Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri lombare

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri lombare : Generalitati

Coloana vertebrala este situata pe axul mijlociu al corpului, fiind impartita in partea cervicala (primele 8 vertebre), toracica (12 vertebre), lombara (5 vertebre), sacrata (5 vertebre) si coccigiana (4-5 vertebre). Acuzele referitoare la acest segment sunt: durerea, tumefierea (umflarea ), oboseala musculara, blocarea articulatiei (redoare), incapacitatea functionala. Dintre acestea, durerea lombara este un simptom care trimite la medic un segment important al populatiei.

Dureri lombare : Cum se manifesta

Coloana vertebrala lombara este cea mai expusa solicitarilor mecanice. Durerea lombara se numeste lombalgie, si poate fi acuta sau cronica. Prima dintre forme este data de deteriorarea discului vertebral, aparand o inflamatie locala. Apare blocarea vertebrala (datorita contractiei musculare) si impotenta functionala (imposibilitatea de a realiza miscari, de a sta in picioare sau sezand). Durerea lombara este accentuata de atingerea zonei respective si ajunge pana in radacina coapsei. In cazul in care afectiunea devine cronica, coloana are tulburari de pozitie (cifoza, scolioza). Simptomatologia este accentuata de miscari, afectand in mare parte mobilitatea si gestualitatea obisnuita. Lombosciatica poate fi una din cauzele durerii lombare, cand apare in plus transmiterea simptomatologiei pana in picior, asociata cu furnicaturi (parestezii) si tulburari de sensibilitate (nu mai simte atingerea, diferentele de temperatura, vibratiile sau durerea in zona respectiva). Apare contractura musculaturii paravertebrale. Factorii declansatori ai semnelor sunt: efortul fizic, purtarea unei greutati, expunerea la frig, iar cei care le intensifica sunt tusea, stranutul si miscarea. Mersul este afectat, nu se mai poate face flexia halucelui (degetul mare al piciorului). Pot aparea modificari ale muschilor membrelor inferioare.

Dureri lombare : Principalele cauze

In cazul durerii lombare (lombalgiei), cauzele mai frecvent intalnite sunt: efortul de ridicare a greutatilor, de aplecare, rasucirea corpului, traumatisme. Lombosciatica este produsa de o afectare a vertebrei (discul vertebral) care irita nervul sciatic prin miscarea sa.

Dureri lombare : Ce trebuie facut imediat

Ca prima masura impotriva durerii lombare, notam, repausul in pozitia in care persoana afectata simte ca durerea diminua. Masajul bland in zona respectiva poate produce relaxarea. Se poate administra si un analgezic sau antiinflamator (Aspirina sau Diclofenac), precum si un decontracturant muscular (Mydocalm).

Dureri lombare : Cand trebuie mers la medic

Cand durerile lombare revin, este necesara adresarea la medicul reumatolog, pentru a stabili cu exactitate care este cauza. Acesta va diferentia intre durerea lombara inflamatorie de cea mecanica. Neaplicarea unui tratament adecvat va duce, in timp, la modificari majore ale formei coloanei, cu vicii de postura.

Dureri lombare : La cine apare mai frecvent

Lombalgia este intalnita in oricare din etapele de viata ale adultului, dar cel mai adesea intre 30 si 40 de ani. Lombosciatica afecteaza mai ales sexul masculin. Factorii ereditari (genetici) au un rol major in producerea acestor afectiuni, ele fiind mai frecvente la persoanele care au rude de gradul I cu aceste boli.

Dureri lombare : Recomandari

Constientizarea pozitiei corecte a coloanei si bazinului in timpul diverselor miscari, solicitante, sunt obiective importante, intrucat contribuie la prevenirea recidivelor. Este necesara modificarea stilului de viata, pentru a scadea frecventa episoadelor dureroase. Altfel, simptomatologia va degrada viata sociala si profesionala a adultului, datorita perioadelor de repaus necesare calmarii dureri lombare. Perioadele de spitalizare in cazul in care afectiunea se complica sunt destul de lungi si trebuie evitate prin controale medicale efectuate sistematic.

Dureri lombare : Tratament

Pentru tratamentul durerilor lombare va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor lombare".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.