Tratamente boli, tratament dureri

 

Pneumonia

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Pneumonia : Generalitati

Pneumonia este o inflamatie localizata la nivelul alveolei si interstitiului pulmonar. Ea poate sa aiba cauze diferite, dar cel mai des este provocata de o infectie bacteriana. Pneumonia este o boala ce afecteaza un numar mare de indivizi din populatie, este intalnita mai des in perioadele reci ale anului si da simptome suparatoare pentru pacient ce ii afecteaza starea generala. Pneumonia poate sa aiba 2 forme, dar cele mai des intalnite forme sunt cele comunitare, dobandite din comunitate, dar exista si entitati particulare numite nosocomiale, care se refera la pneumoniile dodandite din spitale sau institutii medicale.

Pneumonia : Cum se manifesta

Simptomele pot avea intensitate diferita, de la forme foarte grave la stari generale de rau, bine tolerate de unii pacienti. Simptomele Pneumoniei sunt diferite in functie de agentul patogen ce le cauzeaza, de intarzierea initierii tratamentului, de imunitatea pacientului si de comorbiditati. Pneumoniile pot sa aiba un tablu clinic tipic care consta in simptome cu debut acut, febra mare, frison unic la debut, durere toracica tip pleuritic, junghi toracic, tuse uscata initial care apoi devine productiva muscopurulenta, dispnee cu polipnee, dar fara atiingere de cai aeriene superioare. Aceste aspecte tipice pentru pneumonie, apar la infectia cu germeni des intalniti, cel mai tipic fiind Pneumococul. Pneumonia atipica data de germeni mai rar intalniti, in special cea data de virusuri, are aspecte clinice particulare cu simptome mai grave si mai greu suportate de catre pacient. Acestea debuteaza progresiv cu tablou asemanator ca starile gripale, febra este moderata si timp lung, frison repetat, durere toracica difuza, mialgii, artralgii, cefalee, tuse seaca, iritativa si cu afectare de cai respiratorii superioare (stranut, rinoree, disfagie).

Pneumonia : Principalele cauze

Pneumoniile au etiologie infectioasa, germenii patogeni cauzatori fiind reprezentati de virusuri, bacterii sau paraziti. Acestia provoaca la nivelul structurii pulmonare, reactii infectioase ce dau tablourile clinice caracteristice. Pneumonia tipica este data de bacterii, cele mai frecvente fiind Pneumococul, Haemophilus influenzae, Klebsiella si Stafilococul auriu, iar cea atipica este frecvent cauzata de Mycoplasma, Legionella, Chlamydiasi si virusuri. Etiologia poate sa fie sugerata si de unele gesturi ale pacientului, astfel la fumatori apare des infectia cu Haemophilus, Legionella traieste in aparatele de aer conditionat, Mycoplasma da simptome si ca artralgii si apre cel mai des la persoane peste 65 ani, iar oneumoniile cu germeni anaerobi apar cel mai des in institutii medicale.

Pneumonia : Ce trebuie facut imediat

Pacientul are nevoie de terapie cu antibiotice, dar acest tratament trebuie obligatoriu prescris de medic, acesta tinand cond de germenul implicat, de caracterele clinice si de sensibilitatea patogenului. Nu trebuie administrat antibiotic fara consultul unui medic, trebuie instaurata terapia cu antipiretice si analgezice.

Pneumonia : Cand trebuie mers la medic

Starea generala este alterata grav in pneumonii si de obicei pacientii se prezinta singuri la doctor, dar exista unele persoane ce nu dezvolta simptome extrem de grave. Febra inalta si lunga, tusea de lunga durata productiva, dispneea si durerile toracice sunt inalt sugestive pentru diagnosticul de pneumonia si de aceea, pacientii care le observa este bine sa se prezinte la medic cat mai urgent.

Pneumonia : La cine apare mai frecvent

Pneumonia este o boala des intalnita in populatie, dar in anotimpul rece, numarul cazurilor creste destul de mult. Este des intalnita la persoanele ce au imunitatea scazuta sau sunt expusi la germeni cauzatori de Pneumonie.

Pneumonia : Recomandari

Nu trebuie instaurata medicatie antibiotica fara consultul unui medic! Daca germenul cauzator nu este in spectrul de actiune al medicamentului, pot aparea complicatii severe. Prezentarea la medic intr-un timp cat mai scurt este esentiala pentru starea pacientului, iar tratamentul trebuie instaurat cat mai devreme. Radiografia este o metoda buna de diagnostic si de urmarire a unei pneumonii si uneori poate prezenta aspecte sugestive pentru germenul implicat.

Pneumonia : Tratament

Tratament pneumonie

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.