Tratamente boli, tratament dureri

 

Sinuzita

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Sinuzita : Generalitati

Sinuzita are ca fiziopatologie inflamarea membranei mucoase care acopera fosele nazale la interior, inflamarea si tumefierea membranei duce la blocarea secretiilor in interiorul cavitatilor sinusale. Sinusurile sunt niste cavitati goale localizate in jurul obrajilor, nasului si sprancenelor. In momemtul in care sinusurile nu sunt drenate corespunzator, secretiile care stagneaza se pot infecta si dau patologia numita sinuzita. Exista doua tipuri de sinuzita, cea acuta si cea cronica( dureaza mai mult de 8 saptamani) si simptomele au caracter recurent.

Sinuzita : Cum se manifesta

Sinuzita are o varietate de simptome, majoritatea localizate la nivelul capului, acestea pot sa fie de intensitate foarte mare sau usor suportabile. Durata lor variaza in functie de caracterul acut al bolii sau tendinta la cronicizare. Principalul simptom este durerea localizata la nivelul fetei, cel mai des insotita de senzatie de presiune. Nasul infundat, cu secretii galbene importante cantitativ sunt doua dintre simptomele des intalnite in patologia sinusurilor. Miscarile capului pot accentua durerea si senzatia de presiune de la nivelul sinusurilor. Exista mai multe sinusuri si de aceea durerea poate sa fie localizata in mai multe p;uncte, in functie de sinusul afectat, astfel ea se poate localiza cu precadere la nivelul fruntii, deasupra sprancenelor in cazul sinusului fronstal, durerea mai poate sa fie resimtita la nivelul obrajilor, in sotita de dureri de dinti, in cazul sinusului maxilar sau durerea in jurul orbitei si in spatele ochilor in cazul sinusului etmoid. In afara de durerea caracteristica si bine localizata, mai pot aparea febra, cefalea, dureri de dinti si scaderea simtului olfactiv sau gustativ. Sinuzita cu semne acute este o patologie ce se instaleaza brusc si simptomele nu depasesc o luna, iar sinuzita cronica se instaleaza mai lent, are simptome de lunga durata si deseori duce la complicatii.

Sinuzita : Principalele cauze

Sinuzitele pot aparea ca urmare a unei infectii ce determina modificari inflamatorii la nivelul membranei ce captuseste sinusurile. Odata inceput procesul inflamator, membrana se edematiaza, se tumefiaza constituind un blocaj pentru secretiile din sinusuri. Acest lucru duce la stagnarea secretiilor in cavitatile sinusale cu favorizarea infectarii lor si acumularea in cantitati mari ce dau simptomele dureroase si senzatia de presiune. Staza secretiilor este un bun mediu pentru dezvoltarea patogenilor si infectarea sinusurilor. In afara de inflamatia membranei ce provoaca staza, mai pot exista si alti factori care actioneaza ca baraj mecanic pentru eliminarea secretiilor, acesti factori pot sa fie corpi staini ce blocheaza calea nazala, structura anormala a nasului, deviatia de sept importanta, polipii nazali sau tumori ce blocheaza pasajul. Patogenii ce dau infectia locala pot sa fie virusuri, bacterii sau fungi, tratamentul fiind specific pentru fiecare. Infectiile fungice sunt cele ce au tendinta catre cronicizare si sunt mai dificil de tratat decat cele provocate de bacterii.

Sinuzita : Ce trebuie facut imediat

Pacientul isi poate administra analgezice care sa reduca durerea de la nivelul sinusurilor, secretiile trebuie drenate, pacientul trebuie sa incerce sa-si sufle nasul si sa se odihneasca. Daca simptomele persita sau isi schimba caracterul, este necesar ca acesta sa se prezinte la doctor cat mai rapid.

Sinuzita : Cand trebuie mers la medic

Pacientii sunt incurajati sa se prezinte la medic daca simptomele nu se imbunatatesc dupa tratamentul autoadministrat timp de 2-3 zile, daca durerile au intensitate crescuta si nu permit somnul sau desfasurarea activitatilor zilnice, daca apare febra si stare generala proasta, daca durerea se extinde sau pacientul observa sangerari nazale.

Sinuzita : La cine apare mai frecvent

Cel mai frecvent apare la persoanele ce au avut deja un episod de sinuzita, modificarile induse de procesul inflamator la nivelul membranei din sinusuri, pot constitui un facor favorizant pentru infectii ulterioare. Fumatorii sunt mai predispusi la patologii ale tractului respirator.

Sinuzita : Recomandari

Pacientul trebuie sa se prezinta la un medic O.R.L care va efectua un examen complet al sinusurilor si al caii respiratorii superioare, tratamentul recomandat fiind in functie de intensitatea simptomelor si de caracterul recidivant al bolii. De cele mai multe ori doctorul poate recomanda efectuarea unei radiografii de sinusuri care va identifica modificarile locale sau o endoscopie nazala.

Sinuzita : Tratament

Tratament sinuzita

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.