Tratamente boli, tratament dureri

 

Fenomenul Raynaud

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Fenomenul Raynaud : Generalitati

Fenomenul Raynaud este o afectiune ce apare de sine statatoare (primara) sau in cadrul altor boli (secundara), ce nu are o etiologie bine cunoscuta sau tratament curativ medicamentos.

Fenomenul Raynaud : Cum se manifesta

Fenomenul Raynaud afecteaza extremitatile, cu predilectie degetele de la maini si de la picioare. Cea mai importanta schimbare sesizata in timpul manifestarii bolii o reprezinta schimbarea culorii degetelor, de la normal la alb, apoi albastru, fiind semn de cianoza si intr-un final rosu. Paleta cromatica este insotita de fenomene specifice lipsei de oxigen din tesuturile respective, cum ar fi durerea, parestezia (amorteala) zonelor private de oxigen. In cazuri severe sau in cazuri in care exista leziuni la nivelul portiunilor afectate de fenomenul Raynaud, mici ulceratii pot aparea. Acestea evolueaza, infectandu-se. Gangrena este o complicatie de temut in aceasta situatie, ducand la pierderea degetului pentru a opri avansarea procesului infectios. In functie de severitatea afectiunii, perioada ischemiei si a schimbarilor de culoare poate fi mai mica sau mai mare. In unele cazuri degetele se pot doar albi putin, iar in altele, gradul de cianoza la care se ajunge poate fi ingrijorator. Schimbarile cromatice apar in cazul stressului psihic, al agitatiei, a schimbarilor starilor emotionale, si cel mai frecvent datorita expunerii la frig.

Fenomenul Raynaud : Principalele cauze

Cauza principala nu este cunoscuta, insa se considera ca la pacientii cu fenomen Raynaud, nervii ce se ocupa de reglarea diametrului lumenului vaselor ce servesc portiunile terminale ale degetelor au o functie anormala. Acestia, la stimuli de intensitate joasa produc un efect foarte puternic vasospastic, ce genereaza toate modificarile intalnite in aceasta boala. Sensibilitatea anormala nervoasa ar putea fi deci cauza datorita careia apar aceste neplaceri. Etapele modificarii culorilor sunt urmatoarele: spasmul vascular genereaza ischemia locala a degetelor, fapt ce duce la decolorarea tesuturilor si albirea degetelor. Daca se prelungeste, extremitatile devin cianotice, capatand o culoare albastra-vanata. In ultima faza, cand se deschid vasele de sange, fenomenul vasospastic disparand, degetele se inrosesc, ca urmare a fluxului sangvin crescut in teritoriile flamande dupa oxigen. Fenomenul Raynaud poate fi secundar unei alte boli autoimune, cum ar fi sclerodermia, lupusul eritematos sistemic sau poliartrita reumatoida. Mai poate exista si in cazul in care persoana are disfunctii hormonale, sau, si mai rar, poate aparea ca manifestare in cazul unui cancer.

Fenomenul Raynaud : Ce trebuie facut imediat

In primul rand trebuie ca bolnavul sa nu intre in panica. O stare de anxietate poate prelungi perioada manifestarilor nefaste.

Fenomenul Raynaud : Cand trebuie mers la medic

Ideal ar fi ca de prima data cand sunt observate aceste schimbari, in special daca sunt datorate expunerii la temperaturile scazute ale congelatorului, persoana afectata sa se prezinte la medic.

Fenomenul Raynaud : La cine apare mai frecvent

Femeile sunt de regula mult mai predispuse la a face aceasta boala decat barbatii. Deasemenea, varstele cu riscul cel mai mare sunt cuprinse intre 30 si 40 de ani.

Fenomenul Raynaud : Recomandari

In cazul in care persoana afectata mai are si o alta boala autoimuna diagnosticata ar fi ideal sa se sfatuiasca cu medicul reumatolog ce se ocupa de tratament pentru a stabili ce medicamente sunt utile si recomandate in acest caz.

Fenomenul Raynaud : Tratament

Tratamentul fenomenului Raynaud

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.