Tratamente boli, tratament dureri

 

Cancerul pulmonar

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Cancerul pulmonar : Generalitati

Cancerul pulmonar este o boala foarte grava, a carei descoperire se face de regula in stadiile mai avansate, fapt ce reduce mult sansele de spuravietuire ale pacientului. Exista mai multe tipuri de cancer pulmonar, existand si particularitati in tratamentul acestuia, in functie de forma pe care o prezinta. Cancerul pulmonar apare in special datorita fumatului, dar si din cauza expunerii la substante nocive din mediul industrial.

Cancerul pulmonar : Cum se manifesta

Simptomele cancerului pulmonar sunt diverse, unele dintre ele putand fi puse gresit pe seama oboselii, stressului, sau a altor patologii. Insa exista si simptome alarmante ce trebuie imediat investigate in cazul in care acestea apar. Dintre cele nespecifice pot fi amintite lipsa poftei de mancare si oboseala cronica insotita de scaderea capacitatii de a efectua activitati uzuale. Daca insa aceste simptome sunt insotite de durere toracica persistenta, anemie obiectivata prin hemoleucograma, tuse, dificultate in a respira, atunci se poate ridica un semn de intrebare si este necesar a fi consultat un medic specialist. Tusea poate fi prezenta de dinainte de debutul procesului neoplazic. Un exemplu ar fi tusea din bronhopneumopatia cronica obstructiva, patologie ce are ca agenti etiologici, la fel ca in cancerul pulmonar, fumatul si expunerea la poluanti. In acest caz, schimbarile caracterelor tusei, o tuse mai frecventa sau mai chinuitoare, insotita de expectoratia unei spute cu sange (hemoptizie), coroborate cu simptomele amintite mai devreme, trebuie sa alarmeze imediat pacientul si sa-l orienteze spre un consult medical. Un alt semn de cancer poate fi scaderea in greutate brusca si semnificativa. Desi scaderea marcata in greutate intr-un timp foarte scurt poate fi un motiv de bucurie pentru anumite persoane, acest lucru este un motiv de ingrijorare ce trebuie investigat cat mai curand. Insotind aceste simptome, modificarile pe radiografia toracica pot indica suspiciunea de cancer pulmonar. Paralizia corzilor vocale, dureri de umeri si dificultatile in a inghiti sunt simptome ce pot aparea in cancerul pulmonar.

Cancerul pulmonar : Principalele cauze

Principala cauza a cancerului pulmonar o reprezinta fumatul de tigarete. O majoritate zdrobitoare dintre pacientii bolnavi de cancer pulmonar sunt fumatori sau au fost fumatori. Exista o multime de substante extrem de toxice in fumul de tigara, printre care si unele radioactive, ce pot sta la baza proceselor patologice intalnite la fumatori. Expunerea la poluantii din industrie poate fi o alta cauza de cancer pulmonar. Daca aceste doua tipuri de expunere se insumeaza la un singur individ, sansele ca acesta sa dezvolte in timpul vietii un proces neoplazic la nivelul tesuturilor aparatului respirator cresc extraordinar de mult. Azbestul poate genera anumite forme de cancer pulmonar, insa aceasta substanta a fost interzisa in statele civilizate. Pe langa expunerea la poluanti, exista si deficite genetice ce pot duce la aparitia cancerului pulmonar. Mutatia genei p53 este intalnita la un numar mare de cancere si apare si in cazul unor cancere pulmonare. Exista si cazuri in care pacientul bolnav de cancer pulmonar nu a fost niciodata expus fumului de tigara sau altor substante nocive.

Cancerul pulmonar : Ce trebuie facut imediat

Este important a cunoaste simptomele si semnele acestei boli, in special pe cele alarmante, pentru a putea discerne intre patologii usoare sau stari normale de epuizare si ceva mai grav.

Cancerul pulmonar : Cand trebuie mers la medic

Cand exista simptome alarmante, precum scadere subita in greutate, anemie si sputa hemoptoica, vizita la medicul specialist este absolut necesara. Cu cat cancerul pulmonar este mai devreme depistat, cu atat poate creste speranta de viata a bolnavului, cu un tratament corect.

Cancerul pulmonar : La cine apare mai frecvent

Frecvent aceasta patologie apare la fumatori sau la persoanele ce au lucrat in mediu toxic.

Cancerul pulmonar : Recomandari

Cunoasterea simptomelor alarmante pentru cancer este esentiala in vederea mobilizarii cat mai precoce a pacientilor.

Cancerul pulmonar : Tratament

Tratament cancer pulmonar

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.