Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri la defecatie

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri la defecatie : Generalitati

Sunt multe motive pentru care putem resimti durere in momentul defecatiei. Este necesar sa discutam despre aceste lucruri cu un medic gastroenterolog. Durerile la defecatie sunt in general datorate unor patologii situate la nivelul tractului gastro-intestinal inferior, dare le pot anunta si instalarea altor patologii. Majoritatea oamenilor resimt macar o data discomfort sau durere la defecatie.

Dureri la defecatie : Cum se manifesta

Durerea poate fi insotita de fenomene diverse, ce orienteaza diagnosticul. Dintre fenomene amintim scaderea in greutate inexplicabila, anemia, durere in regiunea stomacului, sangerarile, in diferite cantitati, tulburarile de tranzit, constipatia, diareea, balonarea.

Dureri la defecatie : Principalele cauze

Durerea la defecatie este intalnita in cazul prezentei unor formatiuni tumorale in segmentele terminale ale tractului digestiv. Polipii sunt o cauza frecventa de durere, sangerare, tulburari de tranzit, fenomene ce cresc sau scad in intensitate in functie de dimensiunile si natura polipului respectiv. Exista polipi maligni sau polipi benigni. In rectocolita ulcerohemoragica, orice segment de pe traiectul intestinului gros, al rectului poate fi cuprins. Dezorganizarea portiunilor din rect poate genera dureri in timpul expulziei materiilor fecale. Fenomenele de insotire sunt scaunele sangvinolente cu mucozitati, diaree, dureri abdominale, astenia, anemie. Abcesele perianale pot fi focare dureroase in timpul defecatiei. Cel mai adesea intalnim astfel de simptom in cazul fisurilor anale, ce reprezinta ruperea unor straturi din arhitectura canalului anal, formand o discontinuitate la nivelul mucoasei de la acest nivel. Hemoroizii, mai ales in perioadele in care sunt trombozati sunt o sursa indubitabila de durere, in special in timpul defecatiei, cand presiunea cavitara creste, comprimandu-i si stimuland astfel receptorii pentru durere. Exista si colita amoebica, ce are ca agent patogen Entamoeba hystolitica, un protozoar foarte des intalnit in natura. In timpul defecatiei, in acest caz, durerea manifestata este abdominala. Colita amoebica mai are ca semne diareea cu sange, sangerare rectala fara diaree sau febra. Cancerul colorectal poate genera durere si in timpul defecatiei. Aici trebuie avut in vedere daca a existat o scadere a masei corporale int-un interval scurt de timp, scaderea cantitatii de hemoglobina, alterarea starii generale in ultima vreme.

Dureri la defecatie : Ce trebuie facut imediat

Daca stim de existenta hemoroizilor sau a unor fisuri anale, aplicarea de creme specifice afectiunii, prescrise de medic. Cremele cu anestezic din fisurile anale se folosesc cu putin timp inaintea defecatiei, pentru a reduce disconfortul.

Dureri la defecatie : Cand trebuie mers la medic

Cand durerile la defecatie fie se agraveaza, fie apar simptome noi, care sa ne trimita cu gandul la ceva mai grav, trebuie sa consultam un medic specialist.

Dureri la defecatie : La cine apare mai frecvent

Fisurile anale (deci si durerile la defecatie) apar frecvent in cazul persoanelor ce sufera de constipatie cronica. Efortul de defecare are in unele cazuri efecte distructive asupra mucoasei canalului anal. Persoanele ce au in familie cazuri de cancer colorectal sau rectocolita ulcerohemoragica au un risc mai mare de a face boala. Un lucru curios este ca pentru rectocolita ulcerohemoragica, fumatul pare sa scada riscul de aparitie a bolii.

Dureri la defecatie : Recomandari

Observarea scaunului poate sa ne aduca informatii importante despre boala. In intrebarile pe care medicul ni le va pune in momentul in care ne prezentam la spital cu siguranta se vor regasi unele referitoare la culoare, aspect, consistenta a scaunului. Trebuie deci sa observam orice neregularitate referitoare la acesta.

Dureri la defecatie : Tratament

Pentru tratamentul durerilor aparute la defecatie va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor aparute la defecatie".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.