Tratamente boli, tratament dureri

 

Pleurezia

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Pleurezia : Generalitati

Pleurezia este definite ca acumularea de lichid in cantitate mare in spatial dintre plamani si peretele toracic, datorita unei inflamatii a foitelor pleurale. Foitele pleurale sunt in numar de doua, una captuseste suprafata plamanilor si cealalta acopera partea interna a cutiei toracice sincronizandu-se cu miscarile respiratorii. Lichidul dintre foitele pleurale este in general in cantitate foarte mica, iar acumularea lui se face cand formarea sa depaseste absorbtia. Pleurezia poate sa fie libera in cavitatea pleurala sau sa fie inchistata intre foitele pleurale, cu diverse localizari.

Pleurezia : Cum se manifesta

Simptomele date de pleurezie pot sa fie diverse si au caracter nespecific, ele putand fi usor confundate cu alte patologii. Din punct de vedere clinic pacientul poate sa prezinte o bombare a toracelui, cu marirea spatiilor intercostale si scaderea ampliatiilor respiratorii pe partea afectata. Simptomele principale sunt dificultatea in respiratie denumita dispnee si durerea de tip pleuritic. Caracteristicile durerii date de afectarea pleurei sunt: intesnsitate medie spre mare, caracter intepator, se poate agrava in timpul inspirului, este de tip intercostal, mai mare la bazele plamanilor, unde exista excursii mai ample in timpul respiratiei. Intensitatea este variabila, poate sa semene cu un junghi sau sa fie doar o jena locala. Durerea se calmeaza la flexia si imobilizarea partii afectate. Afectiunile pleurei pot duce la simptome ca tuse seaca, datorata iritarii pleurei viscerale. Dispneea este importanta la inceput si poate sa devina tahipnee daca evolutia este nefavorabila. Simptomele pot aparea brusc si pot sa fie insotite de febra. La examenul clinic facut de un doctor, se pot decela ampliatii toracice scazute, abolirea vibratiilor vocale la nivelul partii cu pleurezie, semne auscultatorii anormale.

Pleurezia : Principalele cauze

Cauzele pleureziei pot sa fie locale, date de patologii ale pleurei, sau poate aparea in afectarea altor organe ce duc la extravazarea de lichid in spatiul pleural. Pleurezia apare cand productia de lichid pleural depaseste capacitatea de resorbtie si preluare limfatica. Acest fenomen apare cand exista modificari presionale importante la nivelul vaselor, acest lucru ducand la extravazarea de lichid in pleura, pleurezia mai apre cand exista o permeabilitate crescuta a vaselor sau cand exista cai aberante de patrundere a lichidului in spatiul pleural, cum intalnim in anomalii congenitale. O alta cauza importanta este obstructia cailor limfatice ce in mod normal ar trebui sa preia lichidul format in exces, acest lcuru ducand la acumularea lui in pleura. Exista numeroase alte cauze ce tin de patologii ale toracelui ce pot duce la pleurezie, pe langa procesele inflamatorii proprii plecurei, putem gasi pleurezii parapneumonice, paraneoplazice sau de insotire in tuberculoza sau alte boli infectioase.

Pleurezia : Ce trebuie facut imediat

Deoarece pleurezia poate sa dea modificari importante la nivelul plamanului, nu este recomandat pacientului sa astepte un timp lung de la debutul simptomelor si nici sa nu incerce un tratament neavizat. Ceea ce trebuie facut imediat este sa se prezinte la doctor pentru un consult amanuntit si stabilirea cauzei.

Pleurezia : Cand trebuie mers la medic

Pacientul trebuie sa se prezinte la doctor cand simte ca este dificil sa respire, cand simte o durere apasatoare ce nu-I permite sa respire corect, cand observa ca face febra si simptome asemanatoare celor din gripa sau cand observa orice modificare importanta de forma sau de volum.

Pleurezia : La cine apare mai frecvent

Cel mai frecvent pleurezia apare ca efect secundar al unei alte patologii, ea epoate sa insoteasca pneumoniile, alte boli infectioase, poate sa fie simptom principal al unei afectari primare de pleura, nu are o frecventa crescuta la anumite categorii de persoane.

Pleurezia : Recomandari

Este recomandat ca orice pacient ce resimte dificultate in respiratie, dispnee, sa se prezinte la doctor pentru a preveni o complicatie ulterioara. Pleureziile pot sa fie obiectul de studiu al mai multor specialitati si de aceea ele sunt tratate cu interes in orice centru medical. Ele pot sa fie diagnosticate cel mai adesea cu ajutorul unei radiografii de torace, pleureziile avand aspecte caracteristice usor de identificat.

Pleurezia : Tratament

Tratament pleurezie

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.