Tratamente boli, tratament dureri

 

Insuficienta respiratorie

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Insuficienta respiratorie : Generalitati

Insuficienta respiratorie reprezinta stadiul final de evolutie a multor boli pulmonare. Reprezinta incapacitatea aparatului respirator de a asigura o concentratie de oxigen necesara organismului. Se poate imparti in insuficienta respiratorie cronica sau insuficienta respiratorie acuta.

Insuficienta respiratorie : Cum se manifesta

Insuficienta respiratorie apare in urma unei evolutii indelungate a unei afectiuni pulmonare. Din acest motiv exista in tabloul clinic al pacientului bolnav de insuficienta respiratorie si simptomele bolii ce a dus in acest stadiu. Cea mai frecventa cauza de insuficienta respiratorie o reprezinta bronhopneumopatia cronica obstructiva, in acest caz pacientii experimentand, pe langa insuficienta respiratorie si simptome precum tusea cronica, cu expectoratie in special matinala, respiratie suieratoare si sindrom respirator obstructiv. Specifice insuficientei respiratorii sunt semne precum cianoza, edemele gambiere, in cazul afectarii performantei cordului, si manifestarile psihice sau neurologice, ca urmare a hipoxiei cerebrale. Pacientii suferinzi de insuficienta respiratorie pot avea functii precum memoria sau gandirea afectate, pot deveni anxiosi sau agitati. Dimineata, bolnavii de insuficienta respiratorie prezinta dureri de cap, datorate in special lipsei de oxigen pe timpul noptii. Scaderea in greutate si denutritia pot aparea ca urmare a cresterii consumului la nivelul muschilor scheletici si inspiratori. Exista si perioade de acutizare a insuficientei respiratorii. Simptomele sunt rasunatoare, existand modificari notabile in starea pacientului. Respiratia se desfasoara foarte rapid, neregulat. Apar modificari pe electrocardiograma, pulsul este marit, iar edemele de la nivelul gambelor pot aparea sau se pot accentua. Pacientul poate urina mai putin decat de obicei in cadrul acutizarilor insuficientei respiratorii. Insuficienta respiratorie acuta se manifesta similar perioadelor de acutizare din insuficienta respiratorie cronica, insa poate avea cauze extrapulmonare si apare subit, fara avertisment, fara ca persoana in cauza sa aibe vreo afectiune pulmonara cunoscuta.

Insuficienta respiratorie : Principalele cauze

Insuficienta respiratorie acuta apare in urma expunerii accidentale la diverse substante toxice, precum monoxidul de carbon sau alte substante nocive inhalabile. In socul septic poate fi instalata starea de insuficienta respiratorie acuta, celulele avand dificultati in a utiliza oxigenul din mediul extracelular. Insuficienta respiratorie cronica apare ca urmare a progresiei bolilor pulmonare cronice, cel mai frecvent fiind datorata bronhopneumopatiei cronice obstructive. Reprezinta stadiul final pentru bolile pulmonare si are efecte asupra tuturor celorlalte sisteme si aparate, in special cardiovascular si nervos. Alte boli ce pot evolua cu insuficienta respiratorie cronica sunt pneumopatiile interstitiale, formele severe de astm, afectiunile vasculare pulmonare, bronsiectaziile.

Insuficienta respiratorie : Ce trebuie facut imediat

Administrarea de oxigen in cazul unei acutizari a insuficientei respiratorii este prima masura ce trebuie luata pentru pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune.

Insuficienta respiratorie : Cand trebuie mers la medic

In cazul expunerii la substante toxice, urmata de cresterea frecventei respiratorii si modificari precum instalarea unei stari de agitatie, anxietate, aparitia convulsiilor sau schimbari subtile dar alarmante in starea pacientului, este necesar a apela de urgenta la serviciile personalului medical. Pentru pacientii cu insuficienta respiratorie cronica diagnosticata, perioadele de acutizare sunt perioade in care trebuie apelat la medicul specialist, pentru stabilirea celei mai bune conduite terapeutice.

Insuficienta respiratorie : La cine apare mai frecvent

Frecvent insuficienta respiratorie apare la persoane bolnave de bronhopneumopatie cronica obstructiva, sau alte boli cu evolutie indelungata. Insuficienta respiratorie acuta este frecvent cauzata de expunerea la monoxid de carbon, degajat in incinte in urma unor proaste izolari ale sistemelor de incalzire, sau in urma unor incendii.

Insuficienta respiratorie : Recomandari

Este important a cunoaste riscurile si posibilitatile de evolutie ale bolilor pulmonare diagnosticate, pentru a putea recunoaste simptomele sau indicii insuficientei respiratorii.

Insuficienta respiratorie : Tratament

Tratamentul insuficientei respiratorii

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.