Tratamente boli, tratament dureri

 

Bronsita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Bronsita : Generalitati

Bronsita este o boala intalnita destul de des in patologia umana si exprima inflamatia cailor aeriene, acestea fiind structurile care conduc aerul catre unitatile de functionale din plaman. Bolile de la acest nivel cel mai des provoaca pacientului tuse cu expectoratie. Exista Bronsita acuta sau cronica ( bronsita cronica este definite ca tuse productiva 3 luni, cel putin 2 ani consecutivi), fiind intalnita destul de des ca parte importanta dintr-o alta boala numita bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC).

Bronsita : Cum se manifesta

Simptomele intereseaza in special sitemul respirator si pot sa aiba intensitati diferite in functie de etiologie. In general simptomele din bronsita acuta sunt suparatoare pentru pacient si interactioneaza cu somnul si activitatile zilnica, iar simptomele din bronsita cronica au intensitate mai mica si nu sunt atat de evidente. Bronsita acuta are simptome ce apar la 24-48 ore dupa interactiunea cu un agent patogen, de cele mai multe ori de cauza infectioasa sau iritanta. Sunt asociate de cele mai multe ori si cu alte simptome de tract respirator superior. Simptomele sunt : tusea neproductiva sau productive, care nu lasa pacientul sa doarma si este urmata de eliminarea unei spute ce poate sa sugereze direrite etiologii. Sputa muco-purulenta este des cauza unui infectii bacteriene, ea poate sa mai fie intr-o cantitat mare sau mica. De asemenea in sputa putem intalni mici striuri de sange sau alte elemente provenite din arborele bronsic.Pe langa tuse pacientul poate sa mai aiba febra moderata / mare, senzatie de slabiciune, astenie. Rinoree, respiratie zgomotoasa sau dispnee. Simptomele generale se remit in aproximativ 2 saptamani, dar tusea poate sa persite o durata mai lunga. Bronsita cronica este si ea insotita de tuse, dar epidoadele sunt mai rare si pacientul nu elimina o cantitate foarte mare de sputa. O bronsita lasata netratata poate sa duca la o pneumonie cu consecinte mult mai grave asupra pacientului.

Bronsita : Principalele cauze

Cauzele intalnite cel mai des in Bronsita sunt cele infectioase, bronsitele acute fiind cauzate de bacterii sau virusuri, acestea dau tabloul acut cu febra, astenie, tuse uscata ce devine apoi productiva.Dintre virusurile intalnite putem mentiona adenovirus, rhinovirus, virusul respirator sincitial. Bronsita acuta apare la 4-6 ore dupa expunerea la un factor iritant ca fumul, praf, chimicale volatile, aer poluat si poate sa fie insotita uneori si de mialgii, artralgii, senzatie de voma. Bronsita cronica este o entitate particulara care semnifica existenta unui proces inflamator cronic in arborele bronsic ( in segmentele terminale), acesta ducand la modificari locale de mucoasa si reactivitate crescuta a pacientului la orice stimulu inhalator. O alta cauza este boala de reflux gastro-esofagian care aduce in bronsii secretii din tractul digestiv, irita struturile locale care reactioneaza prin tuse si producere de mucus.

Bronsita : Ce trebuie facut imediat

Daca tusea este cauzata de un factor iritant, pacientul trebuie sa se indeparteze imediat de langa sursa iritanta si sa se indrepte catre locuri bine aerate. Tusea trebuie incurajata, mai ales cand este productiva. Datorita etiologiei cel mai des infectoase pacientii trrebuie sa se prezinte la un consult de specialitate, tratamentul fiind specific si tintit.

Bronsita : Cand trebuie mers la medic

Pacientul trebuie sa se prezinte la doctor cand observa ca sputa eliminata e de culoare rosiatica, cand apare dispenee importanta, dureri de torace anterior sau posterior, cand caracterul tusei se schimba, cand sputa este in cantitati mari si nu lasa pacientul sa doarma, cand pacientul observa ca face febra de lunga durata si starea generala este alterata, cand tusea este insotita de voma.

Bronsita : La cine apare mai frecvent

Cel mai des apare la fumatori, acestia avand deja o susceptibilitate crescuta pentru boli pulmonare, apare des in sezonul rece si la cei cu imunitatea scazuta.

Bronsita : Recomandari

Pacientul trebuie sa se hidrateze bine acest lucru ducand la cresterea eliminarilor in sputa si la grabirea procesului de vindecare, de asemenea este recomandat consultul unui medic si evitatea expunerii la frig, factori iritanti sau substante cunoascute in producerea inflamatiei la nivelul arborelui bronsic, evitarea interactiunii directe cu persoane bolnave.

Bronsita : Tratament

Tratament bronsita

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.