Tratamente boli, tratament dureri

 

Dureri premenstruale

Atentie:   Informatiile de mai jos desi sunt scrise de medici sau studenti la medicina au caracter orientativ. Consultul unui doctor de familie sau a unui doctor specialist este necesar. Informatiile de mai jos au caracter general si sunt pur informative !

 

Dureri premenstruale : Generalitati

Sindromul premenstrual este o tulburare de ordin fizic sau psihic, intalnita in perioada ce precede menstruatia, mai precis intre perioada ovulatiei si prima zi a ciclului menstrual. Un procent mare din populatia feminina care prezinta cicluri ovulatorii, prezinta modificari premenstruale, de grade si intensitati diferite. De multe ori ele reprezinta un discomfort ce nu permite femeii sa aiba o viata sociala normala, din cauza prezentei unor simptome oscilante si bruste. Cel mai mare procent de femei afectate se incadreaza intre 20-40 ani, dar acest sindrom se poate intensifica in apropierea perioadei de menopauza. S-a constatat o oarecare agregare familiala in cadrul membrilor de sex feminin, ceea ce duce cu gandul la posibilitatea transmiterii genetice.

Dureri premenstruale : Cum se manifesta

Simptomele sunt multiple si variaza ca intensitate de la o femeia la alta, cea mai grava forma de sindrom premenstrual purtand denumirea de : sindrom disforic. Majoritatea femeilor pot suporta usor un sindrom premenstrual, in general simptomele disparand in 2-3 zile , dar exista si exceptii care duc la modificarea ritmului de viata. Exista o larga gama de simptome, dar cele mai intalnite sunt: retentia de lichide ce duce la cresterea in greutate, balonarea, cresterea sensibilitatii la nivelul sanilor, constipatia, aparitia de acnee, oboseala, insomnie, somnolenta, energie scazuta, libido scazut, dureri de cap sau dureri de spate. Durerile premenstruale din zona inferioara a bazinului, ce corespund ovarelor, sunt specifice si cel mai des intalnite, ele putand iradia in jos catre coapse sau catre spate. Din aria psihica si comportamentala, femeile sunt predispuse catre: irascibilitate, depresie, anxietate, schimbari de dispozitie si atentie diminuata. Toate acestea pot afecta relatiile sociale si pot modifica starea organismului.

Dureri premenstruale : Principalele cauze

Principalele cauze ce provoaca simptomele premenstruale sunt variatiile hormonale ce apar in aceasta perioada, ele avand manifestari la nivelul mai multor sisteme si organe, ducand in final la un cumul de modificari organice si psihice. Pentru labilitatea psihica cauza banuita este legata de secretia de serotonina, care este utilizata insuficient, ducand la fenomene psihice ca depresia, anxietatea, labilitatea. Dupa ovulatie se intalneste in corpul femeii un nivel crescut de aldosteron care va induce retentia de apa, vinovata de cresterea in greutate si de durerea de ovare. Excesul de prolactina este cel intalnit la femeile cu cicluri neregulate ce prezinta sindroamne de intensitati diferite. In aceasta perioada toleranta la durere este scazuta datorita nivelului scazut de endorfine si pot aparea si alte modificari organice ca tulburari de somn sau irascibilitate.

Dureri premenstruale : Ce trebuie facut imediat

Femeile ce stiu ca au probleme cu durerile premenstruale trebuie sa-si stie perioada aproximativa in care ele apar si sa fie pregatite cu medicatie analgezica, sa faca miscare moderata si sa incerce sa se relaxeze pentru a diminua durerea.

Dureri premenstruale : Cand trebuie mers la medic

Cand simptomele afecteaza viata pacientei si nu o lasa sa-si desfasoare activitatea zilnica, este necesar consultul unui medic pentru a scadea intensitatea si frecventa episoadelor. Mai trebuie mers cand durerile nu raspund la tratament ambulator sau au predominenta psihica.

Dureri premenstruale : La cine apare mai frecvent

Sindromul premenstrual cu principalul simptom durerea, apare cel mai des la femeile intre 20-40 ani, cu exacerbari premenopauza sau la schimbari hormonale importante. Ele nu apar la femeile ce nu au cicluri ovulatorii (menopauza), la cele ce iau anticonceptionale si in timpul sarcinii.

Dureri premenstruale : Recomandari

Cand simptomele afecteaza viata si cresc ca intensitate, ele pot sa anunte o patologie hormonala sau genitala, iar acest lucru trebuie investigat de catre medicul specialist. Exista terapii ce pot ameliora durerile si discomfortul, iar frecventa episoadelor dicteaza necesitatea unui tratament.

Dureri premenstruale : Tratament

Pentru tratamentul durerilor premenstruale va recomandam articolul denumit "Tratamentul durerilor premenstruale".

 
 
   

ATENTIE: Informatiile de pe acest site sunt pur informative !!!  Consultarea unui doctor este obligatorie !!!

Copyright 2018-2020. Este interzisa copierea informatiei de pe acest site.

In cazul in care doriti sa folositi parti de continut de pe site-ul http://www.tratament-dureri.ro va rugam sa ne contactati prin formularul de contact din dreapta sus.