Tratamente boli, tratament dureri

 

Emfizemul

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Emfizemul : Generalitati

Emfizemul este o patologie pulmonara ce presupune formarea unor spatii cu aer ca urmare a distrugerii parenchimului pulmonar. Aceste spatii sunt inutilizabile, la nivelul lor nefacandu-se ventilatie sau schimburi de gaze. Emfizemul pulmonar exista in mai multe boli pulmonare, cel mai frecvent fiind intalnit in cadrul bronhopneumopatiei obstructive cronice. Mai poate fi intalnit si la persoanele cu deficit de alfa-1 antitripsina, precum si in alte boli pulmonare.

Emfizemul : Cum se manifesta

Toracele unei persoane ce prezinta emfizem pulmonar este bombat, cu diametre marite. Simptomele cele mai frecvente in cadrul acestei patologii sunt dificultatea in a respira (dispneea) si frecventa respiratorie marita (tahipneea). In functie de patologia de baza, mai pot fi prezente si tusea cronica, lipsa poftei de mancare, expectoratia. Respiratia suieratoare nu este un lucru neobisnuit in emfizemul pulmonar. Emfizemul pulmonar este o afectiune obstructiva, pacientilor suferinzi de aceasta boala fiindu-le greu sa expire aerul. O spirometrie sau pletismografia pot fi metode diagnostice ce obiectiveaza disfunctia respiratorie obstructiva, conturand suspiciunea de emfizem pulmonar. Pacientii bolnavi de emfizem au capacitatea de efort redusa, ce poate fi corectata prin exercitiu fizic sau fizioterapie. Simptomele au tendinta de a se agrava in timp, odata cu progresia bolii si cu avansarea proceselor patologice ce stau la baza producerii emfizemului pulmonar. Senzatia de constrictie toracica sau fatigabilitatea, oboseala musculara pot aparea in cadrul emfizemului pulmonar.

Emfizemul : Principalele cauze

Cauzele principale ale emfizemului pulmonar sunt reprezentate de expunerile la diversi agenti toxici, poluanti, fie ca este vorba despre fumatul de tigarete sau despre traiul intr-un mediu poluat. Expunerea prelungita la aceste noxe produce modificari in procesele de protectie ale parenchimului pulmonar, scazandu-le eficienta sau blocandu-le. Totodata cresc factorii de agresiune asupra tesuturilor pulmonare, ducand la alterarea acestora si distructiile din diverse teritorii, rezultand bulele de emfizem din plamani. Sindromul respirator obstructiv este instalat, ventilatia facandu-se cu dificultate. Concentratia de dioxid de carbon din sange poate creste, ducand la tahipnee. Bulele de emfizem se pot sparge, ca urmare a cresterii presiunii din interiorul toracelui brusc si violent, precum in traumatisme sau eforturi fizice subite si de intensitate mare. Efectele unei asemenea intamplari sunt grave. De temut este pneumotoraxul, o afectiune ce reprezinta o urgenta medicala, ce trebuie imediat tratata.

Emfizemul : Ce trebuie facut imediat

Bulele de emfizem se formeaza in timp. Diagnosticarea emfizemului pulmonar are loc in urma unor investigatii specifice, paraclinice. Este indicat a se continua administrarea tratamentului pentru boala ce genereaza emfizemul.

Emfizemul : Cand trebuie mers la medic

Daca simptomele sunt persistente, fara a avea o cauza cu care sa fie puse in corelatie de catre pacient, este recomandat a fi consultat medicul, pentru a determina daca exista sau nu emfizem si ce tratament este de urmat in acest caz.

Emfizemul : La cine apare mai frecvent

Frecvent emfizemul pulmonar apare la persoane ce sufera de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) sau la cei ce au deficit de alfa-1 antitripsina. Fumatorii de tigarete si persoanele expuse unui mediu poluat vreme indelungata au sanse mult marite de a face emfizem pulmonar, ca urmare a unor alte patologii pulmonare in derulare. Pacientii cu deficit de alfa-1 antitripsina dezvolta bule de emfizem la nivelul parenchimului pulmonar.

Emfizemul : Recomandari

Oprirea fumatului este cea mai importanta recomandare in cazul persoanelor ce sufera de emfizem pulmonar. Acest gest poate imbunatati semnificativ prognosticul, diminuand complicatiile ce pot aparea.

Emfizemul : Tratament

Tratamentul emfizemului

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.