Tratamente boli, tratament dureri

 

Guta

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Guta : Generalitati

Guta este o boala care se manifesta cel mai des prin afectarea articulatiilor printr-un fenomen inflamator caracterizat de durere, roseate, edem si impotenta functionala. Apare cel mai frecvent la sexul masculine si este de cele mai multe ori recurenta. Boala este cauzata de depunerea cristalelor de urat de sodiu in diferite structuri ale corpului, cel mai adesea in articulatii. La persoanele cu predispozitie, acidul uric nu este excretat corespunzator din corp si el se acumuleaza sub forma de cristale. Aceasta boala prezinta doua forme, cea primara care este data de o anomalie ereditara, sau cea secundara care apare in urma existentei unei cantitati suplimentare de acid uric, care nu poate sa fie excretata corespunzator si se depune in struturile organismului.

Guta : Cum se manifesta

Simtomele apar ca urmare a unei perioade lungi de acumulari de cristale urice, ea este progresiva si in etape, clinic manifestandu-se tarziu cand deja exista depozite in articulatii. Ca simptome descrise de pacienti cel mai des intalnim cresterea locala a temperaturii, edem important, durere ascutita si suparatoare, sensibilitate crescuta la nivelul articulatiei afectate. Cel mai des durerea este nocturna, perioada de maxima inbtensitate atingandu-se noaptea cand pacientul se trezeste si nu mai poate dormi. Dupa trecerea simptomatologiei acute pot aparea modificari tegumentare cu prurit, exfolierea pielii si roseata locala. Redoarea este si ea des intalnita, miscarile in articulatrie fiind limitate si provocand un discomfort important. Boala are caracter recidivant sau rar ea se poate manifesta ca o boala cu caracter cronic, dar de intensitate mai scazuta. Pacientii descriu in Guta aparitia unor structuri denumite tofii gutosi, care sunt niste nodului cel mai des intalniti la nivelul urechilor, coatelor si mainii. Cea mai des afectata structura este halucele, urmand ca frecventa articulatia piciorului, a mainii, a genunchiului, degetele sau coatele. Toate aceste simptome pot duce la complicatii locale ca bursitele sau artritele.

Guta : Principalele cauze

Cauza principala este excesul de acid uric in sange denumit hiperuricemie. Aceasta patologei poate sa fie genetica printr-o deficienta de metabolizare a acidului uric sau printr-un aport exagerat sau diferite alte patologii.Cand nivelul acidului uric creste foarte mult, acesta se depuna sub forma de cristal de urat in articulatii, provocand simptomele suparatoare. Exista descrisa o asociere intre Guta si alte patologii sau factori predispozanti. Astfel de cele mai multe ori persoanele obeze, cu dieta bogata in carne, consumatoare cronic de alcool, dezechilibre alimentare, sunt in pericol de a dezvolta Guta. Unele boli ca Insuficienta renala cronica, hipertensiunea arteriala, obezitatea sunt si ele incriminate in aparitia acetei patologii.

Guta : Ce trebuie facut imediat

Repausul fizic este foarte important pana la disparitia simptomelor si administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene poate ameliora discomfortul, dar aceasta afectiune trebuie investigata de medic.

Guta : Cand trebuie mers la medic

Guta este o boala ce trebuie tinuta permanent sub supraveghere medicala pentru a preveni episoadele de recurenta a bolii care pot duce la complicatii. De aceea este bine ca pacientii cu guta sa se prezinte regulat la medic pentru verificarea valorii sangvine de acid uric. Daca este primul atac de Guta, pacientii ce prezinta modificari la nivelul articulatiilor, cu durere si redoare articulara sau observa nodulii specifici , este bine ca acestia sa se prezinte la un control amanuntit.

Guta : La cine apare mai frecvent

Cel mai frecvent apare la persoanele de sex masculin, cu dieta bogata in carne, la cei obezi sau cu insuficienta renala ce au deficit de excretia a acidului uric.

Guta : Recomandari

Consultul de specialitate este necesar la fiecare atac de Guta, chiar daca simptomele s-au diminuat este de dorit o evaluare a leziunilor existente si incercarea administrarii unui tratament persoanlizat pentru a diminua sechelele ulterioare.

Guta : Tratament

Tratamentul gutei

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.