Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri la nastere

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri la nastere : Generalitati

Nasterea pe cale naturala este cunoscuta ca fiind cea mai dureroasa experienta din viata unei femei. Cu toate astea intensitatea durerii varieaza mult de la o persoana la alta si experientele sunt diferite. Daca femeia este la prima sarcina, de cele mai multe ori se adauga si teama de necunoscut, acest lucru ducand la anxietate puternica si sensibilitate accentuata. Durerile pot sa fie controlate prin tehnici de respiratie, de postura sau medicamentos.

Dureri la nastere : Cum se manifesta

Simptomele ce prevestesc nasterea sunt: coborarea fundului uterin, contractiile nedureroase pana atunci devin usor dureroase, respiratia devine mai usoara, poate aparea o usoara anxietate si tulburari de somn.Copilul se pozitioneaza la nivelul pelvisului, cervixul incepe sa se dilate, acest lucru fiind un indicator al travaliului. Odata cu apropierea de termen contractiile devin din ce in ce mai dureroase si isi cresc intensitatea progresiv, atingand pragul maxim in timpul travaliului, ele fiind insotite de eliminarea dopului gelatinos (cu 2-3 zile inainte de travaliu) si cu ruperea membranelor ce va duce la pierderea lichidului amniotic. Travaliul mediu dureaza 10-12 ore la femeiele ce sunt la prima nastere, iar la cele ce au mai nascut durata sa se reduce putin ajungand de obicei la 6-8 ore. Durerile datorate de contractii sunt progresive ca intensitate, energice si intermitente, iar rezultatul lor este dilatarea colului uterin.

Dureri la nastere : Principalele cauze

Durerile sunt provocate de contractia puternica a muschiului uterin si de presiune asupra colului uterin care trebuie sa se dilate pentru a permite fatului sa fie expulzat. Presiunea asupra oaselor bazinului, a articulatiilor si a ligamentelor este perceputa ca durere deoarece corpul nu este obisnuit. Durerea la nastere poate sa mai apara datorita presiunii suplimentare asupra vezicii urinare, uretrei si rectului, toate acestea avand receptori pentru durere. Intensitatea durerii la nastere varieaza cu rezistenta personala, gradul de antrenament, echilibrul psihic, pozitia si dimensiunea copilului, nivelul de nutritie al mamei, gradul de oboseala fizica, factorii ce influenteaza perceptia durerii.

Dureri la nastere : Ce trebuie facut imediat

Daca ai urmat cursuri prenatale care sa te pregateasca pentru aceasta experienta este bine sa incerci sa aplici tehnicile invatate, cum sunt cele de respiratie si pozitiile de ameliorare ale durerii. Daca iti cunosti corpul ar trebui sa incerci sa stabilesti frecventa contractiilor si intensitatea durerii. Tot ce mai trebuie facut este sa te pregatesti pentru internarea in spital si sa te prezinti la doctorul ginecolog care te-a urmarit pe parcursul sarcinii.

Dureri la nastere : Cand trebuie mers la medic

In mod normal la medic este necesar sa te prezinti odata ce ai observat inceperea contractiilor si ruperea membranelor, acestea fiind doua semne de certitudine ce anunta ineputul travaliului. In timpul sarcinii, chiar daca nu este termenul stabilit pentru nastere este necesar sa te prezinti la doctor pentru controalele periodice. Acestea pot sa stabileasca din timp daca sarcina este naormala sau daca este posibil sa apara probleme. In afara de aceste doua situatii este necesar sa te prezinti la doctor urgent daca in timpul sarcinii apar urmatoarele: dureri abdominale severe, sangerari vaginale, daca tensiunea arteriala este crescuta si apar edeme gambiere ce nu se reduc la repaus, cefalee, dureri ce nu-si scad intensitatea, disurie, febra.

Dureri la nastere : La cine apare mai frecvent

Durerile din timpul nasterii apar la toate grevidele in timpul travaliului si intensitatea lor este variabila. Ele pot sa fie percepute mai intens de femeile ce sunt la prima nastere si au rezistenta personala scazuta si un grad mic de antrenament fizic.

Dureri la nastere : Recomandari

Este obligatoriu consultul de specialitate atat in timpul nasterii cat si in timpul sarcinii, testele si ecografiile efectuate au rolul de a preveni orice fel de complicatie ulterioara ce poate pune viata mamei si a copilului in pericol.

Dureri la nastere : Tratament

Pentru tratamentul durerilor de nastere va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor de nastere".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.