Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri menstruale

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri menstruale : Generalitati

Menstruatia (cunoscuta in limbaj comun ca si ciclu) reprezinta sangerarea genitala de sange rosu, incoagulabil, ce se produce o data la 28-35 de zile. Durata medie a sangerarii este de 4-5 zile, iar perioada maxima este de 7 zile. Este important ca femeile sa cunoasca diferenta intre ciclu menstrual (care reprezinta intreaga perioada de 28-35 de zile, ce cuprinde formarea unui ovul si eliminarea sa ulterioara-ovulatia) si eliminarea menstrei (sangerarea) ce incheie de fapt acest proces. Menstruatiile ciclice apar la pubertate si se opresc la menopauza. In mod normal, aceasta etapa lunara este insotita de durerile menstruale, de intensitate redusa, care nu afecteaza activitatea cotidiana. Alte simptome asociate sunt durerile de cap, fenomene digestive (diaree), transpiratii, stare generala modificata. Aceste fenomene, la o femeie sanatoasa, nu sunt foarte accentuate. Durerea menstruala este reprezentata de fapt de o anumita stare de disconfort, cu localizare pelvina, suprapubiana sau vaginala. Este esential ca aceasta perioada lunara sa nu intrerupa programul zilnic al unei femei. In cazul in care lucrurile stau altfel (durerile menstruale sunt foarte intense) vorbim despre dismenoree.

Dureri menstruale : Cum se manifesta

Dismenoreea (menstruatie insotita de dureri foarte intense, care intrerup total viata sociala si profesionala in perioada respectiva) este cea mai frecventa cauza de adresare la medicul ginecolog, fiind prezenta la una din 5 femei. Durerea menstruala se poate instala cu 12-24 de ore inainte de aparitia sangerarii, o data cu ea sau imediat dupa. Alte semne asociate sunt scaderea tensiunii arteriale, bradicardie (scaderea frecventei cardiac), lipotimii (stari de lesin). Mai pot aparea greturi sau chiar varsaturi, precum si unele eruptii la nivelul pielii. Aceasta durere menstruala poate fi continua sau colicativa (in crize).

Dureri menstruale : Principalele cauze

Menstruatia insotita de dureri minime pelvine sau doar de o senzatie de disconfort este normala. In cazul dismenoreei, exista mai multe posibile cauze: dezechilibre intre secretiile de estrogen si progesteron (hormonii feminini), fibromul uterin, polipul cervical, inflamatiile cronice, endometrioza, apendicita cronica. O situatie particulara ar fi reprezentata de boala polichistica ovariana. Aceasta afectiune este foarte frecventa in randul adolescentelor, fiind insotita, pe langa durerile menstruale intense, de: spaniomenoree (cicluri prea neregulate, prea rare, la mai mult de 45 de zile), hiper androgenism (hiper pilozitate), obezitate, cicluri anovulatorii (asociate cu infertilitate).

Dureri menstruale : Ce trebuie facut imediat

In cazul durerilor menstruale intense, este necesar un repaus la pat, asociat cu administrarea de medicamente antalgice (Nurofen). Daca starea se amelioreaza este indicat a se practica cateva exercitii fizice usoare, sau tehnici mai moderne, de acupunctura, pentru relaxare.

Dureri menstruale : Cand trebuie mers la medic

In general adresabilitatea la medic este crescuta pentru acest simptom. Daca durerile menstruale intense apar sporadic, despartite de perioade foarte lungi de timp, nu ar trebui sa ne ingrijoreze. In schimb, cand durerile menstruale apar aproape lunar este necesar un consult de specialitate. Este necesar, ca prin analize amanuntite (ecografie, dozari hormonale, biopsie de endometru, histeroscopie) sa se indeparteze oricare din posibilele cauze ale acestor semne.

Dureri menstruale : La cine apare mai frecvent

Durerile menstruale intense pot afecta femeile la orice varsta, ele putand aparea inca de la instalarea primului ciclu, sau dupa o perioada in care menstrele au fost normale. In general cauzele sunt specifice unor categorii de varsta. Astfel, in cazul unei adolescente vom lua in considerare posibilitatea unui ovar polichistic, iar in cazul unei femei mature ne vom gandi la existenta unui fibrom uterin.

Dureri menstruale : Recomandari

In cazul durerilor menstruale persistente este absolut necesara consultarea medicului ginecolog. Un ciclu menstrual normal este cel mai bun semn al starii de sanatate a tractului genital. Fetele tinere trebuie sa ia in considerare necesitatea adresarii periodice la specialist, sa inlature posibilitatea existentei unor ovare polichistice (a caror frecventa este mare), care le-ar putea afecta fertilitatea. De asemenea femeile de varsta matura vor elimina riscul prezentei unui fibrom sau polip uterin.

Dureri menstruale : Tratament

Pentru tratamentul durerilor menstruale va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor menstruale".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.