Tratamente boli, tratament dureri

 

Laringita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Laringita : Generalitati

Laringele este un organ ce apartine cailor respiratorii superioare si este denumit organul fonatiei deoarece la nivelul lui sunt corzile vocale. Laringita reprezinta inflamatia sau iritatia structurilor de la nivelul laringelui. Patologia laringelul se rasfrange asupra capacitatii de vorbire, aceasta fiind ingreunata daca structurile laringelui sufera modificari importante.Exista laringita acuta sau cronica in functie de durata patologiei asociata laringelui.

Laringita : Cum se manifesta

Laringita este la baza o inflamatie a structurilor ce alcatiuesc laringele si poate sa dea simptome diferite, dar cel mai caracteristic simptom este modificarea caracterului vocii. Intensitatea difera in functie de gradul de afectare, simptomele putand sa fie asociate cu alte patologii de tract respirator superior. Vocea poate sa isi schimbe caracterul si tonalitatea, afecatrile grave putand duce la imposibilitatea de a vorbi, dar in general vocea este ragusita, ingrosata, greu perceptibila. Acest simptom caracteristic poate sa fie insotit de dureri de gat, febra sau astenie. Cele mai importante modificari sunt dimineata cand pacientul se trezeste, iar vocea a fost pusa in repaus o perioada lunga, atunci pacientul va simti o greutate in a scoate sunete normale, fara efort. Laringita cronica este afectarea de lunga durata a laringelui cu persistenta modificarilor de voce si persitenta inflamatiei la nivelul laringelui. Acesta poate sa fie cauzata de un factor iritativ si necesita consultul unui medic. Tusea este si ea parte din tabloul clinic al laringitei, desi nu este un simpom principal, ea ajuta la evacuarea secretiilor de la nivelul laringelui si trebuie incurajata, daca nu este si ea iritativa.

Laringita : Principalele cauze

Cele mai frecvente cauze pentru dezvoltarea unei laringite sunt infectiile de tract respirator superior, in cadrul carora apare si inflamatia laringelui. Agentul etiologic cel mai des implicat este reprezentat de virusuri, ele avand tropism pentru tractul respirator superior. Alta cauza este expunerea la factori iritativi ,expunere de lunga durata care afecteaza laringele si il inflameaza, provocand laringita cu toate manifestarile sale caracteristice. Fumul de tigara este un factor iritativ si este implicat in numeroase patologii de tract respirator, el mentinand la nivelul structurilor o inflamatie cronica cu modificari celulare periculoase. Boala de reflux gastro-esofagian poate da laringita prin refluxul unor secretii din tractul digestiv care provoaca iritatie la nivelul laringelui.Tipatul sau vorbirea excesiva poate produce o suprasolicitare locala cu inflamatie laringiana.

Laringita : Ce trebuie facut imediat

Este important ca vocea sa fie pusa in repaus ca sa poata permita refacerea structurilor, trebuie evitate sunetele inalte, tipatul si vorbitul timp lung.Pacientul trebuie sa se hidrateze bine si sa incerce sa evite lichidele si mancarurile de temperaturi extreme.

Laringita : Cand trebuie mers la medic

Pacientul trebuie sa se prezinte la medic daca isi pierde capacitatea de a scoate sunete, daca observa inrautatirea simptomelor, daca face febra si in acelasi timp dezvolta o alta patologie de tract repirator superior. Este necesar un consult cand simptomele nu trec o perioada lunga si cand se adauga dureri mari la nivelul gatului.

Laringita : La cine apare mai frecvent

Laringita apare cel mai des la fumatori si la cei ce isi folosesc vocea foarte mult timp, ca profesorii sau cantaretii, dar este intalnita des si in sezonul rece ca patologie asociata infectiilor cu baceterii sau virusuri.

Laringita : Recomandari

Trebuie mers la un consult medical cat mai rapid pentru stabilirea patologiei care duce la afectarea laringelui, acest lucru este important pentru evitarea unor complicatii ce pot afecta vorbirea pe termen lung.

Laringita : Tratament

Tratamentul laringitei

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.