Tratamente boli, tratament dureri

 

Spodilita anchilozanta

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Spodilita anchilozanta : Generalitati

Spondilita anchilozanta este o boala autoimuna ce afecteaza in principal articulatiile coloanei vertebrale, dar si alte articulatii, precum soldul sau umarul. Reprezinta o problema de sanatate majora, mai ales datorita impactului asupra calitatii vietii pacientului si a capacitatii sale de munca.

Spodilita anchilozanta : Cum se manifesta

Durerea lombara este un simptom frecvent in spondilita anchilozanta. Bolnavul experimenteaza durerile de coloana vertebrala sau dureri de articulatii in special dimineata, insotite fiind si de incapacitatea de a mobiliza normal membrele sau trunchiul. Soldul, umarul si gatul pot fi afectate, treburile zilnice neputand fi efectuate in aceste conditii. Efect de reducere a mobilitatii coloanei vertebrala o are si spasmul muscular din zonele adiacente portiunii afectate din coloana vertebrala. Durerile nocturne nu sunt rare, pacientul trezindu-se noaptea din cauza acestora, ducand astfel la tulburari de ritm somn-veghe, perturbari ale comportamentului sau personalitatii. Agresivitatea, anxietatea apar la persoane ce sufera de mai mult timp de aceasta boala, iar tratamentul nu este eficient. La inceputul bolii, durerea este persistenta, iar pe parcursul evolutiei sale devine intermitenta, cu perioade de exacerbare si perioade de remisiune. Edemul este si el prezent la nivelul articulatiilor afectate. Distrugerea sau eroziunea articulatiei intervertebrale are o serie de consecinte, manifestarile constand in modificarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, cu accentuarea cifozelor sau anomalii ale lordozelor. Distrugerile discurilor intervertebrale sau eroziunile suprafetelor corpurilor vertebrale pot determina compresii nervoase, ce au efecte dureroase. Paresteziile sunt comune in acest caz. Exista deasemenea risc crescut de fracturi de coloana vertebrala, in special in regiunea cervicala, ce ar putea duce la sectionarea sau lezarea maduvei spinarii, ducand chiar la paralizie. Mai apare frecvent uveita acuta anterioara, o inflamatie a unor structuri de la nivelul ochilor, ce poate lasa sechele. Ca urmare a acestei afectiuni se poate sa apara cataracta sau glaucomul. Alte anomalii autoimune pot coexista in cazul spondilitei anchilozante, dintre acestea frecvent fiind boli inflamatorii intestinale sau psoriazisul.

Spodilita anchilozanta : Principalele cauze

Cauza principala o reprezinta raspunsul imun orientat impotriva propriilor structuri articulare. Exista o predispozitie genetica pentru aceasta boala. Inflamatia cronica intereseaza atat structurile articulare de la nivelul coloanei vertebrale, cat si alte articulatii precum arrticulatia soldului sau umarului. Este prezent intr-o proportie covarsitoare antigenul HLA-B27. Pot lua nastere la nivelul coloanei vertebrale punti intre vertebre ca urmare a osificarilor, acestea crescand gradul de imobilitate al pacientului. In urma inflamatiei cronice, mineralizarea osoasa este deficitara, osteoporoza fiind o complicatie comuna a acestei boli.

Spodilita anchilozanta : Ce trebuie facut imediat

Trebuie facuta diferentierea intre durerile articulare de cauza autoimuna si durerile articulare ce pot a se instala in urma unor suprasolicitari tranzitorii ale corpului. Analizarea acestor lucruri poate sa evite prezentarea la medic pentru o banala durere, dar poate totodata sa orienteze pacientul inspre consultul medical cat mai devreme.

Spodilita anchilozanta : Cand trebuie mers la medic

In caz de durere persistenta, uneori chiar si noaptea, trezind pacientul din somn, fara a exista o cauza evidenta, normala, este necesar consultul de specialitate. Mobilitatea redusa sau alte simptome neobisnuite intaresc indicatia de a merge la medic.

Spodilita anchilozanta : La cine apare mai frecvent

Boala apare cu predilectie la barbati. Raportul intre barbati si femei in ceea ce priveste incidenta bolii este de 3:1.

Spodilita anchilozanta : Recomandari

Pentru durerile articulare este necesar a avea in casa mereu un antiinflamator nesteroidian, atata timp cat persoana in cauza nu cunoaste a avea probleme la nivelul stomacului.

Spodilita anchilozanta : Tratament

Tratamentul spodilitei anchilozante

 

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.