Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri osoase

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri osoase : Generalitati

Durerea osoasa este mult mai rar intalnita in comparatie cu durerea articulara sau musculara, cu care trebuie facut si diagnosticul diferential. Este dificil atat pentru pacient cat si pentru medic sa afirme per primam sediul lezional osos. Corelatiile privind modalitatea si momentul aparitiei, precum si intensitatea si modalitatea in care dispare pot orienta catre investigatii paraclinice menite sa certifice diagnosticul.

Dureri osoase : Cum se manifesta

Variabilitatea etiologica a durerii osoase ridica de cele mai multe ori probleme in punerea diagnosticului corect. Printre cele mai frecvente cauze implicate se numara: traumatismul cu sau fara aparitia fracturii osoase, osteo-artrita, artrita reumatoida, spondilita anchilopoietica, osteoporoza, cancerul osos, metastazele osoase, rahitismul, osteomalacia, tuberculoza osoasa, necrozele avasculare, infectia osului (osteomielita), suprasolicitarea si leucemia.

Dureri osoase : Principalele cauze

Durerea osoasa poate imbraca diverse forme in ceea ce priveste intensitatea, localizarea, modul de aparitie si calmare si fenomenele de insotire, in functie de cauza care a produs-o. De cele mai multe ori, durerea osoasa se intensifica la mobilizarea activa a partii afectate, iar repausul diminua sau chiar calmeaza discomfortul creat. In cazul traumatismelor, este lesne de facut corelatia intre momentul si modalitatea de aparitie, precum si aparitia leziunilor adiacente si durerea osoasa. Osteo-artrita, artrita reumatoida si spondilita anchilopoietica se insotesc de modificari fie de culoare, fie de pozitie a portiunilor afectate, iar suplimentarea examenului clinic cu investigatii paraclinice pot pune un diagnostic de certitudine. Osteomalacia, rahitismul, osteoporoza, neoplasmul osos sau metastazele osoase implica modificari de structura si consistenta a osului, implicit scazand rezistenta acestuia cu posibilitatea aparitiei fracturii pe os patologic (fractura ce apare la executarea unor miscari obisnuite sau la traumatisme minore) ceea ce ridica suspiciunea unui astfel de tablou clinic.

Dureri osoase : Ce trebuie facut imediat

De cele mai multe ori durerea osoasa este o afectiune care necesita ingrijiri medicale adecvate si supervizate, acesta fiind principalul motiv pentu prezentarea intr-o unitate de ingrijiri medicale. Atitudinea terapeutica necesita o recunoastere imediata a etiologiei si o buna cunoastere a patologiei si evolutiei acesteia.

Dureri osoase : Cand trebuie mers la medic

Daca se poate, prezentarea la medic trebuie urgentata avand in vedere fie evolutia fulminanta a simptomatologiei, fie gravitatea afectiunilor ascunse de acest simptom.

Dureri osoase : La cine apare mai frecvent

Tinerii sunt predispusi suprasolicitarilor musculare si osoase, mai ales in randul celor care practica sporturi de performanta (inot, ski, ciclism etc) si implicit traumatismelor. De asemenea ponderea afectiunilor de genul osteomielitei, spondilitei anchilopoietice, rahitismului si leucemiei este mult crescuta in randul tinerilor sau copiilor. Afectiunile cronice ca osteoporoza, neoplasmul osos, metastazele osoase sau necrozele avasculare afecteaza de regula persoanele in varsta, peste 50 de ani. Varsta nu reprezinta insa un criteriu de excludere atunci cand vine vorba de o astfel de patologie, examenul obiectiv complet si corect impunand luarea in calcul a fiecarei patologii mentionate. Este foarte importanta includerea in grupul de risc pentru osteoporoza a femeilor aflate la menopauza, care nu fac o profilaxie pentru aceasta.

Dureri osoase : Recomandari

Atunci cand durerea nu alarmeaza prin intensitatea si evolutia ei se pot incerca anumite masuri igieno-dietetice ca adoptarea repausului si evitarea miscarilor inutile, in cazul in care acestea diminua sau calmeaza durerea. De asemenea aplicarea locala de gheata poate avea efect benefic prin reducerea tumefactiei si durerii. Este de preferat aplicarea indirecta a acesteia la locul dureros, infasurata intr-un prosop si mentinerea pe o perioada mai scurta de 20 de minute la un interval de o ora.

Dureri osoase : Tratament

Pentru tratamentul durerilor osoase va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor osoase".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.