Tratamente boli, tratament dureri

 

Osteoartroza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Osteoartroza : Generalitati

Osteoartroza este o boala degenerativa foarte des intalnita a articulatiilor, ce apare la persoanele in varsta, avand efecte severe in stadiile avansate, producand dizabilitati si deformari articulare.

Osteoartroza : Cum se manifesta

Principalul simptom al acestei afectiuni il reprezinta durerea articulara. In unele cazuri si la nivelul anumitor portiuni ale organismului durerea poate fi absenta o buna perioada de timp. Stresul mecanic poate duce la exacerbari ale durerii, odihna avand efect de diminuare a acesteia. Suprafetele articulare au de suferit, cartilajele erodandu-se, iar rezultatul acestui proces poate fi aparitia osteofitelor si limitarea miscarilor si a libertatii articulare. Pacientul nu poate folosi articulatia la capacitate maxima, eforturile fizice sau muncile banale desfasurandu-se cu un grad ridicat de dificultate. Durerea scade progresiv din momentul incetarii efortului fizic, pacientul avand nevoie de o perioada mai lunga de recuperare. Un alt semn de boala este reprezentat de deformarea articulatiilor ca urmare a avansarii procesului degenerativ al suprafetelor articulare. La nivelul mainilor pot fi afectate articulatiile distale si proximale interfalangiene, aparand si noduli Bouchard si Heberden. Mai este la acest nivel afectata prima articulatie carpo-metacarpiana. Durerile si modificarile morfologice articulare intereseaza si membrul inferior, la nivelul mai multor articulatii. Soldul, genunchiul si prima articulatie metatarso-falangiana sunt frecvent afectate de procesul degenerativ, scazand dramatic calitatea vietii in cazurile avansate. Coloana vertebrala sufera modificari ale structurii in special la nivel cervical si lombar, putand exista si deviatii de ax ce se traduc printr-un dezechilibru la nivelul articulatiilor soldului, suprasolicitand una dintre aceste suprafete, ducand deci la agravarea simptomelor pe o anumita parte. Ca si consecinta a durerilor si a perioadelor de inactivitate, muschii din jurul suprafetelor articulare sunt supusi unui proces de atrofiere si de slabire a fortei musculare, fapt ce poate diminua capacitatea organismului de a proteja articulatiile in zonele respective.

Osteoartroza : Principalele cauze

Cauza principala o reprezinta diminuarea factorilor de protectie articulara, coroborata cu cresterea sarcinilor in teritoriile articulare. Exista si o multitudine de factori de risc in acest sens, dintre care varsta, obezitatea si traumatismele reprezinta cele mai importante premise pentru instalarea unui proces de degenerare al articulatiei. Ca urmare a dezechilibrului intre capacitatea organismului de a compensa stresul mecanic si actiunile de agresiune asupra articulatiei, elementele articulare sunt distruse. Cartilajele din interiorul articulatiei sufera eroziuni, iar lichidul sinovial, cel ce asigura alunecarea suprafetelor si inlesnirea miscarilor, scade cantitativ, accentuand simptomele si accelerand evolutia bolii. Ligamentele pot fi si ele afectate. Consecinta a eroziunii cartilajelor articulare este aparitia osteofitelor, ca si reactie de raspuns a expunerii suprafetelor osoase si frecarea acestora de alte suprafete dure. Osteofitele reprezinta cresteri anormale de os, avand actiune de limitare a gradului de mobilitate articulara, impiedicand desfasurarea miscarilor. Pacientul are deci capacitatea de munca mult limitata.

Osteoartroza : Ce trebuie facut imediat

In primul rand trebuie ca in perioadele de exacerbare a durerilor, pacientul sa stea linistit si sa se odihneasca. Incetarea actiunilor si diminuarea stresului mecanic al articulatiei trebuie sa fie masuri imediate pentru astfel de cazuri.

Osteoartroza : Cand trebuie mers la medic

Daca durerile sunt persistente si nu se diminueaza dupa odihna, apare edem, roseata a articulatiilor, limitarile miscarilor sunt evidente sau apar deformari ale articulatiilor, vizita la medic este una necesara, pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului.

Osteoartroza : La cine apare mai frecvent

Boala aceasta este cel mai des prezenta la batrani, ce au o capacitate redusa de reparare a articulatiilor si de protectie a acestora. Susceptibili pentru a suferi de un proces degenerativ articular sunt si obezii si cei ce au suferit diverse traumatisme la nivel articular. Persoanele ce fac efort fizic sustinut, la locul de munca spre exemplu sau sportivii de performanta, pot dezvolta boala la varste inaintate, pe fondul unor traumatisme persistente la nivel articular.

Osteoartroza : Recomandari

Durerile articulare au multiple etiologii, putand fi diferite boli, ce necesita tratamente diferite. Cunoasterea etiologiei este esentiala, de aceea consultul medical de specialitate ar trebui sa aibe loc, pentru a elucida misterele legate de cauza bolii.

Osteoartroza : Tratament

Tratamentul osteoartrozei

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.