Tratamente boli, tratament dureri

 

Boli respiratorii

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Boli respiratorii : Generalitati

Bolile respiratorii sunt clasificate in 3 categorii: boli obstructive, in care sunt afectate alveolele, boli interstitiale, in care afectat parenchimul pulmonar, si boli datorate afectarii circulatiei pulmonare. In evaluarea simptomelor, este foarte important de stabilit durata simptomelor, frecventa, fenomenele de insotire, factori declansatori etc, pentru ca medicul sa poata diagnostica si trata corect afectiunea respiratorie.

Boli respiratorii : Cum se manifesta

Cele mai frecvente simptome ale bolilor respiratorii sunt tusea, dispneea (scurtarea respiratiei) si hemoptizia. Tusea poate fi cauzata fie de iritanti ai cailor respiratorii (fum, poluare, etc), fie de constrictia cailor repiratorii data de infectii virale ori bacteriene. Alteori, tusea este provocata de aspiratie (corpi straini, suc gastric, secretii). Tusea este unul din simptomele care apare in bronsitele virale, astm bronsic,tuberculoza, neoplasmul pulmonar, pneumonie, boli interstitiale, embolism pulmonar etc. Tusea poate aparea si in afara unei boli pulmonare, cum se intampla in cazul tusei provocate de anumite medicamente (inhibitorii de enzima de conversie, ex. captopril, enalapri). In cadrum bolilor respiratorii, tusea poate fi seaca (bronsite virale) sau productiva, insotita de expectoratie (BPOC). Dispneea apare si ea intr-o serie de boli pulmonare, cum ar fi BPOC (bronhopneumopatie cronica obstructiva), astm bronsic, embolism pulmonar. Dispneea poate sa apara si in boli cardiace, insa cei cu boli respitatorii au de obicei dispnee insotita de tuse productiva, in timp ce cardiacii au dispnee insotita de tuse seaca. Hemoptizia (eliminarea de sange rosu aerat din caile respiratorii) poate fi un simptom impresionant si alarmant totodata pentru pacient. Hemoptizia apare prin ruperea unor artere sin structura arborelui bronsic si poate aparea in bronsite virale, tuberculoza, neoplasm pulmonar, bronsiectazii etc. Alte simptome ale bolilor respiratorii sunt febra, rinoreea, durerea toracica etc.

Boli respiratorii : Principalele cauze

Una din cauzele cele mai frecvente ale bolilor respiratorii sunt cea infectioasa. Infectiile respiratorii cu caracter sezonier sunt provocate de virusuri ( gripal, paragripal, rhinovirusuri, virusul sincitial respirator, bacterii (pneumococ, haemophilus) sau alte microorganisme (mycoplama). Fumatul este cauza principala a BPOC, o afectiune respiratorie care, in functie de simptomul dominant ( tusea sau dispneea) si imparte in categorii: bronsita cronica si emfizem. Poluarea atmosferica si factorii genetici sunt implicati se asemenea in aparitia bolilor respiratorii.

Boli respiratorii : Ce trebuie facut imediat

In cazul unor afectiuni banale, cum sunt rinofaringitele, pacientul trebuie sa evite sa ia contact cu aerul rece (constrictia cailor respiratorii scade activitatea ciliara, clearance-ul mucociliar si bariera impotriva virusurilor sau bacteriilor diminua). De asemenea, foarte importanta este si hidratarea. In cazul in care apar simptome precum hemoptizie, dispnee, durere toracica (junghi), febra, este indicat ca pacientul sa se prezinte la spital.

Boli respiratorii : Cand trebuie mers la medic

Medicul trebuie consultat atunci cand tusea sau alte simptome persista mai mult de 3 saptamani. Bineinteles, situatiile de urgenta (status astmaticus) impun neaparat consultul unui medic.

Boli respiratorii : La cine apare mai frecvent

Bolile respiratorii apar mai frecvent la varste extrem, adica la copiii mici si la batrani. De asemenea, persoanele imunodeprimate si cele ce lucreaza in mediu toxic sunt mai predispuse la boli respiratorii.

Boli respiratorii : Recomandari

Este recomandat ca in cazul unor boli respiratorii cum este rinofaringita, pacientul sa evite contactul cu aerul rece si sa se hidrateze. Trebuie evitata folosirea tratamentului antibiotic fara o indicatie clara.

Boli respiratorii : Tratament

Pentru mai multe informatii legate de tratarea bolilor respiratorii (ale aparatului respirator) accesati urmatorul link:

Tratarea bolilor aparatului respirator

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.