Tratamente boli, tratament dureri

 

Astmul bronsic

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Astmul bronsic : Generalitati

Astmul bronsic este o boala relativ frecventa, cauzata de un proces inflamator la nivelul plamanilor ce se manifesta prin crize de sufocare si wheezing. In majoritatea cazurilor, astmul bronsic imbraca forme usoare, insa exista cazuri in care aceasta boala poate sa ridice probleme serioase pacientului, punandu-i in pericol viata. Este relativ usor de tratat, atata timp cat exista o disponibilitate a pacientului de a intelege boala si de a fi educat pentru a preveni crizele si de a administra corect medicamentele utilizate in aceasta patologie.

Astmul bronsic : Cum se manifesta

Cele mai importante simptome intalnite in astmul bronsic sunt dispneea (respiratia dificila, senzatia de sufocare) si wheezing-ul (respiratia suieratoare). Acestea apar in criza astmatica, perturband orice activitate ar intreprinde pacientul in acel moment. Dispneea se poate instala brusc sau progresiv, brusca fiind in criza iar progresiv in perioadele de agravare a bolii. Wheezing-ul apare ca urmare a ingustarii cailor aeriene. Tusea poate fi prezenta la pacientii astmatici, insa nu este o constanta. Aceasta, atunci cand apare, este de regula neproductiva, seaca, dar chinuitoare. Pacientul astmatic expira mai lung decat persoanele sanatoase, pot avea toracele usor marit in dimensiuni si pot avea o frecventa a ciclurilor respiratorii crescuta. Simptomele astmului apar des in timpul noptii. Deasemenea, in cazul efortului fizic poate lua nastere o criza de astm. Efortul poate fi mai mult sau mai putin intens, in functie de cat de severa este boala la pacientul respectiv. Deasemenea, crizele au si ele frecventa variabila, conditionata de cat de grav este astmul sau in ce stadiu al evolutiei se afla, daca tratamentul este unul adecvat sau daca s-au administrat anumite medicamente contraindicate in astm. Daca bolnavul de astm sufera si de o infectie respiratorie in o anumita perioada a anului, este mai predispus la a face crize astmatice decat in perioadele in care nu exista infectii respiratorii. Fenomene alergice pot aparea la diverse substante, putand fi puse in legatura alergiile cu astmul bronsic si declansarea crizelor specifice acestuia.

Astmul bronsic : Principalele cauze

Principala cauza a astmului bronsic o reprezinta inflamatia cronica de la nivel pulmonar. Mastocite, macrofage, eozinofile, limfocite, toate sunt celule ce se implica activ in aceasta inflamatie, ducand la evolutia bolii sau la debutul acesteia. In urma acestei inflamatii are loc instalarea unei hiperreactivitati bronsice, ce se manifesta de fiecare data cand bronhiile sunt stimulate excesiv, iritate. Reactia bronhiilor la un stimul generator de crize astmatice este reprezentata de ingustarea diametrului bronhiilor. Prin ingustarea acestui diametru, aerul circula cu dificultate, totodata fiind posibila ascultarea unui suierat al acestor cai. Apare dispneea, insotita sau nu de tuse, insa in cele mai multe cazuri insotita de wheezing.

Astmul bronsic : Ce trebuie facut imediat

Pacientii suferinzi de aceasta boala trebuie sa cunoasca tratamentul si trebuie sa stie simptomele bolii. Este neaparat necesara detinerea unor substante medicamentoase ce se pot administra in criza, pentru eliminarea acesteia. Efectul rapid al acestor substante minimizeaza riscurile si imbunatatesc calitatea vietii.

Astmul bronsic : Cand trebuie mers la medic

La medic trebuie mers in special cand exista astfel de fenomene neobisnuite. Senzatia de constrictie toracica insotita de dificultate de a respira, suierat si tuse, aparute des noaptea pun semne de intrebare si necesita consult medical. In cazul in care tratamentul in curs nu da roade si nu amelioreaza starea pacientului, acesta trebuie sa raporteze acest lucru medicului, pentru a stabili modificari in terapia acestuia.

Astmul bronsic : La cine apare mai frecvent

Frecvent, astmul bronsic apare la persoane expuse mediului toxic sau care traiesc in medii poluate intens. Poate aparea la orice varsta, in special la copii, adolescenti sau persoane peste 45 de ani. Copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii au sanse foarte mult marite de a face astm, pe langa alte complicatii severe.

Astmul bronsic : Recomandari

Este necesar pentru un pacient de astm sa invete sa isi administreze corect pufurile in crizele de astm. Un numar semnificativ de persoane nu cunosc metoda corecta de administrare, iar tratamentul, desi este bun, nu isi face efectul.

Astmul bronsic : Tratament

Tratamentul astmului bronsic

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.