Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri neuropate

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri neuropate : Generalitati

Durerea neuropata este cauzata de o afectare a sistemului nervos central sau periferic care se traduce clinic prin discomfort situat in aria afectata si in cea din jur. Exista multiple patologii care pot da durere neuropata, iar acesta afectiune este des intalnita in randul populatiei. Este de obicei acompaniata de tulburari senzoriale in aria nervului afectat si de multe ori este refractara la tratament.

Dureri neuropate : Cum se manifesta

Cel mai important simptom este durerea, acest lucru determinand pacientul sa mearga la doctor, ea este resimtita de pacient ca o arsura, injunghiere, durere fulgeratoare situata intr-un singur loc sau iradiata intr-un intreg teritoriu. Ea este slab localizata, de cele mai multe ori fiind descrisa ca fiind difuza, dar aria afectata respecta de cele mai multe ori distributia anatomica a nervilor. Ea apare fulgerator si are intensitate mare de obicei, dar uneori poate sa fie resimtita si ca o amorteala sau intepatura. Durerea neuropata poate sa apara ca urmare a anumitor activitati ce implica aria afectata sau poate sa apara pe neasteptate, invalidand teritoriu pentru o perioada de timp. Pacientii mai descriu si alte simptome asociate acestea fiind tulburari de somn, apetit diminuat, limitarea activitatiilor de zi cu zi, izolare si tulburari depresive daca aceasta afectiune devine cronica.

Dureri neuropate : Principalele cauze

Cauzele sunt multiple si pot aparea prin modificari la nivelul structurilor de pe mai multe nivele, asadar o patologie situata la un nivel poate sa dea simptome in alte teritorii. Cele mai frecvente cauze sunt alcoolismul, amputarea, diabet, infectia HIV-SIDA, afectiuni ale nervilor, chirurgie aplicata local, scleroza multipla, chimioterapia, infectioasa, inflamatorie, alergica, autoimuna, toxica, degenerativa, traumatica, cele mai multe dintre ele dand manifestari clinice difuze si nespecifice. Pot exista cauze de conducere nervoasa alterata, datorita unor patologii situate mai sus ca conducere, de exemplu cele ale coloanei vertebrale. Generarea de impulsuri ectopice prin canale de sodiu anormale pot sa fie si ele cauza unor dureri neuropate date de o conducere nervoasa aberanta.Unele dereglari hormonale, ale factorilor trofici sau unele citokine pot influenta de asemenea transportul de molecule ce va duce intr-un final la o conducere anormala. Infectia cu anumiti patogeni poate duce la afectarea directa a structurilor nervoase, de exemplu infectia herpetica fiind cunoscuta ca factor declansator.

Dureri neuropate : Ce trebuie facut imediat

Pacientul trebuie sa se adreseze medicului in momentul in care durerea neuropata isi creste intensitatea sau isi modifica caracteristicile, daca aria dureroasa se mareste sau prezinta modificari de forma, daca apar simptome suplimentare ca schimbarea culorii segmentului afectat sau daca creste sau scade sensibilitatea. Frisonul, febra sau alte simptome ce altereaza starea generala, sunt si ele un indicator al necesitatii unui consult.

Dureri neuropate : Cand trebuie mers la medic

Aplicarea de comprese reci / calde poate ameliora simptomele, repausul si protejarea zonei de factori externi de pot accentua durerea neuropata, aceste gesturi trebuie urmate de un consult medical.

Dureri neuropate : La cine apare mai frecvent

Durerea neuropata apare la cei cu traumatisme ce afecteaza structurile nervoase si conducerea la nivelul lor. Ele sunt frecvente si in randul diabeticilor, acestia constituind o populatie aparte ce sufera de aceasta afectiune.

Dureri neuropate : Recomandari

Durerile neuropate trebuie investigate atent pentru stabilirea etiologiei, de cele mai multe ori acest lucru fiind facut cu dificultate. Instaurarea unui tratament corect poate preveni complicatiile ulterioare ce pot avea efecte grave in viata pacientului.

Dureri neuropate : Tratament

Pentru tratamentul durerilor neuropate va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor neuropate".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.