Tratamente boli, tratament dureri

 

Osteoporoza

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Osteoporoza : Generalitati

Osteoporoza este o boala a oaselor care se refera la reducerea matricei osoase si a mineralelor, astfel incat osul este in cantitate scazuta, dar cu procentaj normal al componentelor. Boala apare lent si este nesimptomatica daca nu se complica cu fracturi sau alt gen de patologie asociata. Cel mai des o intalnim dupa varsta de 40 ani si in special la femei, datorita diferentelor hormonale ce apar odata cu apropierea de menopauza.

Osteoporoza : Cum se manifesta

Osteoporoza este in general asimptomatica , dar pot aparea semne si simptome daca ea se complica cu alte patologii sau daca evolutia ei este accelerate de diversi factori cum ar fi hormonii. In principal osteoporoza se manifesta prin fracturi, deoarece modificarile de la nivelul osului scad rezistenta la factori externi. Fracturile pot sa apara la nivelul oricarui os, dar in general le gasim in locurile unde densitatea osoasa este cel mai graf afectata. Fracturile pot sa fie recurente si exista posibilitatea ca ele sa se vindece mai greu sau vicios, datorita scaderii capacitatii de refacere prin calus. Pot aparea dureri difuze, nu de intensitate foarte mare, dar care sa fie suparatoare pentru pacient. Deoarece este o boala care evolueaza pe o perioada lunga, simptomele pot aparea tarziu in cadrul dezvoltarii sale, iar tratamentele nu pot inlocui substantele pierdute.

Osteoporoza : Principalele cauze

Pot exista o multitudine de cauze care sa determine osteoporoza, ele se pot imparti in cauze fiziologice si cauze secundare unor boli. Cea mai frecventa cauza este osteoporoza postmenopauza cand nivelul de estrogeni scade si acest lucru dezechilibreaza balanta de factori protectori importiva resorbtiei osoase. Avansarea in varsta este si ea cauza a osteoporozei, in acest caz ea numindu-se degenerative, caracterele fiind diferite de cea indusa hormonal, prin prisma compozitiei osoase. Sexul feminine sufera mai mult din cauza acestei patologii, dar se poate intalni si la barbate. Cauzele cele mai des incriminate pe langa cele de tip hormonal sunt lipsa de miscare, sedentarismul favorizeaza dezechilibrele in structura osoasa, lipsa de expunere la lumina natural ce favorizeaza sintetizarea vitaminei D, carente nutritionale sau dieta dezechilibrata. Osteoporoza poate sa fie indusa si de alte boli cum ar fi: bolile endocrine ( hipertiroidie, hiperparatiroidie, hipercorticism), afectiuni ale maduvei hematogene, alcool, artrita reumatoida, consumul excesiv de anumite medicamente.

Osteoporoza : Ce trebuie facut imediat

Daca observati modificari importante si fracturi recurente, este bine sa consultati un medic care va efectua teste de densitate osoasa prin care va putea elabora un diagnostic. Ca masuri de preventie generala este bine sa se inceteze activitatea si sa se menajeze segmentele afectate.

Osteoporoza : Cand trebuie mers la medic

Pacinetul trebuie sa se prezinte la doctor cand observa modificari aparute la nivelul unor segmente ale corpului, daca face fracturi repetate si are dureri difuze.

Osteoporoza : La cine apare mai frecvent

Cel mai frecevnt apare la femei, dupa menopauza datorita schimbarilor hormonale aparute, dar osteoporoza se poate intalni si la barbati, se vorbeste in ultimul timp si de o componenta ereditara a bolii. Constitutia inalta si slaba este si ea un factor implicat datorita existentei unei densitati osoase mai mici. Specialistii incrimineaza fumatul si consumul de alcool ca fin si ei factori aditionali de risc pebtru osteoporoza.

Osteoporoza : Recomandari

Se recomanda ca persoanele ce sufera de osteoporoza sa evite sa faca exercitii fizice suprasolicitante, deoarece exista un risc mare de fracturi , consultul regulat al medicului este important pentru un bun control al factorilor de risc. Determinarea densitatii osoase alaturi de un consult radiologic sunt gesturi importante in preventia complicatiilor osteoporozei.

Osteoporoza : Tratament

Tratament osteoporoza

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.