Tratamente boli, tratament dureri

 

Rinita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Rinita : Generalitati

Rinita este termenul medical pentru inflamatia mucoasei nazale si poate avea numeroase cauze, ele putand sa fie impartitie in alergice si non-alergice. In general rinita nu este o boala cu consecinte grave, dar este deranjanta pentru pacient si poate sa interfere cu somnul. Rinita poate sa insoteasca alte boli, in genral cele de tract respirator superior.

Rinita : Cum se manifesta

Simptomele sunt deranjante pentru pacinet si pot face dificila desfasurarea actiunilor zilnice, ele pot avea intensitate crescuta sau mica si cuprind o gama larga de semne si simptome. Simptomele cele mai des intalnite sunt rinoreea ( secretii la nivel nazal) aceasta putand sa fie in cantitate mica sau mare, iar aspectul secretiilor poate orienta diagnosticul catre o cauza infectioasa sau nu. In cazul rinitei alergice, lichidul nazal este clar si in cantitate moderata, iar in cazul unei infectii de cai respiratorii superioare lichidul poate sa aiba aspect galbui si un miros neplacut, iar cantitatea sa fie mare si de lunga durata. Stranutul repetat este si el un semn des intalnit, mai ales in cazul rinitei alergice unde acesta apare in general la 2-3 minute de la expunerea la alergen. Tusea cronica poate sa fie un alt semn asociat simptomelor rinitei si este dat de iritarea tractului respirator cu secretii, acestea declansand reflexul de tuse. Lacrimarea si pruritul nazal pot aparea ca simptome asociate rinitei alergice si de obicei indica interactiunea cu un alergen, acestea aparand rapid dupa expunerea la el. Daca rinoreea este persistenta sau cu secretii importanate pot aparea modificari olfactive, mirosul fiind ingreunat sau alterat.

Rinita : Principalele cauze

Cauzele de rinita se impart in doua categorii, alergice si non-alergice. Rinitele alergice pot avea caracter sezonier, dat de expunerea la alergenii din aer, aceasta intalnindu-se mai ales primavara cand pacinetul este expus la polenuri. Rinita alergica poate sa fie dovedita prin teste cutanate la diversi alergeni. In afara de rinita sezoniera, pacientii pot resimti simptome asemanatoare la expunerea in tot timpul anului la alergenul care le induce hipersensibilitatea, simptomele fiind asemanatoare si cuprinzand si rinita.Rinitele non-alergice sunt o categorie care cuprinde mai multe cauze posibile, dintre care cel mai des intalnite sunt cele infectioase, de origine virala sau bacteriana, ce afecteaza in special caile respiratorii superioare si dau ca simptom asociat rinita. Acesta completeaza tabloul infectios si durata lor poate sa fie mai lunga. Rinita data de obstructie mecanica, care apare in general in deviatia de sept nazal, apare ca urmare a stagnarii secretiilor la nivelul nasului si astfel constituindu-se simptomale rinitei. Exista si alte fiorme de rinita printre care cele induse medicamentos, in genral date de picaturile nazale folosite in exces, sau cele din bolile vasomotorii, cand expunerea la temperatura extrema, poate induce simptomele unei rinite.

Rinita : Ce trebuie facut imediat

In general secretiile nazale nu trebuie lasate sa stagneze, deoarece creste riscul dezvoltatarii unei infectii ce poate afecta mai multe segmente ale trectului respirator superior. Este ncesar ca pacientul sa-si curete nasul si sa adopte un tratament ce impiedica raspandirea infectiei, mai ales la nivelul sinusurilor.

Rinita : Cand trebuie mers la medic

Pacientul trebuie sa se prezinte la medic cand simptomele rinitei sunt persistente si nu raspund la nici o medicatie obisnuita, cand pacientul observa ca face febra, sau cand dezvolta rinita la expunerea la un alergen si doreste sa-l obiectiveze prin testare cutanata.

Rinita : La cine apare mai frecvent

Rinoreea alergica apare cel mai des la persoanele ce au hipersensibilitate la anumiti compusi din aer, la acestia simptomele rinoreei aparand la fiecare expunere la acel alergen. Rinoreea apare cel mai des in perioadele reci cand pacientii sunt mai susceptibili la dezvoltarea unei infectii de tract respirator superior.

Rinita : Recomandari

Consultul unui medic va stabili daca rinoreea este de natura alergica sau non-alergica si va stabili un tratament corespunzator care sa evite posibilele complicatii. Testarea cutanata este des folosita pentru obiectivarea unei alergii la un compus din mediul in care pacientul isi duce viata, iar excluderea lui este importanta pentru un tratament corect.

Rinita : Tratament

Tratament rinita

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.