Tratamente boli, tratament dureri

 

Tuberculoza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Tuberculoza : Generalitati

Tuberculoza este o boala infectioasa ce afecteaza nu doar plamanul, ci si alte organe sau sisteme. In Romania incidenta tuberculozei are inca valori ingrijoratoare. Numarul de cazuri noi anuale este insa in scadere in ultimii ani.

Tuberculoza : Cum se manifesta

Tuberculoza poate fi de doua feluri, de prima infectie sau tuberculoza aparuta tardiv. Tuberculoza primara apare imediat dupa interactiunea cu agentul patogen si este conditionata de scaderea severa a capacitatii de aparare a organismului pacientului. Simptomele frecvente pentru primoinfectia tuberculoasa sunt tusea persistenta, cu febra si scadere in greutate. Oboseala este o manifestare comuna in acest caz. La radiografie sunt evidentiate opacitati de diferite dimensiuni la nivelul plamanilor, insotite de inflamatia ganglionilor din hilurile pulmonare sau din mediastin. Sunt descrise si manifestari cutanate, printre care se regaseste eritemul nodos. Forme grave ale tuberculozei primare sunt meningita tuberculoasa si tuberculoza miliara. Meningita tuberculoasa are un debut brusc, rasunator, cu simptome evidente. Varsaturi, greata, dureri ale capului, afectiuni ale nervilor cranieni si chiar coma sunt semne ale unei meningite. Ca un alt semn de tuberculoza poate fi amintit expectorarea de sputa sangvinolenta. Tuberculoza pulmonara in forma ei clasica apare la mai mult timp dupa infectie, in cazuri de scadere a imunitatii organismului. Se manifesta prin astenie, lipsa poftei de mancare si dificultati in hranire, urmata de scaderea in greutate marcata, sesizabila. Febra nu este o constanta in aceasta boala, insa suplimentar poate fi adaugat ca simptom transpiratia excesiva episodica a pacientului. Tusea este persistenta timp de cateva saptamani. Hemoptiziile nu sunt rare in cazul oricaror forme de tuberculoza pulmonara. Pacientul expectoreaza sputa mucopurulenta, in cantitati variabile, insa acest semn poate fi trecut cu vederea. Poate aparea in cursul evolutiei bolii pneumotoraxul sau piopneumotoraxul, situatii in care tratamentul este necesar imediat, constituind, in formele mai severe urgente medicale. Pot aparea si pleurezii, cu diminuarea capacitatii respiratorii. Tuberculoza poate genera si alte afectiuni, bacili restanti fiind si la nivelul oaselor si rinichilor. Sunt cunoscute leziunile Morb-Pott ale coloanei vertebrale in care aceasta este deformata, aparand acele curburi exagerate. Tuberculoza renala se poate manifesta in perioade in care sistemul imunitar este la pamant.

Tuberculoza : Principalele cauze

Cauza principala o presupune infectarea cu bacilul Koch. Infectia apare in special la cei cu capacitate de aparare redusa. Este nevoie de interactiuni indelungate si repetitive cu un bolnav de tuberculoza pentru a creea conditiile de infectare. Chiar si dintre cei infectati, numai o mica parte vor face tuberculoza pulmonara, cel mai mare risc avandu-l in primii ani de la infectie. Bacilul Koch patrunde in organism, unde se stabilizeaza la nivelul plamanilor. Pleaca apoi pe cale limfatica, ajungand in toate regiunile organismului. In acest moment poate fi declansata acea tuberculoza primara, in cazul persoanelor cu un sistem imunitar incompetent. Cele mai grave forme sunt tuberculoza miliara sau meningita tuberculoasa. Insa aceste cazuri sunt rare. Cel mai des baclii din aproape toate zonele infectate sunt distrusi de catre sistemul imunitar. Raman totusi cateva zone in care acestia se refugiaza si in care nu sunt pusi in pericol. Plamanul, rinichii, portiuni ale oaselor, ganglionii, sunt zone in care bacilul Koch continua sa traiasca si dupa infectia primara. Dupa mai mult timp, diviziunea bacililor se poate relua, conducand la manifestari specifice. La nivel pulmonar, in special in lobul apical posterior al plamanului apar leziunile tuberculoase. Sunt zone de necroza, adevarate caverne, ce dupa rezolvarea infectiei se pot ele insele suprainfecta cu diversi alti agenti patogeni.

Tuberculoza : Ce trebuie facut imediat

Trebuie facuta distinctia dintre o boala comuna sau una grava. Daca apare febra mare, cu stare de rau, tuse productiva, cu debut brusc, aceasta mai degraba este o pneumonie, ce se trateaza mult mai usor. Pentru persoanele suspectate de TB, masuri de protectie trebuie luate pana la vizita la doctor, cum ar fi minimizarea contactului cu copiii sau alte persoane imunodeprimate, cum ar fi bolnavii de cancer.

Tuberculoza : Cand trebuie mers la medic

Daca tusea persista in timp, starile de subfebrilitate si astenie fizica, este prezenta si sputa hemoptoica, este necesar a vizita medicul.

Tuberculoza : La cine apare mai frecvent

Frecvent apare in populatiile cu resurse financiare scazute, sau in penitenciare, azile. Personalul medical sau cel din institutiile dedicate exclusiv pacientilor cu tuberculoza au risc mult crescut de a face boala.

Tuberculoza : Recomandari

Distinctia intre infectie si boala este esentiala. Nu toate infectiile cu bacil Koch se materializeaza ulterior in tuberculoza. Exista sanse relativ mici de a face boala la un timp dupa infectie, acesta devenind minim dupa cativa ani de la contactul infectios. Nu trebuie nici marginalizati cei ce sunt infectati cu acest bacil, transmiterea lui fiind destul de grea.

Tuberculoza : Tratament

Tratament tuberculoza

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.