Tratamente boli, tratament dureri

 

Lupus eritematos sistemic (LES)

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Lupus eritematos sistemic (LES) : Generalitati

Lupusul este o boala inflamatorie cronica, cauzata de o afectiune autoimuna, acest lucru insemnanad ca organismul isi ataca propriile tesuturi. Acet lucru duce in timp la diferite manifestari anormale, datorate dezechilibrului intre sistemul imunitar si functia de aparare. Cele mai frecvente sisteme si structuri atacate de lupus sunt rinichi, inima, celulele sangvine si plamuanul, dar putem intalni si la nivelul altor structuri. Exista mai multe tipuri de lupus, dar cel mai des intalnit este lupusul eritematos sistemic, forma cea mai grava dintre toate subtipurile si care pune in pericol viata pacientului daca nu este tratat corespunzator.

Lupus eritematos sistemic (LES) : Cum se manifesta

In Lupus putem intalni o multitudine de simptome, in functie de strutura atacata si de gravitatea procesului autoimun. Ele pot varia ca intensitate, pot sa fie usoare pana la foarte grave, in functie de intensitatea atacului stabilindu-se si terapia.Cele mai des intalnite simptome sunt: oboseala care creste in intensitate atingand pragul maxim inaintea debutului unei crize acute, acest lucru invalideaza pacientul ,el resimtind astenie, fatigabilitate, lipsa de energie. Durerile articulare sunt si ele des intalnite in cadrul acestei patologii, uneori ele sunt primul simptom sesizat de catre pacient si de acea se prezinta la doctor. Caracteristica pentru manifestarea articulara este redoarea matinala a articulatiilor, care sunt rigide si dureroase.Articulatiile sunt afectate de cele mai multe ori bilateral si de multe ori lupusul le afecteaza pe cele mari, cum ar fi glezne, genunchi, maini. Scaderea in greutate poate sa apara in special in cazul fazelor acute, pierderea parului tranzitorie, pacientii se mai pot plange de stari de subfebrilitate pe perioade lungi care ii deranjeaza. Peste jumatate dintre pacienti descriu inrosirea pielii in diferite zone, in special la nivelul fetei, semnul patognomonic pentru aceasta afectiune fiind edemul si inrosirea “in fluture”, adica portiuni rosii pe nasul si pe pometii pacientului, care au un aspect de fluture. In afara de aceastea mai pot aparea diferite pete rosii pe membre, pe corp, zone cu tegument modificat. Simptomele date de afectarea organelor importante ca: rinichii, cordul, plamanii sunt vizibile si conduc pacientul catre un medic, de cele mai multe ori diagnosticul fiind destul de dificil.

Lupus eritematos sistemic (LES) : Principalele cauze

Cauzele sunt cunoscute ca fin o anormalitate a sistemului imunitar care nu poate sa faca diferenta dintre celulele intruse si celulele proprii, atancand ambele structuri si ducand la afectarea structurilor din organism. Se stie ca exista o oarecare legatura genetica, sunt descrise transmiteri ale unor gene inductoare de modificari la nivelul celulelor sistemului imun, exista descrise si familii intregi de pacienti cu lupus, asa ca cecetatorii banuiesc o cauza genetica. Unele infectii pot sa costituie punctul de plecare al procesului autoimun, virusurile citomegalic, parvovirus sau unele hepatice sunt cunoscute ca fiind inductoare. Expunerea prelungita la diverse substante chimice, la radiatii, la soare sau alti agenti patogeni se crede a fi implicata in declansarea Lupusului.

Lupus eritematos sistemic (LES) : Ce trebuie facut imediat

Tratamentul si mentinerea lui in caz de lupus este dictat de frecventa crizelor de reactivare, de intensitatea lor si de organul afectat, asa ca in cazul in care la un pacient cu lupus apar orice semne ce anunta o tulburare a normalitatii, el trebuie sa ia legatura cu medicul sau pentru a initia rapid un tratament adecvat, care san u puna in pericol pacientul si nici san u permita aparitia complicatiilor.

Lupus eritematos sistemic (LES) : Cand trebuie mers la medic

Simptomele pot aparea oricand si sunt variate, asa ca observarea unei anormalitati la nivelul corpului este bine sa fie investigata de fiecare data. Pacientii care deja sunt cunoscuti cu lupus, in momentul in care prezinta dureri toracice, dispnee, parestezii in membre, senzatie de slabiciune accentuata, modificari ale tegumentului, este bine sa se prezinte rapid la un consult de specialitate.

Lupus eritematos sistemic (LES) : La cine apare mai frecvent

In general boala apare la persoanele ce au in familie alti membrii cu boli autoimmune, dar acest lucru nu este obligatoriu. Sexul feminine este mai des afectat.

Lupus eritematos sistemic (LES) : Recomandari

Recomandarile pentru cei ce se cunosc cu diagnosticul de lupus sunt legate de o buna colaborare cu medicul, de mentinerea tratamentului, este necesara controlarea permanenta a corpului pentru identificarea oricarei modificari. SImptomele in Lupus pot sa fie vagi si uneori pacientul poate nu realizeaza ca ele se leaga de boala de fond, de aceea este bine sa mearga regulat la medic si sa fie complianti la tratament. Totodata, peroanele ce au in familie alti membrii cu lupus sau alte boli autoimune, este bine sa incerce sa-si faca analize din timp, astfel incat daca sunt susceptibili la boala sa inceapa tratamentul din timp, pentru a preveni orice complicatie posibila.

Lupus eritematos sistemic (LES) : Tratament

Tratamentul lupusului eritematos sistemic (LES)

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.