamente (antiinflamatoare). Si la copii apare destul de frecvent in comparatie cu alte boli.

Sindromul nefrotic : Recomandari

Modificarile urinii indica de fiecare data o problema destul de serioasa de sanatate. Daca aceasta este tulbure, cu sange, trebuie sa ne gandim la un sindrom nefrotic si sa ne adresam medicului. Amanarea consultului la nefrolog nu va face decat sa inrautateasca evolutia bolii. Simptomele se vor accentua, afectiunea se va complica si tratamentul va deveni mai dificil. Infiltrarea cu lichide a diferitelor zone va deveni extinsa, afectand organele.

Sindromul nefrotic : Tratament

Tratamentul sindromului nefrotic

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.