Tratamente boli, tratament dureri

 

Poliartrita reumatoida

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Poliartrita reumatoida : Generalitati

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna in care anticorpii sunt orientati inspre atacarea articulatiilor, in special articulatiile flexibile.

Poliartrita reumatoida : Cum se manifesta

Poliartrita reumatoida este responsabila de simptome in mai multe zone ale corpului, nu doar la nivelul articulatiilor. Sunt afectate in special articulatiile mari, de regula existand simetrie, nefiind afectata in mod uzual o singura articulatie. In cele mai multe cazuri boala debuteaza cu senzatia de oboseala cronica si slabiciune musculara. Disfunctia articulara este obiectivata sesizand modificarile de la nivelul acesteia. Umflarea articulatiei, durerea, edemul local, toate sunt semne pentru aceasta afectiune. Articulatiile mari pot evidentia mult mai usor temperatura crescuta local. Durerea apare in special in cazul mobilizarii articulatiilor, in timpul efortului fizic sau miscarilor normale, in functie de severitatea bolii si de stadiul acesteia. Dimineata articulatiile sunt rigide si dureroase, miscarile efectuandu-se cu mare dificultate. Pe langa inflamatia articulatiilor, in special cele cu grad mare de flexibilitate, aceasta boala mai produce si anemie, osteoporoza, inflamarea ganglionilor. In unele cazuri pot exista si episoade febrile, insa in conditii de febra, cel mai probabil agent determinant este unul infectios. Articulatii afectate frecvent sunt articulatiile interfalangeale proximale, articulatia incheieturii mainii, cotul si genunchii. Datorita afectarii incheieturii mainii, nervul median poate fi comprimat, nascandu-se sindromul de tunel carpian, cu toate manifestarile sale, dintre care cea mai importanta este durerea. Articulatiile intervertebrale sunt afectate la nivel cervical cel mai frecvent. Aceasta afectiune produce modificari morfologice ale fizionomiei pacientului, articulatiile atinse de procesul inflamator suferind modificari de pozitie ale elementelor componente. Pot aparea nodulii reumatoizi, cu predilectie in zonele cu presiune crescute, insa nu sunt rare nici pozitiile extraarticulare. Acestia se pot rupe sau sparge si apoi infecta, ducand la complicatii suplimentare. Vasculita de cauza reumatoida poate aparea si ea, manifestarile fiind diverse, datorita teritoriilor aleatorii pe care le poate afecta. Aceasta afectiune apare in cazurile de poliartrita reumatoida severa, iar cele mai frecvente componente afectate sunt nervii si pielea. Consecintele frecvente ale vasculitei reumatoide sunt deci neuropatiile si ulceratiile de cauza ischemica a pielii.

Poliartrita reumatoida : Principalele cauze

Cauzele poliartritei reumatoide sunt inca necunoscute. Exista susceptibilitate genetica spre a face boala, iar unele populatii sunt mai predispuse decat altele, insa mecanismele prin care se instaleaza degenerarea articulara nu sunt pe deplin elucidate. Exista posibilitatea ca acest proces sa fie declansat de o infectie prealabila cu un anumit agent patogen, insa acesta nu a fost inca identificat. Se presupune ca acesta ar fi unul ce se gaseste pe tot globul, deoarece poliartrita reumatoida este o afectiune ce este prezenta la oameni din intreaga lume. Parvovirusurile, virusul Epstein-Barr, citomegalovirus, toate pot fi cauze infectioase pentru declansarea bolii.

Poliartrita reumatoida : Ce trebuie facut imediat

Administrarea unui antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofenul, impreuna cu odihna sunt gesturi ce pot minimiza fenomenele dureroase, fiind foarte utile pe termen scurt.

Poliartrita reumatoida : Cand trebuie mers la medic

Cand durerea este progresiva si puternica, sau afecteaza mai multe articulatii, sau chiar mai grav, cand forma articulatiilor incepe sa se schimbe, este cazul sa ne prezentam la medicul specialist.

Poliartrita reumatoida : La cine apare mai frecvent

Cel mai frecvent aceasta boala apare la femei. Raportul este de 3:1 intre femei si barbati in ceea ce priveste dezvoltarea acestei boli. Deasemenea, varstele cele mai sensibile sunt 40-50 de ani.

Poliartrita reumatoida : Recomandari

Odihna este extrem de importanta, impreuna cu fizioterapia sau cresterea tonusului muscular fara a suprasolicita articulatiile.

Poliartrita reumatoida : Tratament

Tratamentul poliartritei reumatoide

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.