Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri musculare

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri musculare : Generalitati

Durerile musculare reprezinta un simptom intalnit des la pacienti, care poate fi regasit la toate grupele de varsta. Acestea pot varia de la usoare pana la chinuitoare si pot apare din diverse motive, de la simpla "febra musculara", pana la afectiuni serioase.

Dureri musculare : Cum se manifesta

Durerea musculara (mialgia) poate fi de intensitate diferita, putand sa dispara in cateva secunde („carceii”), zile sau luni. Ea poate fi localizata intr-o anumita regiune a corpului sau poate cuprinde toate grupele musculare. Folosirea intensa a unei grupe musculare da o durere surda, difuza (febra musculara), care apare in timpul sau dupa efort, cedand singura dupa cateva zile. Rupturile musculare sunt insotite de durere si impotenta functionala a muschiului, iar traumatismele pot fi urmate de aparitia unei echimoze. In functie de afectiunea in care se intalnesc, durerile musculare pot fi insotite de insomnie, stare de oboseala permanenta, mai ales dimineata, febra sau artralgii.

Dureri musculare : Principalele cauze

Durerea musculara apare frecvent datorita suprasolicitarii unei anumite zone a corpului, unui efort fizic intens sau in urma unor leziuni. Aceasta se poate datora diferitelor afectiuni precum hipokaliemia (crampele musculare), claudicatia (durerea data de obstructia unui vas de sange intr-un muschi), ruptura musculara, sau poate fi rezultatul unor infectii (gripa, malarie, boala Lyme). Printre alte cauze ale durerilor musculare se pot enumera fibromialgia, dermatomiozita, polimialgia reumatica sau porfiria, insa acestea se intalnesc mai rar. Exista boli care afecteaza tesutul conjunctiv, deci si pe cel muscular, asa cum se intampla in lupus. Reactiile adverse la anumite medicamente, cum ar fi cele pentru scaderea colesterolului sau a tensiunii arteriale (statine) pot determina dureri musculare.

Dureri musculare : Ce trebuie facut imediat

Daca durera musculara se datoreaza efectuarii unor activitati fizice, repausul pentru o perioada, exercitiile fizice usoare, baile calde si antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen) o pot reduce. Compresele sau dusurile cu apa rece se recomanda in cazul in care este prezenta si inflamatia. Masajul poate fi o alta forma de alungare a durerii musculare.

Dureri musculare : Cand trebuie mers la medic

Deoarece in majoritatea cazurilor durerile musculare apar in urma stresului sau a exercitiilor fizice, tratamentul aplicat acasa este suficient. Daca insa este vorba de dureri musculare provocate de diferite leziuni (rupturi sau intinderi musculare severe, intepaturi de capusa, eruptii cutanate) sau boli sistemice, este nevoie de interventia medicului. Deasemenea, in cazul in care durerile apar brusc, fiind severe si repetandu-se in timpul exercitiilor fizice, daca apar dupa administrarea unor medicamente, sau daca se asociaza cu ameteli, probleme respiratorii, slabiciune musculara severa, febra sau gat intepenit trebuie cerut sfatul unui medic.

Dureri musculare : La cine apare mai frecvent

Practicantii diferitelor sporturi, cei care pastreaza aceeasi pozitie o perioada mare de timp, persoanele care suprasolicita o anumita grupa musculara, dar si cele care au diverse afectiuni sunt predispuse la aparitia durerilor musculare.

Dureri musculare : Recomandari

Daca durerea musculara apare in urma folosirii excesive a unei grupe musculare se recomanda efectuarea activitatilor fizice constant si gradat. Evitarea mentinerii la birou unei singure pozitii timp indelungat, un somn bun si scaderea stresului reduc aparitia discomfortului. Dupa instalarea durerii, odihna, gheata, compresele si tinerea picioarelor ridicate ajuta la diminuarea ei.

Dureri musculare : Tratament

Pentru tratamentul durerilor musculare va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor musculare".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.