Tratamente boli, tratament dureri

 

Boli reumatologice

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Boli reumatologice : Generalitati

Bolile reumatologice sunt acele boli care afecteaza articulatiile si tesutul conjunctiv. O parte din bolile reumatologice au o cauza imunologica, adica exista un raspuns imun anormal impotriva unor anumite structuri ale organismului. De aceea, in unele boli reumatologice sunt afectate organe precum inima, plamanii, rinichii, pielea. Osteoartrita, poliartrita reumatoida, artrita juvenila idiopatica, lupus eritematos sistemic, osteoporoza, spondilita anchilopoietica (anchilozanta), polimiozita, guta, dermatomiozita sunt cateva din bolile reumatologice. Trebuie diferentiat aici termenul de artrita versus artroza. Artrita inseamna o inflamatie a articulatiei (sufixul "ita"- inflamatie), in timp ce artroza reprezinta o afectiune degenerativa, de uzura a cartilajului.

Boli reumatologice : Cum se manifesta

Bolile reumatologice se manifesta prin durere la nivelul articulatiei sau la nivelul componentelor articulatiei (ligamente, tendoane etc). Bolile reumatologice prezinta semne ale inflamatiei: dolor (durere), calor (caldura), rubor (eritem, roseata), tumor (tumefiere, umflare) si functio lesa (impotenta functionala). Simptomele specifice variaza in functie de boala. De exemplu, in unele boli reumatologice, cum este lupusul eritematos sistemic, sunt afectate articulatiile mici ale mainii (articulatiile interfalangiene proximla si metacarpofalangiene). Treptat apare si o deformare a articulatiilor: "deformarea in gat de lebada", adica deviere ulnara a mainii. In afara de aceste simptome, mai exista si afectari ale tegumentului (eruptie “in fluture” la nivelul fetei), cardiopulmonare, renale, hematologice etc. Alte manifestari ale bolilor reumatologice sunt redoarea articulara matinala (limitarea miscarilor), oboseala, astenie.

Boli reumatologice : Principalele cauze

Cauzele bolilor reumatologice nu sunt complet cunoscute. Au fost incriminati factori infectiosi, factori genetici, metabolici si imunologici. Guta, de exemplu, se datoreaza depunerii de cristale de calciu la nivelul articulatiilor (tipic, este afectata articulatia metacarpofalangiana 1).

Boli reumatologice : Ce trebuie facut imediat

In cazul unor dureri acute, este indicat ca pacientul sa mearga (de urgenta) la medic pentru investigatie si tratament.

Boli reumatologice : Cand trebuie mers la medic

Consultul medical se impune inca de la aparitia primelor simptome pentru a stabili natura durerii. O durere articulara poate fi de natura degenerativa, infectioasa, imunologica etc. Medicul va stabili un diagnostic si un plan de tratament pe baza anamnezei si a investigatiilor.

Boli reumatologice : La cine apare mai frecvent

Predispozitia bolilor reumatologice pentru o anumita categorie de pacienti veriaza in functie de tipul de boala. Desi majoritatea bolilor reumatologice apar la adulti, exista si boli reumatologice care apar la copii, cum este poliartrita reumatoida juvenila. Poliartrita reumatodoida juvenila are un maxim de aparitie in jurul varstei de 5 ani, iar factorii implicati nu sunt complet cunoscuti. Se pare ca exista o predispozitie genetica dar si o componenta infectioasa si autoimuna in aparitia acestei boli reumatologice.

Boli reumatologice : Recomandari

Bolile reumatologice sunt boli cronice, de aceea este recomandat ca pentru controlul durerii, pacientul sa urmeze tratamentul prescris de catre medic si sa evite combinarea irationala a medicamentelor (de exemplu, aspirina cu AINS).

Boli reumatologice : Tratament

Pentru mai multe informatii legate de tratarea bolilor reumatologice accesati urmatorul link:

Tratarea bolilor reumatologice

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.